HockeyNews
PLUS

Kronwall om nyckelrollen i OS-uttagningen – hyllas av NHL-spelarna

(20331) Niklas Kronwall
HockeyNews.se / Bildbyrån

Publicerad: 12 augusti 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Stanley Cup- och OS-vinnarna Niklas Kronwall och Henrik Zetterberg får stort inflytande när Tre Kronor ska ta ut OS-truppen till Peking i februari.

– De vet hur man ska komma ihop som lag och preparera sig på bästa sätt. Det är bara positivt, säger Nicklas Bäckström till HockeyNews.se.


Om allt går som det är tänkt i förhandlingarna mellan NHL och Internationella Olympiska Kommittén (IOK) kommer NHL-spelarna att vara med i OS i Peking.


Förbundskapten Johan Garpenlöv ska den 24 januari 2022 presentera Tre Kronors OS-trupp bestående av tre målvakter och 22 utespelare.


För att göra det jobbet så bra som möjligt och för att lyckas slåss om OS-guldet om sex månader har Garpenlöv kopplat in de tidigare Detroit- och Tre Kronor-stjärnorna Niklas Kronwall och Henrik Zetterberg.


– De är som rådgivare till oss i ledarstaben. De kommer att vara hundraprocentigt delaktiga i alla beslut framöver. De kommer att vara en del i det här och de kommer att vara med på scoutingen och vara med på resorna som vi gör. De kommer att använda sina kontakter och igen, delaktiga i allt egentligen. Lite som vi hade med ”Lidas” (Nicklas Lidström) och ”Sudden” (Mats Sundin) och ”Affe” (Daniel Alfredsson) under World Cup. De ger ett bra stöd för oss där vi kan använda dem och deras kompetens, säger Johan Garpenlöv till HockeyNews.se.


Tanken är att både Kronwall och Zetterberg ska vara med på Tre Kronor-ledningens scoutingresor i NHL. Om coronapandemin tillåter.


– Vi måste ju över och kika, om det nu går. Just nu ser det ganska mörkt ut, men förhoppningsvis kan vi åka över och åka runt och träffa spelarna där borta och se dem i deras miljö, säger Garpenlöv.


LÄS MERTre Kronor samlar NHL-stjärnorna i Stockholm inför OS i Peking


Tre Kronor har samlat ett 30-tal OS-aktuella NHL-spelare i Stockholm den här veckan för att gå igenom spelidén och lösa praktiska saker inför stjärnturneringen i Peking. Inte sedan OS i Sotji 2014 har NHL-spelarna fått vara med i OS.


Niklas Kronwall var med då, och tog över som lagkapten när Henrik Zetterberg blev skadad efter den första matchen, och ska nu ha en nyckelroll för OS-truppen.


– Jag ska agera bollplank till Garpenlöv och även (Marcus) Ragnarsson, på backsidan. Det är lite allt möjligt, från spelidé till laguttagning. Det var inte så länge sedan som både jag och Henrik spelade. Vi har väl någon känsla kvar för vad spelarna kan tänkas vilja ha, säger Kronwall till HockeyNews.se under samlingen på ett kasino i centrala Stockholm.


Vad trycker ni på när det gäller Tre Kronors spelidé?


– Jag tror att den viktigaste delen är att få ihop spelet utan puck. Att de detaljerna sitter. Alla lag spelar lite olika och vi har två eller kanske tre träningar inför första matchen så du har inte jättemycket tid att spela på. Det gäller att snabbt få in gubbarna på rätt linje så att alla vet vad som förväntas av varje spelare i olika situationer. Mycket kommer att avgöras i special teams och i spelet framför mål, säger Kronwall.


Henrik Zetterberg och Niklas Kronwall tog täten i Tre Kronor i OS-premiären i Sotji 2014. Foto: Bildbyrån.


Men han kan inte nog understryka:


– Det är otroligt många bra lag. Kanada skulle i princip kunna ha två lag på plats och som tekniskt sett skulle kunna mötas i finalen. Så djupa är de. Det är viktigt att få ihop spelet utan puck och få ihop gruppen.


Både Kronwall och Zäta blir alltså involverade i uttagningen inför OS.


– Det är lite som att lägga ett pussel. Bitarna ska passa ihop på något sätt. Rollfördelning kommer att bli extremt viktigt. Det kommer att vara spelare som i normala fall spelar 25 minuter i sin klubb, men i den här konstellationen får 14. Att spelarna då är förberedda på det och köper det och gör det fullt ut. Ska du gå hela vägen, då måste alla köpa sina roller fullt ut. Det tror jag inte kommer att vara något problem i och för sig, men jag tror att det är viktigt att de vet om de förutsättningarna, säger Kronwall.


Bland de etablerade Tre Kronor-spelarna är hjälpen från Kronwall och Zetterberg välkommen.


– Jag tycker att det är bra. De har haft väldigt framgångsrika karriärer, sitter på mycket erfarenhet och har varit väldigt framgångsrika i sådana här turneringar, säger Nicklas Bäckström till HockeyNews.se.


LÄS MERHar bosatt sig i Stockholm – förhandlar om nya kontraktet: "Är inte oroad"


Oliver Ekman-Larsson, som har varit lagkapten för Tre Kronor i VM-sammanhang är enig med Bäckström.


– För alla, ledare och spelare, att kunna ha dem runt omkring sig som bollplank och veta vad de har gjort i sina hockeykarriärer. Sedan är de fantastiska människor båda två som verkligen bryr sig om och vill hjälpa till. Det känns fantastiskt kul att de ville vara med på den här resan. Det är jätteroligt, säger Ekman-Larsson till HockeyNews.se.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)