HockeyNews
PLUS

Timråtränaren om utmaningarna som väntar: "Mer mogen för detta nu"

(20317) Fredrik Andersson
Bildbyrån

Publicerad: 11 augusti 2021

FacebookXWhatsApp

TIMRÅ. Fyra säsonger som huvudtränare på seniornivå har lett till två SHL-avancemang.
Nu tar Fredrik Andersson avstamp mot en säsong som han hoppas ska leda till att Timrå etablerar sig i SHL.
– Det är en inspirerande säsong framför oss. Samtidigt så vet vi att det kommer bli tufft men jag tycker att laget känns jättebra, så det ska bli riktigt roligt, säger han till HockeyNews.se.


Efter en sejour i SHL som bara blev ettårig stannade Fredrik Andersson kvar på tränarbänken under två år i Hockeyallsvenskan med Timrå.

Och efter att laget säkrat avancemang efter att ha varit snudd på omutliga under förra säsongen bestämde han sig till slut för att ge SHL med Timrå en ny chans.

Som spelare gjorde han tre år i högsta ligan med Timrå och nu går han in på sin andra som tränare.

Och det är en tränare som utvecklats sedan senast han var i SHL menar han.

– Jag är väl också mer mogen för detta nu, förra gången hade jag egentligen bara ett år bakom mig och då gick det riktigt bra och hade en bra grupp att jobba med. Nu har jag lärt mig mycket på vägen och det är saker som man får göra annorlunda både träningsmässigt men också lite mer förberedd coachmässigt, för att kunna hantera bra taktiker med Sam Hallam i spetsen som är luriga att möta. Det kommer krävas mycket men jag känner mig redo, säger han till HockeyNews.se.

Andersson har ett rykte kring sig att vara väldigt hetlevrad under matcherna där dusterna med domare varit många.

Men han tycker att han tar steg framåt även på den biten.

– Jag tycker att jag varit lugnare och kan vara mer taktisk där ute för att få killarna att känna tryggheten där ute, jag levde mer på engagemang och att driva dem då. Det är klart att jag kommer att driva nu också men man måste hitta nivån och det tycker jag att jag gjort mycket bättre, säger han och fortsätter:

– Givetvis kommer man reagera på domslut, men det får inte slå över och det tycker jag att det gjorde lite när vi förlorade en del i SHL då.

Fredrik Andersson i samspråk med en linjeman under förra säsongen. Foto: Bildbyrån

En annan stor skillnad mot förra sejouren är att laget nu tagit steget upp i högsta ligan efter att man haft en uttalad målsättning om att göra just det.

– När vi gick upp senast hade vi inte den målsättningen men spelade bra ishockey och killarna gjorde ett fantastiskt bra jobb, men som klubb och förening var vi inte riktigt redo. Vi satt på lite för många kontrakt men det här året hade vi uttalad målsättning att ta oss till SHL och då blir det också skillnad. Nubben har jobbat på riktigt bra och fått ihop ett slagkraftigt lag så jag är jättenöjd med hur laget är byggt just nu, säger han.

Och bland nyförvärven sticker två namn ut som Timråtränaren är lite extra spänd på att se i sitt lag.

– Det är klart det ska bli kul att se Robin (Hanzl). Han har inte varit här utan varit i KHL och landslaget men jag tyckte att man såg redan på första träningen att det finns stora kvaliteter där, så han är man spänd på, säger han och fortsätter:

– Sedan ska det bli kul att se Sami (Rajaniemi), som man kanske inte sett så mycket in action och se om han kan ta nästa steg. Vi vet att vi kommer behöva ha två målvakter så vi hoppas att han utvecklas och kan ta den här chansen.

LÄS MER: VM-centern har anlänt till Timrå: "Ser fram emot utmaningen"

Under säsongen 18/19, som slutade med att Timrå åkte ur efter kvaldramatik mot Oskarshamn, var det uttalat att Niklas Svedberg var lagets förstaval mellan stolparna före unge Victor Brattström.

Så kommer det inte vara den här gången.

Kvalhjälten Jacob Johansson är kvar, men utmanas nu alltså av finske Rajaniemi, som debuterade i det finska landslaget så sent som under förra säsongen.

– Nu kommer de att få tävla om det här och det blir en konkurrenssituation, men så är det för alla. Kollar vi på backsidan så är det otroligt tufft om vilka som ska spela, vilket är bra. Sedan kommer vi få skador under resans gång så man måste vara breda. Kollar man på forwardssidan så är vi 16 stycken och det kommer behövas, säger Timråtränaren. 

LÄS MER: Värvades till Timrå – tack vare Anton Lander: "T-Bone kommer passa bra in"

Att ha en bredare trupp är något som blir en ny utmaning för Timrås ledarstab jämfört med förra säsongen.

Då fick nämligen alla forwards i truppen spela om de var friska.

Så blir det alltså inte i år, där laget alltså har 16 forwards på kontrakt inklusive den nyligen NHL-draftade junioren Oliver Johansson.

– Ifjol var vi tolv forwards som blev 13 med Oliver på slutet men det var ingen konkurrenssituation där utan det var mer om vi skulle göra några förändringar, men laget var rätt klart tidigt så det blev inte så mycket att göra. I år gäller det att vara aktivare och det kommer krävas om vi ska vara med och kriga. Och det kommer att krävas, säger Andersson och fortsätter:

– Där gäller det för oss att ha öppna ögon och se till att de som är bäst för dagen och har bäst form spelar, så vi kommer ha tuffare jobb i år som coacher för att få ihop gruppen. För i slutändan handlar det om, som jag brukar säga, det vi gör tillsammans. Det är ingen enskild spelare som kommer vinna detta utan vi som grupp och lag. Hittar vi känslan att vi gör det här tillsammans så tror jag att vi kommer nå vår målsättning som är att ta oss till play in.

Andersson omfamnar trotjänaren Jeremy Boyce efter avancemanget i våras. Foto: Bildbyrån

Sportchefen Kent Norberg har lagt stort krut på backsidan under sommaren där endast tre spelare från truppen som spelade upp laget, Albin Carlson, Per Svensson och Filip Westerlund, finns kvar.

Övriga sex backplatser har fyllts av nyförvärv.

Och backsidan är "Freddan" nöjd med.

– Vi har fått in (Oiliver) Bohm, (Joey) LaLeggia, (Nolan) Zajac, Didrik (Strömberg) och Tim (Erixon) så den är stark, men det kommer vi behöva och det känns jättebra. Kan vi släppa in lite mål och försvara oss bra så kommer vi vara med och kriga om poäng i alla matcher, säger han.

Den kommande säsongen blir också den tredje då den spelidé som tog fart rejält i och med Anders Karlsson intåg i ledarstaben kommer att implementeras.

– Nu har vi spelat det här spelet i två år, och vi kommer fortsätta med vår spelidé och vi vill ha mycket puck för så länge vi har pucken kan inte motståndarna göra mål och det är vår filosofi, att ha mycket puck. Vi måste bli snabbare i att ta beslut för att lösa situationerna och det är det vi måste träna på. Och jag tycker att vi har folk framåt som Albin Lundin och Jens Lööke som kan producera framåt, och fortsätter de att göra det kan det se riktigt bra ut, säger Andersson.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)