HockeyNews
PLUS

Efter heta jobben i Modo och Brynäs – Sundquist till Transsylvanien

(18175) Magnus Sundquist
Bildbyrån

Publicerad: 8 juni 2021

FacebookXWhatsApp

Magnus Sundquist har det senaste året varit coach i de klassiska svenska klubbarna Modo och Brynäs.

Nu flyttar han utomlands för ett inspirerande och välbetalt jobb i Csíkszereda i mytomspunna Transsylvanien.

– Man kan alltid lära sig nya saker varje dag om man är villig att ta till sig det, säger han till HockeyNews.se.

Efter tränarjobben i Modo och Brynäs lämnar Magnus Sundquist för första gången Norden och flyttar till Rumänien för ett coachuppdrag i Csíkszereda i staden Miercurea Ciuc.


55-årige Sundquist har vägt in en rad aspekter innan han bestämde sig för att tacka ja till ettårskontraktet. Han blev imponerad av den rumänska klubbens koll på svensk hockey och var tydliga med vad de ville ha av honom.


– Ett väldigt seriöst och professionellt agerande från första stund, säger Magnus Sundquist till HockeyNews.se.


Hockeymässigt är Erste Liga inte på svensk toppnivå.


– Men idrotten där nere har en stor status och Csíkszereda Sportclub är en helprofessionell organisation som omfattar mer än bara ishockeysektionen, där alla är heltidsprofessionella.


LÄS MERModospelarna erbjöds riva sina kontrakt – Sundquist ställde ultimatum


– Även om nivån är lägre (i Rumänien) har de sitt att mäta sig med och det är en storklubb som vill vinna även i fotbollen och handbollen. Det känns väldigt intressant.


Sundquist får nu krav på sig att slåss om toppositionen i de tre mästerskap man deltar i, vilket gör att det blir uppemot hundra matcher att planera för.


Med familj i Tingsryd och Köpenhamn gör kommunikationsmöjligheterna att det är ett bra läge för honom att slå till och testa något nytt.


– Själv så flyger jag ner i sommar och ser på omgivningen och planerar lite. Sedan flyttar jag ner permanent sista veckan i juli och gör klart det sista innan alla spelare stämplar in den första augusti, säger han.


– De som känner mig vet jag är prestigelös så att detta är en längre nivå än man varit van vid är inget jag funderar över.


Sundquist tycker också att det ska bli skönt att ta ett steg ut ur den svenska hockeybubblan och få distans till det som händer på hemmaplan.


Han har varit i kontakt med flera klubbar efter det att kontraktet med Brynäs löpte ut den 30 april och jobbet i Modo var över.


– Det var en hel del. Några var väldigt intressanta faktiskt och några mindre intressanta. Jag vet hur det är i dessa tider, att det är få toppjobb lediga. Man kan alltid lära sig nya saker varje dag om man är villig att ta till sig det.


Magnus Sundquist har coachat Brynäs i SHL och stänger inte dörren till kommande uppdrag i svensk topphockey. Foto: Bildbyrån.


Sundquist har lång erfarenhet av tränarjobb i både Danmark och Norge innan han kom till Tingsryd 2015.


– Danmark är stor skillnad mot Sverige, framför allt Köpenhamn. Har man bott där inne i tolv av 15 år då vet man hur saker fungerar i fråga om mänskliga aspekter och det är min styrka. Jag växte som person under min tid i Köpenhamn och jag är glad att jag fick 20 år i utlandet.


Enligt uppgift till HockeyNews.se finns det redan intresse i Sverige inför säsongen 2022…


– Ja, det kan jag säga ja till. Jag har haft en dialog när det gäller det, men oavsett ska det vara något seriöst och genomtänkt.


Sundquist fanns även på tapeten för coachjobb i Sverige och Schweiz inför kommande säsong.


– Det fanns intresseförfrågningar från SHL. Men även om man är aktuell för jobb är det guld förunnat de som kan få göra det de är bra på. Jag är otroligt glad att jag är eftertraktad. Nu vill jag jobba och utveckla mig själv och det känns jäkligt inspirerande.


Magnus Sundquist fick problem med hjärtat för några veckor sedan då han drabbades av förmaksflimmer och fick åka ambulans från hemmet i Tingsryd till Växjö lasarett där han blev kvar i fem dagar.


– Det har jag haft en längre tid, men det är frukten av det jobb man har haft i många år. Det är ingenting som kommer över en natt utan de sa att det har jag haft i många år. En av läkarna kände säkert igen mig för han sa att jag alltid verkar lugn och sansad och balanserad i intervjuer och hanterar press, säger Sundquist.


Det är det intryck man får av hockeytränaren Magnus Sundquist.


– Ja, det har jag själv fått höra att jag är väldigt duktig på. Men, det är det yttre. Sedan hur man har det inombords och hur kroppen tycker att man hanterar det, det är ingenting man själv vet om.


Sundquist fortsätter:


– Det var nog en signal. Man vill ju vara noggrann och det och det och då reagerade nog kroppen. Senast idag var jag på besök hos läkaren och det ser bara bra ut. Allt ser positivt ut. Jag är fortfarande lite trött när jag aktiverar mig men det är ganska normalt.


Vid midsommar ska han tillbaka till sjukhuset i Växjö och ”kicka igång” hjärtat.


– Det slår inte i balans än, men jag är friskskriven och kan börja jobba när det är aktuellt. De har jättebra behandling och uppföljning så det känns tryggt, säger Sundquist med sedvanligt lugn i rösten.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!