HockeyNews
PLUS

Modospelarna erbjöds riva sina kontrakt – Sundquist ställde ultimatum

(17799) Modo/Magnus Sundquist
Bildbyrån

Publicerad: 5 februari 2021

FacebookXWhatsApp

Magnus Sundquist satte sig i bilen i Tingsryd och körde elva timmar upp till Örnsköldsvik för att ta över stapplande Modo.

Och han ställde ett ultimatum till spelarna direkt.

– Spelarna fick faktiskt valmöjligheten att gå upp och lämna om man inte ville vara en del av det här. Alla tog i hand och sa att nu kör vi, säger Sundquist till HockeyNews.se.

HockeyAllsvenskan presenteras av:

Unibet – ligans huvudpartner 


Det har varit en turbulent tid för Modo under hela coronapandemin. Efter det att Björn Hellkvist bröt upp i våras för att pröva lyckan i SHL med Leksand har Modo nu sin tredje huvudtränare den här säsongen i Hockeyallsvenskan.


Ville Nieminen fick en tuff start och ingen styrsel på ett till stora delar nykomponerat lag och lämnade över jobbet till den assisterande coachen Pär Styf.


I sin tur har Styf haft huvudansvaret, men utan att få laget att spela ett konsekvent, strukturerat och framgångsrikt spel.


Därför är det nu Magnus Sundquists tur att få ordning på Modo. Sundquist fick lämna Brynäs för 13 månader sedan och har den senaste tiden känt suget efter hockeyn. Han gör debut för Modo borta mot Vita Hästen på lördagen.


– Jag åkte klockan sju från Tingsryd. Jag fick valet att möta upp i morgon i Norrköping, men så fungerar inte jag utan jag ville upp och göra klart med allt. Nu har vi tränat jävligt bra och är inne i grejerna. Det var värt turen upp hit, säger Sundquist till HockeyNews.se efter sin första träning med sitt nya lag.


Han behövde inte fundera speciellt länge när Modo tog kontakt med honom.


– Jag fick höra vad de vill och vad de ”saknar”, utan att ha pratat om det som har varit. Och det är precis som jag vill ha det. Det blir som jag vill ha det och inte fyra fem till som blandar sig i, ja du förstår vad jag menar, säger Sundquist som kommer att ha Peter Johansson som assisterande coach. ”Piva” Johansson har anslutit till Modos tränarstab under säsongen.


– Det har varit jävligt fint engagemang och fin uppbackning från hela ledarstaben och klubben, att de vill ha det så här, säger Sundquist.


Modo föll med 3–1 hemma mot Mora i onsdags och då bestämde sig klubbledningen för ett tränarbyte. Igen. Foto: Bildbyrån.


Hans första möte med Modospelarna låter nästan dramatiskt. Spelarna erbjöds möjligheten att bryta sina kontrakt och flytta vidare.


Sundquist berättar:


– Spelarna fick faktiskt valmöjligheten att gå upp och lämna om man inte ville vara en del av det här. Alla tog i hand och sa att nu kör vi.


– Det var värt de här elva timmarna i bil i snörusk för att få förmedla det här budskapet.


Vad vill du se av Modo?


– Jag vill se ett riktigt engagemang och jobb och arbetsinsats för det här märket på bröstet, som jag brukar säga. Sedan är det ett lite vingklippt gäng som har förlorat matcher.


Men Sundquist, som har sett sitt lag via datorn, skärper tonen när han säger:


– Samtidigt har de inte tagit vissa lag seriöst och trott att man är bättre än vad man är. Ligger du tia finns det en grund till varför vi ligger det här.


– Nu har vi stämplat in på det här och jag vill inte ha någon som viker ner sig eller hittar ursäkter. Nu ska vi göra någonting många inte tror. Ta oss högre upp i tabellen och spela slutspel och allt det här.


Han fick flera goda intryck av första träningen i Ö-vik med Modo.


– Vi ska nästan bokstavligt slänga lapparna från förr och blicka framåt. På träningen är det fart, som alltid, med det nya. Jag fick se att det glödde i ögonen på dem och jag var glad att de var idel öra och körde nästan för mycket istället för att lugna ner sig lite grann. Vill man för mycket kan det bli fel också, men då är intentionen där i varje fall.


Pär Styf har fått lämna över tränarjobbet i Modo till Magnus Sundquist. Foto: Bildbyrån.


Kommer du att ändra formationerna?


– Nej, jag har full tillit till hur det har sett ut de sista matcherna. Sedan har vi haft en dialog utifrån vissa saker för jag känner till några, men mer hur vi ska agera där ute. Snabbare, rakare och hårdare jobb.


LÄS MERModo sparkar huvudtränaren för andra gången denna säsong – rutinerad tränare tar över


Magnus Sundquist är skeptisk till vad han menar är ett nästan överdrivet puckinnehav. Något han belyste även under sin tid i Brynäs.


– Den moderna hockeyn idag klarar många inte av att praktisera. Den moderna tic-tac-toe-hockeyn som alla prövar ner till division två att praktisera blir jag trött på. Är det så vinstgivande menar jag? Toppklubbarna SHL, Rögle, Luleå, Växjö, du ser inte mycket av det. Det är snabba omställningar, rejält defensivt, raka pass, tufft, enkelt och hårt jobb. Det är hockey, och så måste man spela efter sitt material och till och med någon gång rätta sig efter motståndare. Det är väldigt lätt att säga att vi ska spela vårt spel och sedan hoppas att det ska gå bra.


Han tillägger:


– Det har vi pratat om och det var skönt att vi var eniga. Men de kanske inte ska säga något annat heller… hehe.


Modo vill uppåt i tabellen säger du – vad är realistiskt?


– Vi vill spela playoff, eller play-in. Det vet ledningen om och jobbar efter det också och tittar på marknaden. Det är inget hymlande om det. Det ska alla Modofans veta att vi jobbar för. Det är ingen som sitter och rullar tummarna här. Det har jag sett under de timmar jag har varit här. Det jobbas intensivt för det här.


Modos sportchef Fredrik Glader letar nyförvärv och man siktar på att få in en offensiv kraft, gärna en skicklig center. Och Sundquist vill ha ett finger med i spelet.


– Jag har sagt att jag vill vara del av det om det är möjligt. Vi hjälps åt. Det är många klubbar där tränarna nästan inte alls är inblandade i de grejerna faktiskt. Men här har vi en dialog om grejerna.


Modo gör en förändring i toppkedjorna eftersom Filip Sveningsson är tillbaka efter skada och ser ut att gå in bredvid Mikkel Aagaard och Adam Rockwood, vilket gör att Sebastian Ohlsson spelar med Kalle Jellvert och Daniel Sylwander.


Frank Corrado är inte redo för spel.


***


Var med och bidra till HockeyNews.se för fler nyheter, intervjuer och bevakning. Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!