Tre Kronors målskytt efter fiaskot: "Skjuter oss själva i foten"

Seger var ett måste, men det ville sig inte.
Strafförlust mot det ryska laget och fiaskot var ett faktum för Tre Kronor.
– Det är de två första matcherna som förstör allting för oss, suckar lagkaptenen Henrik Tömmernes.

Tre Kronor var piskade till att besegra Det ryska laget i sin sista gruppspelsmatch för att ha chans på en kvartsfinal i VM.

Men trots att Jesper Frödén gav laget ledningen i den försa perioden lyckades man inte sy ihop det, även om man skapade chanser för fler mål.

Istället kunde motståndarna både kvittera och ta ledningen inom loppet av tolv sekunder i den tredje perioden.

Victor Olofsson kvitterade och tog matchen till förlängning men det var det ryska laget som drog det längsta strået och vann efter straffar.

Ett resultat som innebär att Tre Kronor missar slutspel i VM för första gången sedan man införde kvartsfinalspel 1992.

– Det är de där två första matcherna som ställer till det, konstaterar Victor Olofsson och lagkaptenen Henrik Tömmernes stämmer in.

Grunden för misslyckandet lades i form av noll poäng mot både Danmark och Belarus.

Ett poängmässigt tapp som Tre Kronor aldrig hämtade sig ifrån.

Två förluster som tyngde de svenska spelarna.

– Vi sköt oss själva i foten med de två första matcherna och har spelat med en enorm press efter de matcherna, och jag tycker att vi har spelat upp oss otroligt bra, även om det inte räckte. Vi har spelat bra hockey och hade chans att vinna alla matcher, men det är de där två matcherna som ställer till det, säger Victor Olofsson.

Nyss nämnde Olofsson kvitterade till 2–2 med fyra och en halv minut kvar att spela, och det skapades några lägen till för Tre Kronor.

Däremot tog man aldrig ut målvakten för en extra utespelare i jakten på seger.

– Givetvis så ville vi gå för att vinna under ordinarie tid, två poäng kunde ha räckt för oss, så vi ville kanske inte chansa med att ta ut målvakten och få noll poäng. Jag tycker att vi går för det och gör en rejäl push, och har några riktigt farliga lägen, så vi gick absolut för det även om vi inte plockade målvakten, säger Olofsson.

Och i straffläggningen fick man alltså se sig besegrade.

– Den här matchen visar att vi har kapacitet att spela bra ishockey mot de bästa nationerna och det är det som gör det extra tungt när vi sabbar det i början av turneringen, säger Henrik Tömmernes.