VM över för Tre Kronor – straffade av ryska laget: "Det är ett fiasko"

(19810) Tre Kronor

Publicerad: 31 maj 2021

Seger var ett måste.
Då föll Tre Kronor efter straffar mot det ryska laget och det svenska landslaget missar därmed slutspel.
– Det är ett fiasko, säger SVT:s expertkommentator Jonas Andersson i SVT:s sändning.

Förutsättningarna inför matchen var som bekant välkända. Seger för Tre Kronor var ett måste, men oavsett om det blev en seger som genererade två eller tre poäng så är de beroende av att få hjälp av andra lag under onsdagen.

Det ryska laget var det lag som hade mest puck i den första perioden, men det var Tre Kronor som gjorde det enda målet under matchens 20 första minuter. Ett mål som kom drygt åtta minuter in i matchen när Jesper Frödén hittade rätt.

Tre Kronor saknade inte chanser för att utöka ledningen, inte minst när de fick chansen i numerära överlägen, samtidigt som ryssarna prickade målramen bakom Adam Reideborn ett par gånger om.

Men då de svenska spelarna inte hittade något 2–0-mål lyckades de inte hänga av motståndarna, och det kom också en kvittering med sju och en halv minut kvar att spela av tredje perioden när Anton Slepyshev forcerade in pucken och sig själv i mål.

Och det skulle komma mer för det ryska laget – bara tolv sekunder senare var det Alexander Barabanov som hittade en lucka under Reideborns vänstra benskydd för att ge det ryska laget ledningen.

En lending som däremot inte blev långvarig då Victor Olofsson lossade bössan och kvitterade när 4.43 återstod av tredje perioden. Därefter öste Sverige på för ett segermål under ordinarie tid, men det ville sig inte utan det var 2–2 på resultattavlan när signalen för tredje perioden ljöd och matchen gick till förlängning.

En förlängning som slutade mållös även om det inte saknades chanser för något av lagen.

Den efterföljande straffläggningen var sedan lika på två mål vardera inför den femte omgången, där Marcus Sörensen missade sitt försök samtidigt som Vladimir Tarasenko läckert lyfte in sin straff för att punktera Tre Kronors VM.

Slutspelsdrömmarna raserades och fiaskot fullbordades.

Ryska laget–Tre Kronor 3–2 (0–1, 0–0, 2–1, 0–0, 1–0) efter straffar
Mål, RYS: Anton Slepyshev, Alexander Barabanov, Vladimir Tarasenko
Mål, SVE: Jesper Frödén, Victor Olofsson
Skott: 27–30 (13–5, 7–10, 4–12, 2–3, 1–0)