HockeyNews
PLUS

Konstig säsong för svenskmålvakten som spelade hela tiden: "Jäkligt surt"

(19781) Oscar Fröberg
Bildbyrån

Publicerad: 31 maj 2021

FacebookXWhatsApp

Han fick spela lagets alla 27 matcher och drömde om att få spela alla under hela säsongen.
Då stängdes norska ligan ned, säsongen avslutades och Oscar Fröbergs Narvik flyttades ned – trots att de tagit fler poäng än jumbon.
– Vi avslutade med seger mot Vålerenga så det kändes som att vi var på gång, då stängdes det ner vilket var jäkligt surt, säger han till HockeyNews.se.

Efter att han anlänt sent under förra säsongen till nykomlingen Narvik valde målvakten Oscar Fröberg att stanna kvar i laget denna säsong.

Där la han tidigt beslag på rollen som förstemålvakt och stod 27 raka matcher för laget.

Resultatmässigt gick det tungt för och när ligan sattes på paus i mitten av januari låg man näst sist i tabellen, en poäng före jumbon Grüner.

När det två månader senare togs beslut om att stänga säsongen stod det klart att Narvik ramlar ur serien då de hade det lägsta poängsnittet.

– De hade bestämt att man skulle möta varandra två gånger och att det sedan skulle tas fram ett poängsnitt, men i och med att det stängdes ned hann vi bara möta Grüner en gång till exempel. Vi hade fler poäng men sämre poängsnitt, så då flyttades vi ned. Narvik bestred det men fick nej, säger Fröberg och fortsätter.

– Vi spelade 27 matcher, flest av alla lag, men i 19 av dem mötte vi topp fem-lagen. Det är ändå rätt stora klyftor mellan topp fem och botten tre, även om vi har många duktiga spelare. Vi krigade på bra, men torskade skotten med 40-20 i de matcherna och klasskillnaden var där. Det är inte de poängen man missar platsen på, men när schemat skulle vända hade vi 70 procent av de sista matcherna mot botten fyra.

Oscar Fröberg i Almtunatröjan. Foto: Bildbyrån

Fröberg lämnade Almtuna efter att laget ramlat ur allsvenskan, innan de gjorde snabb comeback efter att Pantern tvingats ut ur ligan.

Men det är två helt olika känslor Fröberg känt vid degraderingarna.

– När man var med i Almtuna så skämdes man och kände sig skyldig, nu blir man mer förbannad över att man inte fått chansen att skydda platsen. Det är hockeyfeber i Nordnorge, så det är synd, säger han.

Säsongen slutade med fyra vinster och 23 förluster för Fröberg som hade 89,7 i räddningsprocent.

Han var också den ende målvakten i ligan som spelade lagets alla matcher. Toppade målvaktsligan gjorde Nicklas Dahlberg, vars Frisk-Asker utsågs till mästare då de hade högst poängsnitt när säsongen stängdes ned.

– Jag är besviken över att vi inte fick spela klart, men jag fick ändå spela 27 av 27 matcher, så på det sättet fick jag lika många matcher som jag brukar ha på en normal säsong. Det tråkiga var att man kanske hade fått stå i alla 45 matcher, så det var synd då jag personligen tyckte att jag gjorde en bra säsong bortsett i de tre matcherna mot Stjernen där vi blev överkörda. Det blev så konstigt med allting, det är som det är, säger Fröberg.

Det faktum att laget hade flera av bottenkonkurrenterna kvar att möta tror den 24-årige målvakten hade lyft både lagets och hans egna siffror.

– Det är i de matcherna mot de andra lagen i botten som man har riktig chans att kassera in lite vinster på kontot, så det är lite bittert, säger han.

LÄS MER: Svenskmålvakten om första året i Norge: "Jävligt stökigt alltså"

Kontraktet med Narvik har löpt ut och Fröberg funderar just nu för fullt över vad framtiden kommer att erbjuda.

Enligt målvakten finns det bland annat intresse från två lag i den danska ligan och ett lag i den norska ligan.

Samtidigt håller han dörren vidöppen för en återkomst i den svenska ishockey efter två säsonger i den norska ligan då han för dialog med lag i Hockeyettan.

– De lag jag pratar med i Norge och Danmark är topp sju och det är där man kan göra skillnad. Även om man spelade bra nu så gjorde det inte så stor skillnad. Jag känner att jag spelar hockey för annat än att bara ha pengar på kontot, även om det är nice det också, men någonstans har jag mål som jag vill uppnå. Jag vill bli en stabil SHL-målvakt i min karriär, och då tror jag det kan vara bra att spela i ett topplag i ettan, säger han och fortsätter:

– Det är mycket mer bevakning nu än för 5 år sedan när jag spelade där senast. Sedan är det två lediga platser i SHL så det kan öppna upp det i allsvenskan också, så den dörren är också öppen. Det är många trådar som ligger ute, men där jag känner att alla alternativ är bra. 

Och med tanke på att den senaste sejouren i allsvenskan slutade med att han var med och åkte ur med Almtuna finns det en revanschlusta hos 24-åringen.

– Det hade varit kul att få revanschera sig i allsvenskan. Mitt första år var bra, andra var jag dålig även om det blev lite bättre på slutet, men det jag saknade då har jag jobbat upp nu och jag har utvecklats mycket. Det hade varit kul att få bevisa sig igen och göra ett bra år.

LÄS MER: Norska ligan avslutas – tabelltvåan utses till mästare

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)