HockeyNews
PLUS

Garpenlöv om fiaskostarten: ”Vi har inte fått komma ihop ordentligt”

(19694) Johan Garpenlöv
Bildbyrån

Publicerad: 23 maj 2021

FacebookXWhatsApp

Tre Kronor har fått en mardrömsstart på Hockey-VM och har förlorat de inledande matcherna mot Danmark och Belarus.
Då trycker förbundskaptenen Johan Garpenlöv på att gruppen inte riktigt kommit ihop.
– Vi har en del att göra där, säger han till HockeyNews.se.



Lördagens 4–3 förlust mot Danmark följdes upp med en ny chockförlust mot Belarus under söndagen – ett lag Tre Kronor aldrig förlorat mot tidigare i VM-sammanhang. 


Då pekar förbundskaptenen Johan Garpenlöv på att gruppen inte riktigt kommit ihop. 


– Jag tycker inte att vi har, när vi har samlats här inför VM, fått gruppen att kugga i riktigt. Vi har inte fått komma ihop ordentligt, vi har inte fått det att falla på plats på isen. Vi har en del att göra där. 


Han fortsätter: 


– Jag tycker ändå att vi har lägena och möjligheterna för att vinna den här matchen, men när man inte riktigt kuggar i som lag och förlorar den första inledande matchen, så är det lätt att det väger över och att man inte gör mål på sina chanser. Vi behöver backa ett steg, se vad vi gör och försöka rätta till de sakerna. Det positiva är att vi har fem matcher kvar och möjligheten att göra något positivt finns fortfarande. 


LÄS MER: Ek: Vilken fiaskostart! Så ofattbart uselt att det är svårt att ta in


Tre Kronor inledde bäst och skapade chanser, men lyckades inte få hål på den belarusiske målvakten Danny Taylor. 


0–0 stod sig fram tills inledningen på den tredje perioden, då Belarus kunde ta ledningen genom German Nesterov som tog tillvara på ett läge i slottet. Tre Kronor forcerade i hopp om en kvittering, men räckte inte hela vägen fram. 


Därmed står laget på noll poäng efter två matcher – en riktig fiaskostart. 


– Fiasko… de orden får ni hålla er vid. Självklart ska vi vinna de här två första matcherna med tanke på det motstånd vi mött. Det är inte alls bra att vi inte gör det. Men lite som jag var inne på, om man nu ska hitta något positivt så är det att vi har fem matcher kvar, som vi kan och ska försöka göra någonting av. 


Foto: Bildbyrån

Johan Garpenlöv rankar den tunga starten som en av de tyngsta motgångarna han någonsin gått igenom. 


– Absolut. Det är jätte, jättetufft. Nu har vi satt oss i en situation där vi kommer få kämpa ordentligt. Som jag sa tidigare, vi har fortfarande möjlighet att göra något bra av det här. Vi får ta några steg tillbaka här ikväll och imorgon, utvärdera vad vi gör och vad vi måste göra bättre. 


Känner du att du får ut ditt budskap till spelarna eller är det något annat som går fel?


– Jag får ut mitt budskap, men vi får inte igenom det till vinster. Någonstans måste vi få det och bitarna måste falla på plats. Det är en fråga om att vi, nummer ett, måste hitta kemi i formationer, och nummer två att vi hittar rätt i vårt spel. 


NHL-kedjan och tillika förstakedjan med Rickard Rakell, Isac Lundström och Victor Olofsson står på noll gjorda mål i de två inledande matcherna. 


– Nu gick vi i och för sig runt i och med att vi fick en skada, så vi mixade runt en del i formationerna idag. Men vi måste få ut mer av de spelarna som är här naturligtvis. Vi hade våra powerplay och målchanser idag och någonstans måste vi få utdelning på de chanserna vi har. Där ligger en hel del på spelarna som spelar i de offensiva situationerna, att man sätter dit pucken när man får chansen. 



Inte nog med förlusten, Tre Kronors kanske bäste forward i de inledande matcherna, Carl Klingberg, tvingades utgå med en skada. Men i dagsläget har Garpenlöv ingen uppdatering att ge. 


– Jag vet inte jättemycket om det. Det får vi ta här framöver, så får vi se vad det är för typ av skada som han gick av för, säger han.  


Nu krävs vinster i princip resterande matcher av gruppspelet för att nå kvartsfinal – och Tre Kronor har Ryssland, Schweiz, Tjeckien, Storbritannien och Slovakien kvar att möta. 


– Vi måste ha inställningen att vi ska gå in och vinna de matcherna som är kvar. Det börjar med Schweiz härnäst. Vi har morgondagen på oss att förbereda oss för den matchen och sen är det dags på tisdag. Det är det vi har att fundera på just nu, säger han. 



Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)