HockeyNews
PLUS

Markus Ljunghs fortsatta jakt på en VM-plats – och utlandskontrakt

(19567) Markus Ljungh/Tre Kronor
Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Publicerad: 14 maj 2021

FacebookXWhatsApp

Markus Ljungh har tagit på sig en ny roll och har aldrig varit närmare att få spela ett VM än nu.

Frågan är om Linköping får behålla sin landslagscenter. Nu återstår snart bara timmar av hans utlandsklausul.

– Jag hade det senast också, så vi får se, säger Ljungh till HockeyNews.se från Prag.


LHC-centern Markus Ljungh fick mer istid på Tjeckien än mot Ryssland och spelade drygt 13 minuter på torsdagskvällen i O2 Arena i Prag.


Tre Kronor var på väg att vinna, men Frölundas centervärvning Michael Spacek låg bakom två av de tjeckiska målen i 3–2-vinsten i förlängning mot Tre Kronor.


För Markus Ljungh tog SHL-säsongen med Linköping slut den 3 april. Nu, drygt fem veckor senare, är han fortfarande igång och jagar en VM-plats.


– Det har gått bra och jag tycker att vi har tränat på under de här veckorna vi har haft tillsammans. Vi har kört på bra och det har varit fokus på längre fram så vi har tryckt på bra på träningarna. Kroppen hänger på, säger Ljungh till HockeyNews.se.


– Men det är lite ovant. Man är inte van att spela match den 13 maj, men det är kul att säsongen fortsätter.


Markus Ljungh är en av 15 forwards i den 28 man stora truppen. 28 spelare kommer att åka till VM i Lettland. Frågan är bara vilka det blir.


Ljungh har fått lite nya arbetsuppgifter i Tre Kronor.


– Man har väl märkt av att det blir en lite defensivare roll och åt det hållet. Men jag tar den med stolthet så klart. Det är kul. Alla får sin roll och det är bara att köpa den och göra sitt bästa i rollen man får, säger han.


Markus Ljungh är i Prag på Tre Kronors VM-genrep och slåss för en plats i VM-truppen. Men hur blir det med LHC nästa säsong? Foto: Bildbyrån.


Mot Tjeckien fick han även speltid i powerplay och förtroende där. Till VM i Lettland kommer åtminstone fyra NHL-forwards sedan Anaheims Isac Lundeström och Rickard Rakell tackat ja. Även Los Angeles-forwarden Adrian Kempe och San Joses Marcus Sörensen väntas ta plats i Tre Kronor i Riga.


– Det är väl klart att man läser vad som står, men det är så det är i den här businessen. Framför allt när det är på den här nivån. Den här konkurrensen. Då vill man alltid ställa det bästa laget på isen och försöka få de bästa spelarna. Sedan är det ett annorlunda år i år och chansen kanske är större än vad den brukar vara. Man får bara se det som en morot, säger Ljungh.


Han har hunnit fylla 30 år, men har ännu inte spelat något VM med Tre Kronor. Hur stora chanser han har kan man bara spekulera i än så länge. På söndag presenteras VM-truppen.


– Jag har väl ingen uppfattning just nu och försöker bara ta en dag i taget och göra mitt bästa hela tiden för att öka mina chanser. Jag tror att de vet vad de får ut av mig som spelare också, och människa.


Markus Ljungh har två år kvar på det treårskontrakt han skrev med LHC inför förra säsongen. Men en utlandsklausul gör att han kan flytta till KHL eller Schweiz.


Fast då börjar det bli bråttom. Den 15 maj löper tidsfristen ut. Det är vid midnatt mot söndag.


– Det är två dagar kvar, så vi får se vad som händer. Jag hade det senast också så vi får se.


Ljungh utnyttjade möjligheten att skriva KHL-kontrakt när han var i samma läge i HV71 för två år sedan och flyttade då till Admiral Vladivostok efter att ha skrivit under avtalet just före deadline i mitten av maj.


Nyligen hade han ett kontraktserbjudande som han valde att inte ta.


– Jag har haft konkret, men det har jag tackat nej till. Jag kan inte berätta så mycket mer, säger Ljungh till HockeyNews.se.


Markus Ljungh gjorde 36 poäng (11 mål, 25 assist) på 45 matcher i Linköping och var lagets poängkung under sin första säsong. Foto: Bildbyrån.


LÄS MERSpänd väntan för LHC – poängkungen kan bryta kontraktet: "Får se"


I Linköping har LHC:s general manager Niklas Persson presenterat sin nya tränarstab med Klas Östman och assistenterna Niclas Hävelid och Gereon Dahlgren.


– Jag pratade lite med ”Pajen” (Persson) förra veckan om vad som händer runt laget och coacher och allt. Jag har bra koll på vad som händer fast jag är på annan ort och spelar matcher, säger Ljungh.


Vad tycker du då?


– Det känns som en spännande trio. Jag har hunnit med och lära känna Niclas (Hävelid). Sedan har jag pratat lite med Klas också och jag har bara hört positiva saker om Klas. Fick en bra uppfattning om honom när jag pratade med honom också. Sedan har jag inte så bra koll på Färjestadscoachen (Gereon Dahlgren), säger Markus Ljungh.


Tjeckien-Tre Kronor 3–2 (0–0, 0–1, 2–1, 1–0)

Mål, Tjeckien: Filip Zadina 2, Matej Stransky.

Mål, Tre Kronor: Max Friberg, Pär Lindholm.

Skott: 27–21 (8–9, 7–5, 10–6, 2–1)


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)