HockeyNews
PLUS

Publikfavoriten på väg bort från LHC? ”Inga diskussioner”

(18979) Andrew Gordon
Bildbyrån

Publicerad: 8 april 2021

FacebookXWhatsApp

Han har växt ut till en stor publikfavorit under sina sex säsonger i Linköping.
Men nu är Andrew Gordon, 35, medveten om att sejouren i klubben kan vara över.
– Det skulle vara en bonus om jag skulle få stanna här, säger han till HockeyNews.se. 



Efter sex säsonger i Linköping går publikfavoriten Andrew Gordon mot en oviss framtid. I slutet av april går kontraktet ut och ännu har han inte hört något från östgötaklubben. 


– Vi har suttit ner ett antal gånger, men då har vi mest pratat om hur säsongen gick, vad som gick fel och hur klubben kan bli bättre i framtiden. Det har inte varit några diskussioner om hur de eller jag ser på min framtid här. Det är nog andra saker som behöver komma på plats innan de skriver på med spelare, säger han. 


När HockeyNews.se pratar med 35-åringen håller han på att packa sina grejer för att åka hem till flickvännen på andra sidan pölen. Därefter väntar några veckors semester innan han ska ta beslut om sin framtid, men en sak är dock säker:


– Jag vill fortsätta karriären och spela någonstans i alla fall, säger Gordon som helst av allt stannar i Linköping:


– Jag har varit här i sex år nu och har gjort detta till mitt hem. Klubben har många saker att fundera på innan de kan sajna spelare. Samtidigt är jag i en annan situation i min karriär jämfört med det senaste kontraktet jag skrev på, så det är många saker som måste stämma innan vi kan sätta oss ner och diskutera kontrakt. Jag är hoppfull att någon i klubben kommer att ringa mig och se att jag fortfarande kan ha betydelse för det här laget. Men samtidigt måste jag vara förberedd på att jag kanske måste lämna och spela någon annanstans. Det skulle vara en bonus om jag skulle få stanna här, säger han. 


Hur många år till ser du dig själv spela?


– Från och med nu får jag ta det ett år i taget. Min fästmö har sitt jobb där hemma och kan inte flytta med mig, så klockan tickar för mig i det avseendet. En dag vill vi försöka skaffa familj och det är klart att man funderar på det också. Jag kommer att spela ett år till i alla fall och så får vi diskutera hur vi vill göra efter det. Jag kommer inte skriva på något femårskontrakt nu, men ett år till åtminstone. Jag tycker fortfarande att jag kan bidra med saker och min kropp svarar upp bra på den hårda träningen och matchandet. Samtidigt blir min familj viktigare för varje år som går så jag kan inte hoppa på vad som helst. 


Har det funnits något intresse för dina tjänster runtom i Europa?


– Min agent har pratat med en del lag, men det är många lag som är i samma situation och måste vänta med att göra klart med spelare. Vi får se vad som händer med klubbarnas budget. Där är inga konkreta förslag på bordet än, det kan jag vara ärlig och säga, men vi har haft lite diskussioner med olika lag. Jag tror att jag kommer att få vänta tills klubbarna har gjort klart med sina toppspelare. Det är där jag är i hierarkin nu. 


Har någon annan klubb i Sverige hört av sig?


– Det har varit lite löst prat med svenska klubbar, men inget konkret. Om jag ska tillbaka till Sverige måste jag vara utanför landet i sex månader och lagen behöver fundera på om det är något de kan gå med på. Men igen, det är en svår situation och lagen vet inte särskilt mycket just nu. Jag kommer gärna tillbaka till Sverige om det finns en möjlighet till det, men då ska klubbarna gå med på att jag kommer in i oktober. Rhett Rakhshani (Djurgården) har ju gjort det typ 14 gånger nu, så det funkar ju, säger han lite skämtsamt. 


Har Gordon gjort sitt i Linköping och Sverige? Foto: Bildbyrån

Efter en tuff säsong, där läget länge såg prekärt ut lyckades Linköping till slut klara sig undan kval. När vi frågar om det är skönt att det är över så tar han några djupa andetag innan han besvarar frågan:


– På ett sätt är det en lättnad att få släppa den stressen som man varit under de senaste månaderna. Osäkerheten om vi skulle klara det eller inte, att få släppa den känslan är väldigt skönt. Men samtidigt är det en besvikelse att sluta utanför slutspel med tanke på den satsningen vi hade på gång. Det är ingen rolig känsla att avsluta säsongen redan, men det kunde ha varit ännu värre, säger han och syftar på play out-mötena mellan Brynäs och HV71. 


Hur tufft har det varit med allt som pågått utanför isen med covid-19 och allt därtill?


– Det har varit så mycket osäkerhet hela tiden. Tidigt sa de till oss att ligan kanske inte skulle överleva en hel säsong utan publik, så vi har hela tiden haft ett öga på nyheterna om vi skulle få publik, om vi skulle kunna ha kvar våra jobb och så vidare. Det har hela tiden varit något i luften och det har väl varit det jobbigaste. Men i slutändan, att vi kunde genomföra 52 omgångar och kunde få behålla våra jobb är positivt med tanke på hur det sett ut i andra ligor.


Den här säsongen blev det tolv poäng (5+7) på 37 matcher för kanadensaren, hans sämsta poängnotering under sina sex säsonger i Linköping. 


– Jag försökte väldigt hårt i alla fall, säger han med ett skratt. Nej, men min roll ändrades den här säsongen. De sa tidigt att jag inte skulle få spela powerplay och att jag inte sågs som en spelare för de första kedjorna. De ville att jag skulle blocka skott och vara tuff att spela emot. Men de tyckte fortfarande att jag kunde bidra till laget. Det var okej med mig, men när laget förlorade och jag inte gjorde mål så var det frustrerande för mig, säger han och fortsätter:


– Det var tufft för mig att känna att jag försökte där ute, men inte fick så mycket gjort. Det har varit många samtal min agent under året där jag frågat ”Hur fixar jag detta?”. Det har varit tufft att inte hjälpa laget mer än vad jag gjorde. När laget började vinna i slutet av säsongen och du var inne på isen så kändes det i alla fall som att du hjälpte laget. Men när du spelar i din roll och du inte gör mål samtidigt som vi förlorar med ett mål så tar det hårt på dig mentalt. 


•••

Var med och bidra till HockeyNews.se för mer nyheter, intervjuer och bevakning. Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)