HockeyNews
PLUS

Kristianstad siktar uppåt efter två år i botten: ”Det krävs ett omtag”

(18690) Kristianstad
Bildbyrån

Publicerad: 25 mars 2021

FacebookXWhatsApp

Efter två år i HockeyAllsvenskans bottenskikt, där man klarade sig kvar med nöd och näppe efter en dramatisk kvalserie mot Väsby vill Kristianstad nu satsa och ta nästa kliv.
Här berättar klubbchefen Johan Lindbom om säsongen i stort, ekonomin och hur en sådan satsning ska gå till.
– Vi måste få ut betydligt mer av de kronorna vi satsar, säger han till HockeyNews.se

HockeyAllsvenskan presenteras av:

UNIBET – ligans huvudpartner


På tisdagen blev det klart att Kristianstad spelar i Hockeyallsvenskan även kommande säsong. Skåningarna slog ut Väsby i den femte och direkt avgörande matchen efter en dramatisk matchserie, som gick till en lång förlängning i den femte och avgörande matchen. 


– Mer drama kan man väl knappast få som hockeytittare. Den serien hade alla ingredienser. Vi börjar med två vinster, sen vänder de på det och det går till en lång förlängning i den femte och avgörande matchen. Det var heta känslor, anmälningar hit och dit, men jag tror att det var en rolig serie att titta på för utomstående. 


– Jag vet att C More och HockeyAllsvenskan var väldigt nöjda. Vi hade stor uppmärksamhet. Det är kul, säger klubbchefen Johan Lindbom när vi når honom på tisdagseftermiddagen. 


Hur är känslan idag?


– Det är en go känsla. Sen är man lite trött eftersom vi åkte buss hem hela natten, så det har varit en återhämtningsdag idag. 


Vad betyder det för föreningen att ni blir kvar i HockeyAllsvenskan?


– I det tuffa läget vi befinner oss i här nu i pandemitider så tror jag att det är en klar fördel att vi inte åker ur. Den play out-serien som var har faktiskt lockat många nya tittare till oss också, så jag tror det är en stor fördel för oss.


När det nu står klart att det blir allsvenskt spel även kommande säsong så kommer arbetet med att utvärdera säsongen och påbörja nästa säsongs lagbygge snart att sättas igång. 


Men först ska man se till att ekonomin står i schack. 


– Det är tufft som för alla andra. Vi har jobbat på bra, men precis som de andra klubbarna är vi beroende av de här RF-stödet som kommer för att få ihop det på sista raden. Annars tycker jag att vi har klarat av det på ett bra sätt. Vi har gjort allting vi kunnat och har haft olika insamlingar, soffbiljetter och sånt under året, säger han. 


Vad är prognosen – vad kommer ni att göra för resultat?


– Jag vågar inte säga det ännu. Vi vet att vi ska få pengar från RF detta kvartalet, men hur det ser ut exakt vet vi inte ännu. 


Kristianstad jublar efter att det stått klart att det blir allsvenskt spel även kommande säsong. Foto: Bildbyrån

Efter två år i bottenskiktet av HockeyAllsvenskan vill Kristianstad nu uppåt i hierarkin. Johan Lindbom vill inte lova för mycket, men medger att det är dags att ta nästa kliv. 


– Utan att dra några växlar innan vi har satt oss ned så är det klart att vi har varit två år i botten nu och måste börja sikta högre. Det krävs ett omtag. Att ligga där nere och spela kval är inte melodin på lång sikt. Vi vill etablera oss. Sen är det så klart tufft med ekonomin som för alla andra, så det gäller verkligen att vara noggrann i rekryteringen av ny spelartrupp, säger han. 


Hur ska ni etablera er?


– Vi får se över allting. Inga ursäkter, men vi fick ett sent besked första året (i juni) och det är en stor omställning att gå från division 1 till allsvenskan. Det är så mycket runtomkring som ska fixas. Det andra året skulle vi göra en satsning, men då stängdes det ner i stället. Det har varit en tuff start för oss i allsvenskan helt. Men nu har vi facit på hur det ser ut och jag ser bara en sak – och det är att vi ska uppåt, säger han och fortsätter:


– Vi märkte av ett stort intresse redan första året. Det var många nya företag som ville lägga sina event hos oss. Det finns en marknad, men det är ju oroliga tider med pandemin och vi vet ju inte hur det ser ut i höst heller. 


Samtidigt är konkurrensen om sponsorerna i staden stor med ett handbollslag på allra högsta nivå. 


– Där kan vi inte konkurrera överhuvudtaget. Men däremot, när vi kom upp i allsvenskan så kom ju ett alternativ till. Jag säger inte att de är trötta på handboll, men det var många som var intresserade av att lägga sitt event hos oss och göra något nytt. HockeyAllsvenskan är en nationell serie med många klassiska lag, som Björklöven, Modo, AIK, som drar många besökare i södra Sverige. Vi måste börja krypa utanför 50-skyltarna också, säger han. 


Finns det pengar till att göra en satsning till kommande säsong?


– Det är klart att det måste till. Sen är ju pengar inte allt, vi hade lite högre förväntningar på den här truppen men har inte riktigt fått den utveckling vi önskat, i framförallt det offensiva spelet. Så det är något vi måste se över. Det handlar inte bara om pengar, utan också om att rekrytera rätt. Nu har vi facit på denna truppen och där har vi lite andra tankar inför nästa säsong. 


Är ett alternativ att tillsätta en renodlad sportchef?


– Jag tror att det blir så som det har varit nu, att det blir (Mikael) Gath och jag som får dela på den. Vi är inte i den fasen att vi kan anlita en sportsligt ansvarig, utan vi har andra poster vi måste fylla först. 


Huvudtränaren Mikael Gath har kontrakt ett år till, men däremot går den assisterande tränaren Gunnar Perssons kontrakt ut nu i april. 


– Vi har valt att avvakta på både spelar- och ledarsidan tills vi vet var vi hamnar ekonomiskt. Det är ett arbete som kommer sättas igång snart, säger han. 


Samtidigt sitter man med en spelartrupp där nästintill samtliga kontrakt går ut. 


– Det är en ny trupp som ska byggas. Det är både en fördel och nackdel. Vi ser att vi inte riktigt håller med den truppen vi har, så vi måste få ut betydligt mer av de kronorna vi satsar. Det är det jobbet vi har framför oss nu, säger han. 


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!