HockeyNews
PLUS

Leksands Marek Hrivik om Blåvitts Marek Hamsik: "Blev lite överraskad"

(18433) Marek Hrivik/Marek Hamsik
Bildbyrån

Publicerad: 11 mars 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Marek Hrivik har i ett och ett halvt år varit den stora slovakiska stjärnan i SHL i blåvita Leksand – som kan bli en outsider i SM-slutspelet.

De senaste dagarna har landsmannen, den slovakiska stjärnan Marek Hamsik, tagit över rubrikerna sedan han gjort klart med blåvita IFK Göteborg inför fotbollens EM-slutspel.

– Jag är säker på att han kommer att hjälpa Göteborg, säger Marek om Marek.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


När Leksand besegrade Djurgården på Hovet hade den slovakiska poängmaskinen Marek Hrivik en relativt blygsam roll. Det var andra spelare i dalalaget som klev fram när ett 4–2-underläge vändes till 5–4-vinst i Stockholm.


– Det var en bra bortaseger. De har ett väldigt bra lag så vi var glada att få två poäng. Både Otto (Paajanen) och Janne (Juvonen) i målet gjorde en stormatch och ”Gunnar” (Daniel Gunnarsson) gjorde ett snyggt segermål så alla var med och drog. Det var en härlig lagseger, säger Hrivik till HockeyNews.se.


Hrivik var Leksands poängkung under förra säsongen, som var hans första i SHL. I år har han haft en del skador och sjukdom, men har likväl producerat poäng på toppnivå och får anses vara en av ligans allra bästa spelare. På totalt 84 matcher har den 29-årige centern gjort 75 poäng (22 mål, 53 assist).


Marek Hrivík i Leksand. Foto: Bildbyrån.


I idrotts-Sverige har han däremot de senaste dagarna fått se sin slovakiska landsman Marek Hamsik stjäla ett stort utrymme då den tidigare Napolistjärnan gjorde klart med Blåvitt, det vill säga IFK Göteborg.


– En hel hög killar har sagt det till mig, att han är här, och han är en jättebra spelare. Så jag vet att Marek Hamsik dök upp i Göteborg, självklart, haha, säger Hamsik.


Leksands förstecenter har följt Slovakiens största lirare i fotbollen på avstånd.


– Jag blev lite överraskad för jag trodde att han var kvar i Kina. Jag är säker på att han kommer att hjälpa Göteborg.


Slovakien är ett litet land inom fotbollen och genom landets korta historia som självständigt är det mer känt för sina hockeystjärnor som Zigmund Palffy, Miroslav Satan, Marian Hossa och Zdeno Chara.


Fotbollsallsvenskan har heller inte varit bortskämt med att kunna locka till sig spelare som fortfarande är toppspelare. Även för Marek Hrivik är det kul att få se en landsman i fotbollen på oväntat nära håll.


– Det är inte många av oss i världen, så det är lite speciellt så jag hoppas att han får en bra start och spelar bra.


Marek Hrivik eller Marek Hamsik – vem blir störste Marek i Sverige tror du...?


– Well, jag vet inte om jag kan jämföra mig med honom. Han har varit på en annan nivå under hela sin karriär, så jag ger mig inte in i det. Jag ger honom det, säger Hrivik och ler åt frågan.


Marek Hamsik i IFK Göteborg. Foto: Bildbyrån.


För Leksand väntar en spännande avslutning av grundserien och topp sex är inom räckhåll inför mötet med Brynäs. Och väl i ett slutspel är Leksand nu så formstarkt att det är det lag under topptrion Rögle, Växjö och Skellefteå som ser farligast ut med sina spetsspelare.


– Jag kände att det var som en slutspelsmatch (mot Djurgården). Det var en hård match, fysisk och med många tacklingar. Vi klarade av det, så jag känner att det här laget är tillräckligt bra för att ta sig an vilket av topplagen som helst. Först ska vi ta oss dit och nå bästa möjliga placering och så får vi se vad som händer därifrån, säger Marek Hrivik.


LÄS MERLeksands poängkung bröt matchen mot Djurgården – befarad huvudskada


Leksand har stått sig bra mot topplagen och har två vinster på tre matcher mot Rögle. Det har blivit en seger på fyra täta matcher mot Växjö. Och mot Skellefteå har Leksand tre segrar och poäng i den fjärde matchen.


– Vi hade en bra premiärmatch och den senaste matchen där uppe var ganska stark från vår sida också. Just nu spelar hela laget bra och en del killar spelar på topp. Det är det som är vår styrka nu och jag tror inte att det spelar någon roll om vi möter Skellefteå för jag känner att vi kan handskas med alla lag. Det är det som är vår styrka, säger Marek Hrivik.


LÄS MERDjurgårdsbackens och Leksandskaptenens ord efter knocken på Hovet


Han var med i Leksand förra säsongen vilket däremot inte huvudtränaren Björn Hellkvist var. Men det har blivit en lyckad förändring, minst sagt.


– Förra året hade vi två olika coacher och det var en viss skillnad från den första till den andra, från Uffe (Samuelsson) till Roger (Melin). I år har vi Björn och de är alla olika som coacher. Nu är vi 46 matcher in och alla vet vad som händer ute på isen nu och vad coachen förväntar sig av oss. Alla kan systemet och det har blivit en bra förändring helt klart. Det kan du se på resultaten och hur vi spelar jämfört med förra säsongen. Man kan inte säga något om det. Han har fört oss samman och man får ge honom stor del i det, säger Marek Hrivik.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)