HockeyNews
PLUS

HV71-tränaren vill att SHL stängs nedåt: "Ett enormt pris"

(16870) stephanlundh
Bildbyrån

Publicerad: 25 februari 2021

FacebookXWhatsApp

Klubbledare i Brynäs, Leksand och Linköping har gjort sina röster hörda för att inget lag ska ramla ur SHL denna coronasäsong.

HV71-tränaren Stephan Lundh skulle också helst se att SHL stängs för nedflyttning på grund av pandemin.

– När de tog det där beslutet om att inte stänga ligan, då kanske det såg ljusare ut, eller man trodde det i alla fall, säger Lundh till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Stephan ”Lillis” Lundh återvände till HV71 i december. Först som bollplank till huvudtränaren Nicklas Rahm och tränarstaben.


Men efter det att Nicklas Rahm fick sparken den 17 januari har Lundh åter huvudansvaret för HV-tränarna och laget.


LÄS MERHV71 sparkar tränaren – han tar över


Under coronapandemin har han sett hur spelarna däckat i covid-19 och för forwarden Christoffer Törngren tog det flera månader att komma tillbaka efter sjukdomen.


Matcher i mängder har blivit flyttade och coronasmittan fortsätter att ställa till stora problem för lagen och tabellen haltar hela vägen till omgång 51 i slutet av mars. SHL gör allt som är möjligt för att rädda säsongen.


Men debatten om att stänga SHL för nedflyttning återkommer med jämna mellanrum. Stephan Lundh ger nu sin syn på frågan som delar SHL-klubbarna där fortfarande en majoritet vill att säsongen spelas klart och att ett lag flyttas ned.


– Det är så svårt. När de tog det där beslutet om att inte stänga ligan, då kanske det såg ljusare ut, eller man trodde det i alla fall. Det var nog ingen som trodde för ett år sedan att det här skulle hålla i och det bara vimlar av mutationer hit och dit. Så det är klart att det är underligt för det är inte roligt vare sig du ligger i toppen eller botten om någonting händer. Då är det skitsvårt om det skulle hända i slutspelet, säger Lundh till HockeyNews.se.


HV71-tränaren Stephan Lundh tycker att det skulle vara bäst om SHL stängdes för nedflyttning under pandemin. Foto: Bildbyrån.


Han vidareutvecklar:


– Jag kan känna ibland att det är orättvist för det är ett sådant enormt pris man får betala för någonting som du inte kan påverka. Det skulle kanske hellre varit att man flyttat upp ett lag, eller två, på något vis. Det känns lite taskigt, för det är flera klubbar i SHL som om de åker ut, då är det konkurs i stort sett.


LÄS MERDe vill stänga SHL: "Det har jag sagt hela säsongen"


HV kanske inte är i den ekonomiska knipan?


– Nej, men många andra.


Lundh tillägger:


– Men sedan tänker man på hockeyn i stort, för det blir tyvärr alltid så att ett lag som hamnar (åker ur), vad gör man då? Då skär man ner på satsningen om man har damlag, om man har juniorlag och om man har flicklag och pojklag och tar bort ledare. Det är sådana grejer som kan förstöra rätt mycket.


LÄS MERLundh tillbaka i huvudrollen i HV71 – ger sin syn på tränarstaben


Och det är pandemin som är boven här menar du?


– Ja, det är något som varken du eller jag eller någon kan styra på något vis. Det går inte att få hejd på det. Det dyker upp nya grejer. Hur ska man försvara sig mot en fiende som man inte vet var den finns?


HV71:s assisterande tränare Stefan Nyman blev svårt sjuk i covid-19 då laget drabbades av ett utbrott i november. Han är fortfarande inte återställd så att han kan jobba.


Stephan Lundh är inte bekväm med hur de närmaste månaderna kommer att se ut under pandemin och hur smittspridningen påverkar lagen och fortsättningen av den här säsongen.


– Det känns underligt måste man säga. Det hade varit på något sätt katastrof om det skulle hända något och det tar slut och så ska man välja bort något lag eller vad händer då? Om det skulle fortsätta och det inte finns dagar att spela på?


Stephan Lundh avslutar:


– Alla gör allt de kan men det är omöjligt att stänga det ute på något vis. Det går inte att gå omkring i någon astronautdräkter dag ut och dag in. Det funkar liksom inte.


***


Vill du bidra till HockeyNews.se för fler nyheter, intervjuer och bevakning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)