HockeyNews
PLUS

De vill stänga SHL: "Det har jag sagt hela säsongen"

(18192) Brynäs-Leksand/Niklas Persson
Bildbyrån

Publicerad: 24 februari 2021

Brynäs, Leksand och Linköping vill stänga SHL för nedflyttning under coronasäsongen.

– Jag förstår ju varför frågan kommer till mig idag och det är alltid känsligt att uttala sig och blir kanske inte alltid bra när vi är ett av lagen i botten. Men jag har hela säsongen sagt och tyckt att man ska se över detta av ett antal olika anledningar, säger LHC:s general manager Niklas Persson till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Leksand har chansen att nå SM-kvartsfinal och en topp 6-placering under grundserien. Samtidigt slåss både Brynäs och Linköping i botten av SHL-tabellen för att undvika kval.


Men det gemensamma för de tre klubbarna är att de inte vill låta något lag ramla ur SHL under den här pandemityngda säsongen.


Linköpings ordförande Roger Ekström säger till Corren att han inte vill se något lag bli nedflyttat, men däremot att ett lag från Hockeyallsvenskan flyttas upp så att SHL nästa säsong, då pandemin förhoppningsvis är över, innehåller 15 lag.


Att han som klubbledare i SHL-jumbon uttalar sig på det här viset är naturligvis känsligt.


– Det är lätt att tycka att man pratar för sin sjuka mor. Å andra sidan: är det någon gång som man ska göra det så är det väl i pandemitider. Det kommer inte gå att lösa sportsligt rättvist. Det spelar ingen roll om vi kommer på 10:e eller 14:e plats. Det är inte rättvist för någon, säger Ekström till Corren .


Linköpingsordföranden Roger Ekström. Foto: Bildbyrån.


Även Linköpings general manager Niklas Persson inser att frågan om en tillfällig stängning av SHL aktualiseras igen. Trots att SHL avhandlade frågan före jul då en bred majoritet var emot en stängd liga.


– Vi jobbar efter de förutsättningar som finns, och det som är bestämt. Sedan har jag sagt förut att jag förstår att diskussionen kommer upp. Det är olika lag som lyfter den och det är olika medier som lyfter den hela tiden. Men det jag gör är att jag förhåller mig till det som är sagt för dagen, säger Persson till HockeyNews.se.


LHC:s GM fortsätter:


– Min grundinställning till det här är att det ska finnas upp- och nedflyttning i svensk hockey. Det tillhör Svenska Hockeyligan och Hockeyallsvenskan på ett eller annat sätt i form av kvalserie eller bäst av sju mellan ligorna. Det har funnits olika varianter, men det har alltid funnits.


Oskarshamn och Växjö möttes den 16 februari i SHL och har haft utbrott av covid-19 i sina lag. Foto: Bildbyrån.


Under coronapandemin har lagen genomgått coronautbrott vid olika tillfällen och i olika omfattning och för närvarande är Oskarshamn drabbat en andra gång. Även Malmö och Växjö har haft nya utbrott som skjutit fram matcher så att spelschemat är enormt tätt för inte minst Malmö under resterande delen av en säsong som har förlängts med två veckor till en bit in i maj.


LÄS MERFrölundas ordförande om att stänga SHL: "Inte aktuellt"


– Jag tycker att förutsättningarna i år har förändrats väldigt mycket mellan olika lag och man är olika drabbad med förutsättningar till match och spelare man har tillgängliga. Jag förstår att diskussionen kommer upp, för den sportiga rättvisan går att ifrågasätta i många fall, säger Niklas Persson.


Frågan togs upp av SHL-klubbarna före jul?


– Jag vet inte exakt hur mycket det har diskuterats. Men ofrånkomligt just nu är att förutsättningarna ser väldigt olika ut för många olika lag. Vilka som än hamnar i kval så kommer det att bli olika vägar dit, Det kommer det att bli, säger LHC:s general manager.


Enligt SHL:s ordförande Anders Källström är det inte aktuellt att stänga ligan.


– Det korta svaret är nej. Frågan var viktig innan vi drog igång säsongen också, och då var vi helt eniga i att inte göra någon förändring. Det har varit en utmanade säsong på så vis, med stort pusslande. Men vi är fast beslutna om att säsongen ska genomföras, säger Källström till Hockeypuls .


***


Vill du bidra till HockeyNews.se för fler nyheter, intervjuer och bevakning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS