HockeyNews
PLUS

Lundh tillbaka i huvudrollen i HV71 – ger sin syn på tränarstaben

(17503) Stephan Lundh/HV
Mathias Bergeld/Bildbyrån

Publicerad: 21 januari 2021

FacebookXWhatsApp

Stephan ”Lillis” Lundh har tagit över som huvudtränare i HV71 efter sparkade Nicklas Rahm.

Klubben har sett över tränarstaben efter den drastiska åtgärden och har troligen kommit fram till en lösning för återstoden av säsongen.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


För första gången sedan förra våren då HV71 och Stephan ”Lillis” Lundh gick skilda vägar är den oerhört erfarne hockeycoachen tillbaka i klubben som han fick lämna efter fyra säsonger som bland annat innehöll SM-guldet 2017.


Från och med Lucia har han varit tillbaka i tränarstaben som en resurs till huvudtränaren Nicklas Rahm.


Men när Rahm fick sparken efter 5–1-förlusten hemma mot Rögle i lördags blev det Lundh som fick återta huvudansvaret hos de femfaldiga svenska mästarna från Jönköping.


På torsdagskvällen i Skellefteå, som har fyra raka vinster i SHL, är det den 61-årige stockholmaren som leder HV.


Han gör inga stora förändringar utan betonar tydligheten i spelet och i rollerna. Det är där han har lagt tyngdpunkten under den här veckans träningar.


– Det är inte bara jag utan det är ett helt lag. Jag har försökt trycka och framför allt få med mig laget på alla de här bitarna att vi är helt överens och tolkar saker och ting lika. Det har varit två väldigt bra dagar. Det är varken korvstoppning eller nyheter utan kanske mera att sätta lampan på saker vi tycker är viktiga, säger Lundh till HockeyNews.se.


Och vad är det?


– Jag tror det blir det ibland när det inte går bra att man i sin iver att vara så noggrann som möjligt kanske det blir alldeles för mycket detaljer. Alla killarna är här för att de har någonting som är bra. För mig är det viktigt att man på något sätt får fram det.


HV71 är jumbo i SHL, men har ligans effektivaste och vassaste powerplay och gör mål på vart tredje försök (30,39 procent). I spelet med lika många man på banan går det sämre och i kamperna framför målen visar HV upp brister.


Den förre Frölundabacken Matt Donovan ska förstärka HV71. Foto: Bildbyrån.


Under onsdagen gjorde man klart med backen Matt Donovan som ska förstärka laget inom kort.


– Det är lätt att säga att släppa loss hit och dit och så blir det panik när man gör någonting, men jag försöker få dem att göra de saker de är här för. Självklart är det i spelet utan puck där man ska försöka veta om vad den andre gör så att man kan lita på varandra, så man får en trygghet, säger Stephan Lundh.


LÄS MEROfficiellt: Donovan återvänder till SHL: ”Användbar i alla spelformer”


Han fortsätter:


– I spelet med puck är det viktigt att man vågar göra de här grejerna. Hockeyn av idag har blivit att man måste skapa massa händelser om man ska få några mål. Det har vi inte riktigt lyckats med utan vi har blivit, som det var mot Rögle, utskjutna. Vi har rätt mycket tid med puck, men vi är inte riktigt där inne där det är riktigt hett. Dit måste man ta sig in och självklart få in mer händelser. Ibland blir man för försiktig och vill inte bara slänga ifrån sig pucken eller chansa för man är mer rädd för att det ska bli något dåligt istället för att känna att gör jag det här kan det bli bra. Då tror jag också att ju mer man skapar desto mer får man upp intensiteten.


I och med inhoppet i HV71 gör han nu sin femte säsong i klubben där han har varit assisterande tränare till både Johan Lindbom och Nicklas Rahm och där han har fått ta över ansvaret efter dem sedan sportchefen Johan Hult och klubbens ledning flyttat på huvudcoacherna mitt under säsongen.


Lundh är väl medveten om vad som förväntas av honom och av laget.


– Jag tycker att i grunden är HV ett lag med fart. HV ska spela med fart. HV ska ha bra spelvändningar och intensitet. Men det kanske har blivit att man har funderat för mycket på om man ligger rätt i banan och det har man inte tid till i dagens hockey.


HV71 har en position ledig i tränarstaben eftersom backansvarige Stefan Nyman har varit sjukskriven sedan i november då laget drabbades av ett coronautbrott.


J20-tränaren Patrik Andersson, 30, har flyttats upp till SHL-laget under tiden och finns med bredvid Lundh och Jonas Holmström samt målvaktstränaren William Rahm.


– Vi har Patrik Andersson som har varit med lite grann här uppe och jag tycker att Patrik är, även om han är oerfaren på den här nivån, så är han en bra tränare, säger Lundh.


Stephan Lundh har tagit över efter som huvudcoach i HV71 efter Nicklas Rahm (mitten). Patrik Andersson (t h) har lyfts upp från J20. Foto: Bildbyrån.


– Jag är jätteglad för en liten fördel som jag har mot att bli inkastad i en helt ny miljö är att de här gubbarna, både spelare och mitt ledarteam, är att veta att man har bra folk med sig när man är inne i den här mörka gränden vi är. Det tycker jag att jag har. Jag har inte begärt någon utan jag är jättenöjd med de gubbarna jag har.


Stephan Lundh tror inte att HV71 kommer att plocka in någon ny assisterande tränare utifrån.


– Det vet jag inte. Jag tar inte så mycket med att man måste vara erfaren utan jag gillar dem som är bra. Jag var yngre än Patrik när jag själv hoppade in i hetluften och han har varit här och han känner till föreningen och jag tycker att det är en fördel. Det gäng vi har nu är de vi har, säger Lundh.


LÄS MERLundh har tagit över HV71 – som får se två spelare göra comeback


Så du räknar inte med någon ny assisterande coach framöver?


– Nej, just nu är jag här och det viktigaste är det jag har framför mig hela tiden. Jag är jättenöjd och tycker att han är bra. Du får höra med (Johan) Hult i sådana fall, men jag tror att det blir så här, säger Stephan Lundh.


***


Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)