AIK:s nye sportchef: ”Vill att vi ska lyckas tillsammans”


19 februari 2021
Anders Gozzi har sagt upp sig. Nu ska unge Christoffer Malm komma in med nytänkande i AIK.
Här berättar 30-åringen om åren i Rögle, hur han vill bygga nya AIK, brist på erfarenhet och sitt ledarskap. 
– Jag tror att jag har ett rätt modernt ledarskap, säger han till HockeyNews.se. 

HockeyAllsvenskan presenteras av:

UNIBET – ligans huvudpartner


Den nuvarande sportchefen Anders Gozzi har sagt upp sig som sportchef efter säsongen. I förra veckan presenterade AIK ersättaren i form av Rögles nuvarande assisterande sportchef Christoffer Malm. 


30-årige Christoffer Malm inledde sin resa inom hockeyn som spelare, men avslutade spelarkarriären i Jonstorp och division 2 efter säsongen 2017/2018. Därefter hoppade han på utbildningen Sports & Management vid Malmös universitet och för tre år sedan tog han examen. 


Sedan dess har han verkat som scout och de senaste två säsongerna som assisterande sportchef till Rögles sportchef Chris Abbott. 


Nu känner han sig redo för att ta nästa kliv i karriären. 


– Jag har haft ambitionen att själv få bli sportchef en dag och jag tror inte att jag kunde fått ha en bättre skola än att gå bakom i Rögle i tre år och få vara med på den resan och etableringen vi gjort. När detta kom upp och dessutom med AIK, som är en anrik förening som vill framåt så var det inget svårt beslut i slutändan, säger han. 


Hur känns det att lämna Rögle nu när ni är inne i er prime?


– Jag lämnar under bästa tiden i Rögles historia och det är så klart blandade känslor kring det. Men samtidigt känner jag att det här är nästa steg för mig och ett erbjudande jag inte kunde tacka nej till. Sen hoppas jag för alla som följer Rögle att vi kan avsluta med ett fantastiskt slutspel här framåt våren. 


Första kontakten mellan AIK och Christoffer Malm togs strax efter jul och sedan dess har det avverkats många samtal och diskussioner för att komma överens. 


– Jag var isolerad ensam i lägenheten när vi hade corona och det var då jag fick första samtalet från Anders Olson (VD:n). Det var någonstans där jag började att skissa på idéer och planer på hur jag tänkte och ville komma in och förändra vissa grejer. Sen var det lite olika möten, utvärderingssamtal och personlighetstester under januari och det blev helt klart nu för några dagar sedan, säger Christoffer Malm som skrivit på för två år. 


Christoffer Malm på sitt kontor. Foto: Bildbyrån

LÄS MER: Officiellt: AIK har presenterat sin nya sportchef

Vad har du lärt dig under tiden i Rögle?


– Jag har lärt mig hur verksamheten och branschen fungerar. Men jag har också fått vara med på resan i Rögle och från att ha varit en klubb som tittat neråt och försökt undvika kval till att bli en klubb som vågar satsa och börja prata om att vinna. Sen är det klart att man lärt sig mycket vad som funkar och inte funkar längs vägen, lite kring vad spelarna behöver för att lyckas, hur man får ihop en grupp och hur viktigt det är att få in rätt människor. Det är en stor del inom hockeyn eftersom de ska bo och leva ihop under nio månader. 


Vad har Chris Abbott betytt för dig?


– Ja, var ska jag börja höll jag på att säga. Chris (Abbott) har varit min chef, men också som en mentor för mig och guidat mig i mycket. Jag har fått lära mig av honom hela vägen. Vi kommer att fortsätta vår relation även fast vi är på olika platser. Jag tror att det kommer att bli ett fantastiskt samarbete trots att jag är i AIK och vi kan hjälpa varandra med allt ifrån spelare, till guidning på problem, hur man ska ta sig vidare och hur han hade gjort i olika situationer. Det känns bra att ha honom som stöttepelare och mentor även fortsättningsvis. 


Christoffer Malm påbörjar sitt nya arbete redan nu parallellt med det uppdrag han har i Rögle. Den 1 maj övergår han sedan fullt till AIK:s verksamhet. 


– Arbetet börjar officiellt säsongen 21/22, men sen vet alla som håller på med den här branschen att lagbygge och såna grejer börjar redan nu. Det ska sättas ett lag till nästa säsong och jag kommer att få sitta på två stolar ett tag framöver. Det blir många timmar och sena kvällar, men jag ser fram emot det och det ska bara bli roligt, säger han. 


Hur skulle du beskriva dig själv som ledare?


– Jag tror att jag har ett rätt modernt ledarskap. Jag ser människorna och vill bilda relationer med de jag jobbar med. Jag vill lära känna mer än bara hockeyspelaren, sen kommer jag självklart att komma in där och sätta upp en kravbild och en identitet som vi alla ska köpa in till, oavsett om man är ledare, spelare, spolar isen eller sitter på kansliet. Jag vill att vi ska lyckas tillsammans. 


Hur vill du bygga nya AIK?


– Om man bara tar A-laget så tycker jag att de är på god väg redan. Där är många duktiga hockeyspelare. Det kommer vara en modern hockey med hög fart, puckkontroll och vi ska vilja ha mer puck än motståndarna. Framförallt vill jag ha ett bra passningsspel och det är förstås lättare sagt än gjort, men det gäller att hitta spelarna som klarar av det för att man ska lyckas. 


Christoffer Malm till höger i bild, tillsammans med Rögles sportchef Chris Abbott och klubbdirektör Daniel Koch. Foto: Bildbyrån

Under de senaste åren har AIK haft ekonomiska problem, men Christoffer Malm har gjort läxan och är inte orolig inför fortsättningen. 


– Vad jag förstått och alla jag pratat med så andas det positivitet i och inom AIK och alla hjälps åt för att komma till rätsida med det. Däremot vill jag hänvisa alla frågor som rör föreningen AIK till Anders Olson, som är VD, säger han.


LÄS MER: Junioren tvåmålsskytt – sköt bonuspoängen till AIK


Nyligen gjorde sig AIK av med huvudtränaren Håkan Åhlund och i stället har den 30-årige förre assisterande tränaren Anton Blomqvist kommit in och tagit över. Christoffer Malm känner inte Blomqvist sedan tidigare, man har bekantat sig med honom under de senaste veckorna. 


– Vi har pratat i telefon de senaste åtta eller tio dagarna och vi har nästan avverkat 20 timmar i telefon. Jag har fått förklara hur jag tänker och hur jag vill att vi ska spela och han har fått dela sin bild. Under den här veckan som vi har hunnit prata så känns det bara väldigt bra. Anton verkar vara en oerhört ambitiös och driven tränare och precis som mig så vill han framåt. Jag tror att det kommer att gå jättebra, säger han. 


Ser du något problem med att ni inte har så mycket erfarenhet i era roller?


– Jag tror att det finns problem med allt, oavsett ålder. Jag väljer att titta på fördelarna med vårt engagemang och driv och kunna driva det framåt istället. Sen kommer vi så klart att ta in en assisterande till Anton (Blomqvist) som kanske kan tillföra den här erfarenheten i ledarteamet, någon som varit med lite längre. Om man tittar på mig, jag är 30 år, men jag har också tre års erfarenhet och det är ju tre års erfarenhet mer än om du tar in en 40-åring som har noll erfarenhet. Jag väljer att titta på fördelarna. 


Under våren och sommaren kommer han att resa mellan Ängelholm och Stockholm, men när säsongen närmar sig kommer han att flytta upp till huvudstaden tillsammans med familjen. Christoffer Malm ser fram emot att inleda ett nytt kapitel i sin karriär. 


– Det ska bli spännande. Det är en resa hela familjen får ta del av. Sen känner jag inte till Stockholm så bra, men jag får utgå från Ritorp och Hovet till en början och bygga upp de geografiska kunskaperna därifrån, avslutar han. ***


Vill du bidra till HockeyNews.se för fler nyheter, intervjuer och bevakning? Swisha till 123 529 7163.