HockeyNews
PLUS

Färjestadscoachen om NHL-siktande stortalangen: "Stanna ett år till"

(17675) Johan Pennerborn/Albert Johansson
Mattias Ek/HockeyNews.se/Bildbyrån

Publicerad: 29 januari 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Detroit-draftade Färjestadsbacken Albert Johansson, 20, har etablerat sig på SHL-nivå.

Men hans huvudtränare Johan Pennerborn ser helst att han väntar med NHL i ytterligare en säsong.

– Min åsikt: stanna kvar ett år till. Var riktigt ledande. Väx in i det fullt ut. Lägg på dig fyra kilo till, säger Pennerborn.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Det var inget snack om vilket lag som bestämde det mesta på isen på Hovet. Färjestad kontrollerade händelserna mot Djurgården och försvars- och målvaktsarbetet var nyckeln till värmlänningarnas 3–0-seger.


– Det är ett styrkebesked. Det ger ett självförtroende i gruppen att hålla nollan, framför allt på bortaplan. Jätteskönt och jättebra match av (Henrik) Haukeland i målet, säger FBK-backen Albert Johansson till HockeyNews.se.


Det här var hans sjunde match i SHL efter hemkomsten från junior-VM i Edmonton. Johansson spelade 18 minuter mot Djurgården.


– Det har varit jättekul att komma tillbaka. Det var lite trögstartat i början, men den här veckan och senaste matchen tycker jag att jag har börjat hitta tillbaka till mitt spel och är lite mer bidragande ute på isen, säger Johansson.


Han gjorde både mål och assist i mötet med Leksand där Färjestad vann med 3–2. Mot Djurgården spelade han ett tryggt och robust försvarsspel.


– Jag vill bidra med ett lugn och kunna sätta upp mina medspelare med ett bra förstapass. Och även vara ett offensivt hot och vara rörlig på blå. Det är väl en sådan spelstil jag vill ha. Framför allt är det att sprida ett lugn, att de ska känna sig trygga på isen, säger Johansson.


Förra säsongen spelade han 42 SHL-matcher för Färjestad och gjorde 13 poäng (2 mål, 11 assist). Då spelade han knappt 13 minuter per match.


Den här säsongen har Johansson gjort fram mål och fem assist på 27 matcher. Nu spelar han över 16 minuter per match, vilket är tredje mest av de svenska juniorerna i SHL. Skellefteås Philip Broberg och Djurgårdens Tobias Björnfot (nu i Los Angeles) har mer istid i snitt.


Färjestadsbacken Albert Johansson var med i JVM i Edmonton för några veckor sedan. Foto: Bildbyrån.


Albert Johansson var Detroit Red Wings andraval i NHL-draften 2019 och i somras skrev han på rookiekontraktet med NHL-klubben och är utlånad till Färjestad den här säsongen.


– Jag försöker egentligen bara jobba hårt varje dag och ta steg i SHL som jag är i just nu. Sedan finns det väl en framtidsplan om att åka över och spela i NHL. Men just nu har jag mitt fokus på Färjestad och göra mitt yttersta varje dag för att bli en bättre hockeyspelare.


Johansson tror att magkänslan kommer att berätta för honom när det är dags att försöka ta klivet till NHL.


– Man pratar med agenten och med Detroit i det här fallet och ser vad de säger. Det finns några spelare i det här laget som har varit där över och gjort ett litet äventyr, så det är klart att man bollar lite med dem och får en uppfattning om vad de tycker och hur det var, säger Albert Johansson.


Färjestads huvudtränare Johan Pennerborn har sin personliga åsikt om Albert Johanssons närmaste framtid och den tycker han är i SHL även 2021/2022.


– Albert har alla förutsättningar för att bli en storback, menar Pennerborn.


Tycker du att Albert Johansson är redo att testas i Tre Kronor?


– Tre Kronor? Ja. Varför inte, säger Pennerborn.


Albert Johansson ger intryck av att ha tålamod med sin utveckling. Snacket om Tre Kronor tar han med en nypa salt.


– Jag har precis gjort den sista juniorturneringen och nu spelar jag här hemma. Som jag säger, jag försöker spela mitt spel och bli en bättre hockeyspelare. Och sedan om den chansen skulle komma är det något som är jättekul, men det är inget jag går runt och tänker på, säger Färjestads stortalang.


LÄS MEREk: Historiskt uselt, Djurgården – Färjestad en klass bättre på Hovet


Johansson pratar även med ledarstaben i Färjestad för att få de erfarna personernas tankar om sitt framtidsval.


– Ja, jag pratar med ledarna här i Färjestad, och Peter (Jakobsson, general managern) och ser vad de säger. Än så länge är det väl inget jättesnack om det. Vi har fokus på den här säsongen. Men om det skulle komma upp att det finns sådana planer får man väl snacka med dem då.


Albert Johansson, som är son till förre storbacken i Färjestad, Roger Johansson, är skolad i Färjestad och kommer från de egna juniorleden.


– Jag har fått komma upp och få chansen i A-laget. Jag jobbar med dem varje dag, allt från fystränare, till backcoach, till Pelle (Prestberg), som är mer skillscoach och har hand om skott. Det finns i stort sett allt som jag behöver. Det finns inte mycket att klaga på där.


LÄS MERDjurgårdens reaktion på rekordlånga förlustsviten på Hovet: "Mentalt"


Hur vill du känna för att veta om du är mogen att flytta till USA och Detroit?


– Jag vill att min kropp ska känna sig redo, både mentalt och fysiskt, för att åka över. Det kommer att vara en omställning och man vill vara så förberedd som möjligt. Någonstans känner jag att man inte vill stressa iväg. Det gäller nog att jag ska känna mig redo fysiskt och mentalt och verkligen känna att det är dags när det verkligen kommer.


Då finns det kanske en chans för Färjestadsfansen att se dig här en säsong till?


– Jag ska inte säga för mycket här nu… Det är mycket som pågår runt om i världen just nu, och hela den biten. Det enda jag vet just nu är att jag ska spela klart den här säsongen i Färjestad och sedan får man väl sätta sig ner och utvärdera och bolla lite idéer och prata med Detroit och agent och Färjestad så får vi se vad som händer helt enkelt, säger Albert Johansson med en blivande storbacks lugn i rösten.


***


Var med och bidra till HockeyNews.se för fler nyheter, intervjuer och bevakning. Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)