HockeyNews
PLUS

Ek: Historiskt uselt, Djurgården – Färjestad en klass bättre på Hovet

(17664) Dick Axelsson/Djurgården
Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Publicerad: 28 januari 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Färjestad ägde Hovet. Efter halva matchen lämnade Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson sin plats på läktaren och gick med bestämda steg i riktning mot omklädningsrummet.

Djurgårdens svacka på hemmaplan är rekordlång och bråddjup.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Djurgården ser sig som en storklubb i SHL och med 16 SM-guld genom tiderna har stockholmarna en enorm tyngd förankrad i den svenska hockeyhistorien.


Men klubben har inget vunnet SM-guld sedan 2001. Djurgården har varit i två SM-finaler från 2010 och framåt utan att räcka till och vinna. Klubben har dessutom för inte alltför länge sedan varit nere i Hockeyallsvenskan. Styrkan som Djurgården ska ha respekt för är att laget tog sig tillbaka till SHL och har sedan vandrat uppåt.


2019 blev ett toppår med finalen mot Frölunda. Våren 2020 slutade helt okej resultatmässigt innan coronapandemin satte punkt för den säsongen.


Vart årets säsong är på väg är illavarslande för Djurgården. Det började lite knackigt med fem poäng på de första fem matcherna. Men nu.


Nu har Djurgården sex raka förluster på hemmais. På Hovet. Det har inte hänt sedan elitserien såg dagens ljus 1975/1976. I tre av de förlusterna, mot Örebro, Skellefteå och nu Färjestad har djurgårdarna inte ens mäktat med att göra mål.


Efter 5–4-förlusten hemma mot HV71 tog det hus i helvete. Inte för att huvudtränaren Robert Ohlsson tyckte att hans lags insatser nått skamgränsen. Utan för att sportchefen Joakim Eriksson brutalt ärligt sågade Djurgårdens spelare och han skonade ingen.


Han började med stjärnorna, de ledande spelarna och menade att de var sämst. Att det finns ett ”loserbeteende” i laget. Ohlsson har skyddat sina spelare och tycker att det var att gå för långt och att det borde stanna inom klubbens väggar.


Men där utanför står fansen och ser det alla kan se. Djurgården håller inte måttet. Inte just nu. De där nio raka segrarna på Hovet, för inte alltför länge sedan, har vänts till idel förluster.


##Det rejäla är som bortblåst.

##Järnkaminerna är täckta av ett tjockt lager med damm.


Djurgården har de senaste 10-14 dagarna saknat sina två toppcentrar Jacob Josefson och Sebastian Strandberg och det har givetvis inverkat negativt. Det är trots allt två av SHL:s bästa centrar.


Men sportchefen Joakim Eriksson kräver mer av dem som spelar. Djurgården har varit väldigt försiktigt med att dra på sig kostnader och inte värvat spelare i lika hög utsträckning som många av konkurrenterna i SHL.


Så här lite drygt två veckor före deadline för övergångar den här säsongen är det oundvikligt för Eriksson att värva.


##Djurgården behöver ha in en backklippa till. Svajandet i egen zon måste få ett snabbt slut.


Det var några helt okej minuter i början av matchen mot Färjestad där Djurgården tycktes ha snackat igenom de fem raka förlusterna och vad som behöver rättas till för att bryta den dystra sviten. Det var mer noggrant i egen zon.


Men det blev på bekostnad av offensiven. Det hände inte mycket alls. Farten är inte tillräckligt hög.


Redan i den första perioden hade FBK tillräckligt många chanser för att hitta rätt bakom Niklas Svedberg i Djurgårdsmålet. Bland annat två-tre puckar i målramen. Därför var det en logisk följd med de två målen i andra perioden.


Där här var totalt sett ett väldigt bra kliv för Färjestad i rätt riktning. Powerplay var fyndigt många gånger och Daniel Vikstens kanon till 2–0 var bara ett kvitto på vilket sjukt skönt självförtroende han har. 16 mål! Ett till så är han uppe på sin bästa notering i karriären.


Viksten kommer att göra 20 mål för Färjestad i vinter. Kan inte tänka mig nåt annat. Färjestads defensiv har precis som Djurgårdens fått kritik. Men på Hovet höll den hög klass. Med tanke på att Sebastian Erixon har saknats i snart sex veckor, att Jens Westin har gått sönder och att Votjech Mozik dumpats ser det riktigt bra ut.


Niclas Lundgren har kommit in från Västerås och gjort ett stabilt jobb i de två matcher han spelat för Färjestad.


##Och JVM-backen Albert Johansson skulle jag jättegärna se i Tre Kronor i februari.


Han spelar moget, noggrant och har ett internationellt tempo. Beroende på vilka KHL-backar som kan komma loss finns det tuff konkurrens i öst, men Albert Johansson är en av SHL:s mest spännande backar.


Djurgården gjorde ett försök i den tredje perioden att spräcka nollan. Men Henrik Haukeland spelade lugnt och metodiskt i Färjestadsmålet. Det gjorde han matchen igenom. Haukeland fixade sin andra nolla för säsongen i 3–0-segern på Hovet. Hans andra nolla mot just Djurgården.


***


Var med och bidra till HockeyNews.se för fler nyheter, intervjuer och bevakning. Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)