HockeyNews
PLUS

Djurgårdens reaktion på rekordlånga förlustsviten på Hovet: "Mentalt"

(17669) Marcus Högström/Djurgården
Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Publicerad: 28 januari 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Från 16 raka hemmasegrar förra säsongen och nio raka vinster tidigare under 2020/2021.

Till rekordsvaga sex raka förluster på Hovet.

– Det är det mentala spelet hockey, säger Djurgårdsbacken Marcus Högström dämpat efter 0–3 mot Färjestad.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Djurgården har i och med 3–0-förlusten hemma mot Färjestad skrivit ny historia på Hovet.

Dyster sådan.


För det är första gången sedan 1975/1976 då elitserien drog igång som Djurgården har sex raka nollpoängare.


– Tråkigt. Jag hade hoppats på en vinst idag och kände att vi var på gång idag. Hela dagen tyckte jag att det skulle bli vår kväll. Så det var surt, säger Djurgårdsbacken Marcus Högström besviket.


Djurgårdens huvudcoach Robert Ohlsson hade samma sorts känslor.


– Färjestad är bättre än oss. Jag tycker att där vi är nu ska vi hitta små procent. Då är det viktigt att spela fem mot fem i sådana här matcher och se till att spela så mycket i den spelformen och få lite längd i anfallen. Jag tycker att vi har tappat det och tappat udden lite. Jag känner inte att vi har samma fart i vårt uppbyggnadsspel som vi tidigare har haft. Lite krampaktigt i det spelet, säger Ohlsson.


Djurgården och Robert Ohlsson har sex raka nollpoängare hemma på Hovet. Ett nytt bottenrekord. Foto: Mattias Ek.


Ordet krampaktigt finns också på Marcus Högströms läppar för att beskriva det läge Djurgården har satt sig i.


– Vi håller lite hårt i klubban tror jag. Vi får inget vidare spel, varken från egen zon eller i anfallszon. Vi skapar inte tillräckligt med lägen och de är lite hetare i powerplay, säger Högström.


LÄS MERTrotjänaren efter hårda inre kritiken i Djurgården: "En resa att göra"


Förra säsongen hade Djurgården 16 raka hemmavinster på Hovet i Stockholm. Då med publiken i ryggen.


Den här säsongen har Djurgården haft nio raka segrar hemma. Utan det stödet. Det var mellan den 17 oktober och 30 december.


Nu har det plötsligt vänt nedåt på Hovet.


Snudd på oförklarligt.


– Det tycker jag är svårt eftersom vi har haft både 16 och nio raka (segrar). Att vi nu har fem eller sex (förluster) eller vad det är. Det är svårt. Vi hade nyss inte en enda (seger) borta och nu börjar vi vinna borta och inte hemma. Det är det mentala spelet hockey, menar Marcus Högström.


Kan det bero på att ni saknar publiken?


– Inte nu tror jag. Nu har det gått så långt och man har vant sig vid det här. Så klart man saknar dem, men jag tycker inte det spelar någon roll på slutet. Jag har inget bra svar.


Marcus Högström blev skadad (överkroppen) hemma mot Skellefteå för en knapp vecka sedan och skulle bli borta på obestämd tid. Han missade bara 5–4-förlusten mot HV71 i tisdags.


Så hur mår du?


– Jag spelade, säger han kort.


Efter den femte raka förlusten blev Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson så förbannad att han sågade hela laget i en uppmärksammad video på klubbens hemsida.


– Ja, men det där känner jag är överspelat sedan länge. Inget jag har tänkt på idag och jag har inga kommentarer till det heller. Det har spelats ut och jag var inte inblandad. Jag har dålig koll och har inte sett det ens, säger Högström avfärdande.


Det kanske var menat att fungera som en väckarklocka?


– Jag fokuserar på mig själv och ser till att jag spelar idag. Det var mitt fokus.


För Djurgården väntar nu två raka bortamatcher mot Leksand och Skellefteå.


– Jag spelar väl hellre på Hovet. Hemmaplan är alltid hemmaplan. Framför allt är det skönt att få match igen om två dagar. Bara hem och vila och träna i morgon och göra sig redo tills på lördag. Det är det bästa att få matcher hela tiden så man kan repa sig, säger Marcus Högström.


Inte förrän den 6 februari har Djurgården nästa hemmamatch, då mot formstarka Växjö. Det blir nästa chans att bryta den svarta sviten. Så att den inte blir ännu längre hemma på Hovet.


Inför mötet med Färjestad hade Robert Ohlsson pratat med spelarna efter den senaste tidens turbulens.


– Jag tycker att vi pratade ganska bra i gruppen. Det blir lite vi mot världen. Vi i Djurgården måste sätta oss i samma båt och jobba i samma färdriktning. Det blir otroligt viktigt. Jag hade en ganska skön känsla innan idag, att det här gänget skulle göra en bra prestation och skulle få upp sin fart och tävla bra. Ibland kanske man trycker för hårt på tävlingen så kanske det riskerar att tendera bli lite krampaktigt i spelet med puck och jag tyckte att det blev det. Jag tyckte tyvärr att det blev fartlöst, uddlöst.


***


Var med och bidra till HockeyNews.se för fler nyheter, intervjuer och bevakning. Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)