HockeyNews
PLUS

Ny kandidat vill arrangera ishockey-VM 2021 ihop med Lettland

(17501) Kristers Gudlevskis/Lettland
Bildbyrån

Publicerad: 21 januari 2021

Lettland ser ut att stå kvar som arrangör av ishockey-VM i vår.

Och plötsligt ser landet ut att få oväntad hjälp med värdskapet av en nära granne.

Landslagen presenteras av:

IQ Fuel Makes you better, for real! 

All Out CCM Hockey 


Ishockey-VM har flyttats från Belarus och Minsk inför vårens mästerskap. Nu är frågan om Lettland på egen hand ska ta hand om VM-turneringen, men i Riga finns bara en arena som uppfyller kraven.


Mycket talar därför för att ytterligare en nation kommer att ta hand om en av de två VM-grupperna. Danmark (Herning) och Slovakien (Bratislava) har anmält sitt intresse.


Under onsdagen meddelade även Litauen sitt intresse för att arrangera ishockey-VM ihop med grannlandet Lettland. Litauen har skickat officiella brev både till Lettland och till Internationella ishockeyförbundet (IIHF) och förklarar sig vara redo att hålla i VM 2021.


– För närvarande håller vi på att beräkna hur mycket det kommer att kosta att organisera turneringen. Vi överväger alternativ för matcher med publik och för matcher med tomma läktare. Troligtvis kommer det att vara utan åskådare, säger Litauens utbildnings-, vetenskaps- och idrottsminister Jurgita Siugzdiniene till nyhetsbyrån TASS.


LÄS MERIshockey-VM kommer troligen att spelas utan publik


Hon fortsätter:


– Lettland ser positivt på vårt förslag. Det finns vissa framsteg gjorda hos Internationella ishockeyförbundet.


Danmark var värd för ishockey-VM 2018 och Herning var då en av spelorterna. Danmark vill arrangera VM 2021 ihop med Lettland. Foto: Bildbyrån.


Den förre litauiske NHL- och stjärnbacken Darius Kasparaitis är minst sagt glad över att höra nyheten och spänd på hur det kommer att gå.


– Jag tror att Litauen kommer att kunna vara värd för en sådan turnering. Vi har tre arenor som kan uppfylla kraven. Jag har spelat i en av dem, i Kaunas, och den rymmer 12 000 åskådare och allt var välorganiserat, säger Kasparaitis till Sport24 .


Huvudstaden Vilnius har också en arena som tar in 9 000 åskådare.


– Det är en timme och 20 minuters bilresa från Vilnius till Kaunas och vilken tävling som helst kan hållas där, i synnerhet VM i ishockey.


Litauen har arrangerat B-VM tidigare och hockeyintresse finns det.


– Ett samarrangemang mellan Lettland och Litauen är ett bra alternativ. Det skulle vara ett stort plus för utvecklingen av hockey i båda länderna, säger menar Darius Kasparaitis.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS