HockeyNews
PLUS

Ishockey-VM kommer troligen att spelas utan publik

(17481) Tre Kronor/VM i Danmark 2018
Bildbyrån

Publicerad: 20 januari 2021

FacebookXWhatsApp

Internationella ishockeyförbundet (IIHF) kommer inom den närmaste tiden fatta beslut om var ishockey-VM 2021 ska spelas.

På grund av coronapandemin kommer turneringen sannolikt att genomföras utan publik på läktarna.

Efter ett stort tryck utifrån, där bland annat storsponsorn Skoda hotade med att hoppa av om hockey-VM skulle spelas med en grupp i det politiskt instabila Belarus, bestämde IIHF att flytta VM från Minsk.


Fortfarande är Lettlands huvudstad Riga tänkt som arrangör av ishockey-VM mellan den 21 maj och 6 juni. Men frågan är om Riga ensamt ska klara av att ta hand om VM-turneringen. Då krävs en ekonomisk satsning för att färdigställa en andra VM-arena utöver den som redan finns.


LÄS MERStorsponsorn hotar att dra sig ur om Belarus arrangerar ishockey–VM: "Mänskliga rättigheter"


Alternativet är att Lettland samarrangerar VM med antingen Danmark (Herning) eller Slovakien (Bratislava).


Men på grund av smittspridningen i Europa och världen och det faktum att vaccineringen mot covid-19 precis bara har inletts är det sannolikt att VM 2021 kommer att spelas inför tomma läktare.


– Vi får se vad som kommer att hända i maj. Jag vet inte ännu. För närvarande är det mycket svårt att föreställa sig (publik). För närvarande planerar vi att spela utan åskådare, säger IIHF-presidenten René Fasel till Match TV .


VM 2020 blev inställt. Senast VM arrangerades var i Bratislava 2019. I vår kan Slovakien få ta hand om VM igen. Foto: Bildbyrån.


Nyligen spelades junior-VM i Edmonton i en så kallad bubbla. Den 15-25 april kommer U18-VM att spelas i Plymouth och Ann Arbor i USA och det blir även A-VM för damer i Kanada 7-17 april.


LÄS MERUppgifter: Inget hockey-VM i Belarus


IIHF kommer att få erfarenheter av att genomföra de turneringarna, men publik på VM i maj tror inte Fasel på.


– Naturligtvis skulle vi i en idealisk värld spela ishockey med åskådare, i ett stort samhälle som lever med en turnering och där vaccinationerna lyckas. Men för att detta ska hända måste du kunna återgå till det normala livet, säger IIHF-presidenten.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)