HockeyNews
PLUS

Snabbare än McDavid – nu ska Nygård dra upp Färjestads tempo i SHL

(15280) Joakim Nygård/Färjestad
Bildbyrån/Mattias Ek/HockeyNews.se

Publicerad: 12 september 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Edmontonstjärnan Connor McDavid är en av världens snabbaste hockeyspelare.

Men Joakim Nygård har bevisat att han är – ännu snabbare.

Och nu är Nygård tillbaka i Färjestad för att skruva upp tempot i SHL.

– Kul att få spela matcher igen och kul att det blir med Färjestad, säger Nygård till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


För första gången sedan den 29 januari mot Calgary i NHL är Joakim Nygård i gång och spelar matcher. Det har gått lite drygt sju månader sedan dess, men 27-årige Nygård är sig lik på isen.


Han är snabbare än alla andra.


Det visade han så sent som i onsdags på Hovet i träningsmatchen mot AIK (5–3). Några lätta skär och så är han en meter före närmaste motståndare. Och då har han ännu inte riktigt slipat till matchformen.


– Det var så länge sedan jag spelade. Det är klart att det är en omställning, det är större isytor. Men jag har inte spelat sedan i januari så närkampsspelet och tajmingen är inte riktigt där. Men det är skönt att få några träningsmatcher innan det drar igång, säger Nygård till HockeyNews.se.


Även utanför isen, när han springer 30 meter mot sina lagkamrater, går det undan. Han är helt enkelt kvick i benen.


Det visade han prov på när hans NHL-klubb Edmonton Oilers dagarna före nyår 2019 anordnade en intern tekniktävling på is. 

Precis som under All Star-helgerna klockades spelarna när de åkte ett varv.


Men till skillnad från i All Star-sammanhang, där Edmontons Connor McDavid har varit snabbast de senaste åren, vanns tävlingen av Joakim Nygård. McDavid, som har åkt varvet på under 14 sekunder när han har varit som hetast, fick se sig slagen med tre hundradelar av Nygård som gick i mål på 14,014 sekunder.



Färjestads huvudtränare Johan Pennerborn menar att Joakim Nygård blir en attraktion i SHL i september och oktober innan det blir dags för NHL-camp med Edmonton.


LÄS MERFärjestad förbereder för en superkedja i SHL: "Ingen hemlighet"


Nygårds första säsong i NHL tog alltså slut den 29 januari, men fysiskt känner han sig i bra form.


– Jag har ändå tränat på rätt bra efter fem sex veckors rehab. Jag har varit på is sen dess i princip och sen in i ”bubblan” och körde på hårt där också, säger Nygård.


Edmonton var på hemmaplan i Rogers Place i sin ”slutspelsbubbla” och ställdes mot Chicago i kvalrundan.


– Vi hade inte så långa ispass eftersom vi var tolv lag på samma ställe. Men fysiskt känns det bra. Det är mest närkampsspelet och tajmingen och allt det där som behöver sitta, säger Nygård.


Edmonton åkte på stryk av Chicago med 3–1 i matcher utan att Joakim Nygård fick chansen att spela. Coachen Dave Tippett valde andra.


– Han sa till mig under campen att han kommer att starta med det lag som slutade. Det köpte jag fullt ut. Sen trodde jag väl ändå att jag skulle få en chans, i alla fall i sista matchen, men så blev det icke, säger Nygård utan att låta alltför besviken.


Han spelade 33 matcher och gjorde tre mål och totalt nio poäng under sin första säsong i NHL. Och Nygård fick debutera i en kedja med Connor McDavid och James Neal. Inte illa.


LÄS MERMcDavid avgjorde i Nygårds debut: "Fruktansvärt kul"


– Jag känner ändå att de tror på mig. De sa det innan jag åkte hem också att det ville att jag skulle komma hem till Sverige och få lite matcher. De ser mig som en startspelare nästa år, så det är bara att försöka komma i form till dess och ta en plats, säger Nygård.


Joakim Nygård (t h) var ytterst nära att knipa en plats i Tre Kronors VM-lag i Bratislava i maj 2019. Foto: Bildbyrån.


Det är meningen att Färjestad ska låta Joakim Nygård spela sig i toppform i en förstakedja ihop med centern Gustav Rydahl och målmaskinen Michael Lindqvist, som är nära comeback efter skada.


Sedan Nygård lämnade Färjestad och Karlstad för spel i NHL har Gustav Rydahl förvandlats till en ledande toppcenter i Tre Kronor-klass.


– Ja, det är riktigt imponerande, faktiskt. Han kom till Färjestad som i princip en utfyllnadsspelare för två år sen. Jag tror att ”Åsa” (Per Åslund) blev skadad och då fick han chansen med (Oskar) Steen och sen dess har det bara gått spikrakt uppåt, säger Nygård och ler.


LÄS MERFärjestads nye kapten om tålamod, drömkedjan – och nya bedömningsnivån


Från Nordamerika har han fortsatt att följa Färjestad via datorn och han ser fram emot att få spela bredvid Rydahl.


– Jag såg många matcher förra säsongen och det är sjuka kliv han har tagit, speciellt spelet med puck och hur han håller i pucken och hur stark han är. Åkstark har har han alltid varit, men man ser att han har ett helt annat självförtroende i spelet. Speciellt spelet med puck har han utvecklat sjukt bra.


Och snart är tredjelänken Michael Lindqvist redo för spel efter sin knäskada. Då får Färjestad en fruktad förstakedja.


– Ja, ”Linkan” är på väg tillbaka så det blir ruggigt spännande faktiskt, säger Joakim Nygård.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)