HockeyNews
PLUS

Färjestad förbereder för en superkedja i SHL: "Ingen hemlighet"

(15240) Joakim Nygård/Edmonton/FBK
Bildbyrån

Publicerad: 8 september 2020

FacebookXWhatsApp

Färjestad förbereder för en superkedja i SHL.

I träningsmötet med AIK testar huvudcoachen Johan Pennerborn en tung kedja med sikte på SHL-starten där Edmonton-lånet Joakim Nygård har en nyckelroll.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Färjestads nyutnämnde lagkapten Gustav Rydahl har gett klartecken för spel i tisdagens träningsmatch mot AIK på Hovet i Stockholm. Tre Kronor-centern har varit ett frågetecken efter en skada på underkroppen.


Men i och med att Rydahl kan spela ger det huvudcoachen Johan Pennerborn chansen att pröva en spännande trio ihop.


– Vi har testat honom med bland annat (Victor) Edjsell och (Per) Åslund. Nu har vi för avsikt att testa honom med (Joakim) Nygård och (Daniel) Viksten den här veckan, säger Pennerborn till HockeyNews.se.


Det finns förstås en tanke att låta Gustav Rydahl, som själv stod för 19 mål i SHL förra säsongen, bära en kedja med blixtsnabbe Joakim Nygård och högerskytten Daniel Viksten.


– Vi vill testa en rajtare ihop med Nygård och en center. Sedan är det väl ingen hemlighet att det ska in en (Michael) Lindqvist vad det lider, säger Pennerborn.


LÄS MERHär är SHL:s försäsongstabell – så har de 14 lagen skött sig


– Men samtidigt måste vi vara här och nu och kan inte bara titta framåt i kristallkulan. Vi får vänta tills Mickes inträde och när han träder in får vi agera efter det.


Högerskytten Michael Lindqvist knäskadades på annandag jul förra året och har inte spelat sedan dess. Men han kommer närmare och närmare en comeback.


– Han tränar för fullt så svaret ligger lite grann hos honom, att egentligen mentalt vara redo, förklarar Johan Pennerborn.


Tanken är sedan att ha en kedja med Joakim Nygård, Gustav Rydahl och Michael Lindqvist?


– Ja.


Joakim Nygård, Gustav Rydahl och Michael Lindqvist är en tänkt förstakedja i Färjestad i SHL. Foto: Bildbyrån.


Där får Färjestad en förstakedja i absolut toppklass. Rydahl är en av SHL:s starkaste centrar medan Lindqvist är en av de allra målfarligaste högerskyttarna.


Och få, om ens någon, kan hålla jämna steg med Joakim Nygård, som efter en del skadeproblem spelade 33 NHL-matcher (3 mål, 6 assist) för Edmonton Oilers den senaste säsongen.


Eftersom han är, som SHL uttrycker det, tjänstledig från sitt kontrakt med Färjestad, kan han spela för Karlstadsklubben den här säsongen, eller fram till dess att Edmonton vill ha tillbaka honom, vilket troligtvis blir i mitten av november för att han ska vara med på NHL-campen inför 2020/2021.


Färjestad tvekade inte över att låna in Nygård i början av SHL-säsongen.


– Det var egentligen en, vad säger de, en no-brainer. En sån fin lagspelare och allt vad han kan bidra med på isen och i omklädningsrum och vid sidan av. Folk i hans närhet kan både se och lära av hans vardag. Det kanske inte är den största faktorn kanske, men för SHL blir det en attraktion också, säger Johan Pennerborn.


Precis som för övriga SHL-lag som lånar in NHL-spelare blir det ett avbräck för respektive trupp och en lucka att fylla i november.


– Det är klart att det blir ett hål efter Jocke, men jag tycker att vi har en forwardssida som är bred och vi kommer att kunna hålla en jämn nivå oavsett Nygårds vara eller inte vara. Det är väl någon spelare som vi har tänkt högre upp i hierarkin som inte får ta den positionen från start. Samtidigt kan den eller de individerna växa in i det tänker jag. Så, ah, det hinner hända så jäkla mycket. Det är skador hit och det är skador dit, säger Pennerborn.


LÄS MERFärjestad utan forwardsduo under lång tid – men kaptenen är redo


Färjestad har för närvarande forwarden Albin Eriksson på skadelistan i ytterligare fem veckor medan Oscar Lawner inte beräknas vara tillbaka förrän i slutet av säsongen till följd av en axelskada.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!