HockeyNews
PLUS

LISTA: De här blir poängkungar i sina SHL-lag den här säsongen

(15117) SHL:s poängkungar aug 2020
Bildbyrån

Publicerad: 31 augusti 2020

FacebookXWhatsApp

Nedräkningen till SHL-premiären fortsätter. Med mindre än tre veckor kvar kommer Mattias Ek, reporter och krönikör för HockeyNews.se, här med ett tips om vem som blir poängkung i respektive lag.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


BRYNÄS – Emil Molin


Kommentar: Förra säsongen fick han en jobbig start i Malmö, men efter flytten till Brynäs i mitten av oktober fick han upp farten rejält och landade på ett personligt poängbästa i SHL med 29 poäng på 48 matcher. Nu ser han fysiskt starkare ut och verkar trivas i en centerroll. Med lite frågetecken för Anton Rödins fotproblem kan Molin vara den som leder Brynäs poängmässigt i en bra omgivning i kedjan.


DJURGÅRDEN – Manuel Ågren


Kommentar: Han avslutade förra säsongen väldigt starkt och lyser nu av självförtroende på träningarna där han går hårdare in på mål. Ågren har tidigare i karriären gjort 20 mål för Oskarshamn i Hockeyallsvenskan och får sannolikt börja i en kedja med Jacob Josefson och Alexander Holtz. Det borde ge honom förutsättningar att få igång poänggörandet.


FRÖLUNDA – Simon Hjalmarsson


Kommentar: Spelgeniet Ryan Lasch har tackat för sig och därmed blev det ett tomrum vid Simon Hjalmarssons sida. Men Laschs ersättare, Jan Mursak, förändrar läget på ett sätt som kan gynna Hjalmarssons offensiv. Mursak tar centerrollen bredvid Hjalmarsson, som nu kan lägga ännu mer av sin energi runt motståndarmålen. Bli inte förvånade om den 31-årige smålänningen gör över 40 poäng.


Frölundas Simon Hjalmarsson bör vara en het kandidat till att bli poängkung i sitt lag. Foto: Bildbyrån.


FÄRJESTAD – Victor Ejdsell


Kommentar: Förra säsongen hade han flest skott på mål av FBK-spelarna och 17 puckar smet in. Med Gustav Rydahl som center är chansen stor att Ejdsell kommer att kunna komma till massor av fina lägen. Han lär helt enkelt få bästa möjliga hjälp till en väldigt bra säsong hemma i Karlstad.


HV71 – Lias Andersson


Kommentar: Inte sedan Erik Christensen gjorde 44 poäng säsongen 2014/2015 har HV haft någon som producerat mer än 40 poäng. Under två av de senaste tre säsongerna har en back (Lawrence Pilut och Johannes Kinnvall) varit bästa poänggörare i HV. Lias Andersson får nu spela med Anton Wedin och till en början också NHL-lånet Linus Sandin. Det kan bli väldigt roligt att se.


LÄS MERRANKING: Så bra är SHL-lagen med tre veckor kvar till premiären


LEKSAND – Carter Camper


Kommentar: Förra säsongen blev Marek Hrivik något av en härförare och också lagets poängkung. Här kan den 32-årige amerikanen Carter Camper bli ytterligare ett lyft för offensiven med sin spelskicklighet. Camper har gjort gott om poäng i farmarligan AHL, men det här blir första klivet till Europa, så en omställning väntar. Redan i första matchen i LIF gjorde han en passningspoäng i en kedja med Peter Cehlarik och Mattias Ritola.


LINKÖPING – Broc Little


Kommentar: Om man ska lägga ett tips på poängkung i LHC är oddset på Little väldigt lågt. Men han kommer säkerligen att få konkurrens av spelare som Markus Ljungh och Oula Palve. Broc Little är en grym målskytt och på sina 286 SHL-matcher har han ett poängsnitt på 0,89. Han har gjort 125 mål totalt och vann SHL:s skytteliga 2019/2020 med sina 24 mål. Det var tredje gången på sex SHL-säsonger som han har gjort 21 mål eller mer.


LHC:s Broc Little har en enastående förmåga att göra mål och poäng i SHL. Foto: Bildbyrån.


LULEÅ – Nils Lundkvist


Kommentar: NHL och New York Rangers får vänta. 20-årige Lundkvist tar en säsong till i SHL – och som han kommer att ta hand om den. Förra säsongen gjorde han 31 poäng (11 mål, 20 assist) på 45 SHL-matcher och det mesta talar för att han kommer att fortsätta ösa in poäng denna säsong.


Linus Klasen får ursäkta, men jag tror att Lundkvist blir Luleås stora poängmaskin i höst och vinter.


MALMÖ – Pathrik Westerholm


Kommentar: Tillsammans med tvillingbrodern Ponthus är han tillbaka i Redhawks. Pathrik Westerholm är en klok center med fina kvaliteter i offensiven och när Fredrik Händemark drar till Nordamerika för att slå sig in i NHL växer ansvaret ännu mer.


Nye Malmöbacken Markus Lauridsen fick ett poängmässigt genombrott i HV71 förra säsongen och behöver också bidra till Redhawks offensiv.


OSKARSHAMN – Rickard Palmberg


Kommentar: När han fick en SHL-chans i Timrå 2018/2019 tog han väl vara på den och gjorde 31 poäng på 46 matcher. Efter en något stökig tid utomlands med spel i både Zlin och Belfast kom han till IKO i slutet på januari och fick då ihop tolv poäng på 13 matcher.


Palmberg har precis som Tyler Kelleher fått vila från en del matcher på försäsongen.


RÖGLE – Leon Bristedt


Kommentar: Det blir en lite annorlunda version av Rögle när ledarfigurer som Ted Brithén och Kodie Curran har flyttat vidare. Bristedt, som spelade i Tre Kronor ifjol, är mogen för en av de stora rollerna i Rögle. Han är en stark skridskoåkare, bra på att täcka pucken och ständigt giftig i anfallszonen.


Frågan är om Rögle slår till och värvar en center eller om Bristedt själv får ta hand om såna uppgifter framöver.


SKELLEFTEÅ – Joakim Lindström


Kommentar: När ska kung Jocke abdikera? Snart 37 år gammal håller han en enormt hög nivå och Skellefteå lär fortsätta bygga en powerplayenhet runt hans skottstyrka och list.


Fortfarande är Oscar Möller den stora utmanaren i den interna poängligan, men frågan är hur stort kliv 2000-talets lirare som Jonatan Berggren och Jacob Olofsson kommer att ta i vinter? Det undrar nog även Jocke Lindström.


Joakim Lindström – blir han poängkung i Skellefteå "som vanligt"?


VÄXJÖ – Richard Gynge


Kommentar: Med klasscentern Robert Rosén åter vid sin sida lär det slå gnistor om Gynge. Redan i AIK 2011/2012 skapade de en mäktig duo som då öste in 104 poäng ihop. Rosén lär göra 40 poäng, så det kommer att krävas lite till av Gynge för att bli bäst i Växjö. Och blir han bäst i Växjö kan han vara en av kandidaterna att vinna SHL:s poängliga också.


ÖREBRO – Rodrigo Abols


Kommentar: För att det här tipset ska gå in krävs att Abols blir kvar i SHL-klubben hela säsongen. Örebro lånar den lettiske landslagscentern från NHL-klubben Florida fram till november till att börja med. Gissningsvis är det stor chans till att Abols blir kvar i Örebro säsongen ut.


Det skulle vara bra för hans egen utveckling och så klart även för Örebros chanser till en topplacering. Abols har sett väldigt het ut på försäsongen, särskilt ihop med Mathias Bromé och Borna Rendulic.


***


Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)

Följ ämnen i artikeln