HockeyNews
PLUS

RANKING: Så bra är SHL-lagen med tre veckor kvar till premiären

(15082) SHL-ranking aug 2020
Bildbyrån

Publicerad: 29 augusti 2020

FacebookXWhatsApp

Med tre veckor kvar till SHL-premiären den 19 september kommer här en powerranking sett till lagens dagsform, skadesituation och truppläge.

Mattias Ek, reporter och krönikör för HockeyNews.se, har synat de 14 SHL-lagen.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


14 Djurgården


Kommentar: 1–10 mot Örebro. 1–3 mot Brynäs. Och 0–4 mot Linköping. Resultaten på försäsongen är ingen smickrande läsning och skade- och frånvarolistan har varit väldigt lång. Spelmässigt har DIF gjort framsteg mot Brynäs och LHC, men 2–17 i mål och fortfarande inte ett enda mål från forwards.


Nästa vecka väntas en rad spelare kunna göra comeback och då blir både träningar och matcher mer kvalitativa.


13 Malmö


Kommentar: Redhawks reste till Göteborg för match mot Frölunda i hopp om att se tydliga linjer i sitt spel under nye coachen Joakim Fagervall. Laget åkte hem med 8–3 i häcken och en rejäl bakläxa att göra. Det blev dessutom en 2–1-förlust mot allsvenska Kristianstad efter förlängning i den första insatsen.


Försäsongen har blottat en del brister i disciplinen i spelet, vilket så klart behöver förbättras framöver.


12 Leksand


Kommentar: Fyra träningsmatcher har alla slutat med förlust: Örebro (1–2), Frölunda (4–5), Färjestad [2–3) och Oskarshamn [2–3 efter straffar). Leksand har värvat in en del tilltänkta nyckelspelare som efterhand har anslutit och fått sina första matcher i benen. Nye huvudcoachen Björn Hellkvist testar olika kedjekonstellationer så man får räkna med att resultaten kan bli därefter på försäsongen.


Peter Cehlarik är ett av flera spännande nyförvärv i årets Leksand. Foto: Bildbyrån.


11 Oskarshamn


Kommentar: Fjolårsnykomlingen IKO spöade Leksand på straffar med 3–2 utan vare sig Tyler Kelleher eller Rickard Palmberg på isen. Målvakten Joe Cannata har åtminstone på försäsongen vunnit över flera SHL-motståndare och kanske därmed visat att han kommer att gå att lita på även i finrummet.

De flesta förväntar sig en bottenplacering efter 52 omgångar, så allt annat är en seger utifrån sett.


10 Rögle


Kommentar: Ängelholmarna gjorde en urstark säsong i SHL och har skruvat upp förväntningarna rejält. Men tappen av framför allt Ted Brithén och Kodie Curran tillhör ligans tyngsta. De sent inkomna nyförvärven Olli Palola och Raphaël Lavoie har visat upp sig, men resultaten och spelet mot både allsvenskt och SHL-motsånd har visat att mycket jobb återstår för att Rögle ska se färdigt ut.


9 Skellefteå


Kommentar: Vinst med nöd och näppe över allsvenska Modo på straffar efter en sen kvittering och sedan en klar förlust mot Luleå (0–4) är inte mycket att hurra över.


Men Skellefteå kan luta sig emot en stark stomme och förr eller senare har Oscar Möller och Joakim Lindström hittat den omgivning man ska ha i både kedjan och i powerplay.


8 Brynäs


Kommentar: Fotskadorna för nyopererade lagkaptenen Anton Rödin förskräcker och oroar. Hinner han verkligen tillbaka till SHL-premiären om tre veckor?


I förlusten mot Örebro gav laget ett splittrat och på sina håll slarvigt intryck. Om det inte hade varit för den storspelande målvakten Samuel Ersson hade det kunnat sluta mycket värre än med 4–1 i baken. Emil Molin som center har varit en ljusglimt.


7 Linköping


Kommentar: Visserligen förlust mot IKO i den första matchen, men sedan en klar 4–0-seger mot Djurgården där nyförvärvet Oula Palve debuterade och blev en av målskyttarna liksom Niko Ojamäki.


LHC har värvat starkt och ser klart vassare ut på papperet än förra säsongen. Det börjar man redan kunna skönja på isen.


6 Luleå


Kommentar: Norrbottningarna har bara fyra träningsmatcher på försäsongen eftersom mycket talar för att mötet med Kärpät i Finland den 15 september blir inställt.


Det är inte mycket att vifta på i matchväg för att spela ihop ett lag inför en SHL-säsong. Tur då att laget till stora delar är intakt från i våras och skadeläget ser bättre ut än förra hösten. Axelopererade Arttu Ilomäki väntas vara i spel i nästa vecka.


Luleå kommer sannolikt att lyfta ännu mer efter ytterligare ett par träningsmatcher. Foto: Bildbyrån.


5 Växjö


Kommentar: Trots en hel del skadebekymmer på den upprustade backsidan har Lakers klarat av att ligga nära det spel man vill ha när SHL-säsongen drar igång. Mycket tack vare återvändande Joel Persson och Robert Rosén, som med sin spelskicklighet ger smålänningarna en enorm offensiv spets. Kedjan med Rosén, Richard Gynge och Emil Pettersson har glänst på försäsongen och ser spännande ut.


4 Färjestad


Kommentar: Joakim Nygård är inlånad från Edmonton för att ge Färjestad en flygande start på SHL-säsongen. Det var givetvis jobbigt att tappa både poängkungen Marcus Nilsson och lagkaptenen Linus Johansson till KHL, men FBK har täppt till luckorna i lagbygget på ett bra sätt och med backen Jesse Virtanens spelskicklighet och giftighet i powerplay finns grunden för en lång och framgångsrik säsong.


3 Örebro


Kommentar: Hur bra är Örebro? Just nu är laget långt framme i sina förberedelser och då har varken Nick Ebert eller Kristian Näkyvä anslutit ännu och de kommer att göra backsidan till en av ligans bästa.


Rodrigo Abols har startat starkt och kommer tillsammans med Mathias Bromé att vara väldigt användbara fram till mitten av november. Chansen att Abols sedan fortsätter i Örebro är sannolikt mycket större än att Detroit förlänger utlåningen av Bromé.


2 Frölunda


Kommentar: Så här långt är det framför allt i backbesättningen man hittar de stora utropstecknen i Frölunda. Att Jesper Sellgren smärtfritt skulle smälta in var väl rätt lätt att räkna ut. Men att Mattias Norlinder – hattrick mot Malmö – skulle anpassa sig så snabbt till Frölundas högre nivå är ett wow.


Även Stefan Elliott har visat att han är en spetsig lirare och Filip Johansson kan haka på. Och med ett så här bra understöd från backarna blir saknaden efter Ryan Lasch avsevärt mycket mindre.


1 HV71


Kommentar: Segrarna mot Frölunda, Örebro och Rögle på bortais har i sig varit kvitton på att HV71 har ett lag för den absoluta toppen den här säsongen. 5–1-plumpen borta mot Växjö var däremot en nödvändig påminnelse om vad som snabbt händer om man inte följer överenskomna riktlinjer.


Kedjan med Anton Wedin, Lias Andersson och Linus Sandin kommer att bli fruktad i SHL. Trist nog åkte backen Eric Martinsson på en hjärnskakning efter en sent utdelad tackling mot Rögle.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)

Följ ämnen i artikeln