Så kan SHL-stjärnorna få en möjlighet att lånas ut från NHL i höst


1 juli 2020

Det kan bli en öppning för nyblivna svenska NHL-spelare att inleda säsongen i SHL under coronapandemin.

Spelare som Fredrik Händemark, Tobias Björnfot och Mathias Bromé skulle kunna starta kommande säsong hemma i Sverige.

– Vår uppgift är att säkerställa att det blir ordning och reda och fair play, säger SHL:s vice vd Johan Hemlin till HockeyNews.se.


SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


SHL har valt att avvakta till dess att NHL är klart med sin planering så att alla vet hur den ser ut. Det ska man ha meddelat till det svenska spelarfacket Sico och till spelarnas agenter. SHL vill först veta hur NHL tänker och agerar innan den speciella situationen hanteras från svenskt håll.


SHL tillåter sedan en längre tid tillbaka inte korttidsavtal. Det kommer inte att förändras, så det kommer inte att gå att skriva tremånaderskontrakt exempelvis med de svenska spelarna borta i Nordamerika.


Men det finns spelare som per definition är tjänstlediga från SHL-spel. Det är spelare som har ett NHL-kontrakt, men som i grunden har ett SHL-kontrakt också.


Där finns det en möjlighet för spelarna att begära återinträde i tjänst hos sin SHL-klubb. De spelarna kan teoretiskt spela i sin tidigare SHL-klubb fram till dess att nästa NHL-säsong drar igång.


– Spelare som är tjänstlediga, som har ett SHL-kontrakt i grunden, där kan det eventuellt komma en öppning för spel i SHL fram till dess att SHL startar, säger SHL:s vice vd Johan Hemlin till HockeyNews.se.


Det här gäller Tobias Björnfot, Los Angeles (Djurgården), Mathias Bromé, Detroit (Örebro), Fredrik Händemark, San Jose (Malmö), Nils Höglander, Vancouver (Rögle), Theodor Lennström, Edmonton (Frölunda) och Linus Sandin, Philadelphia (HV71).


LÄS MERSuccébackens val – förlänger kontraktet med Luleå: "Helt fantastiskt"


– SHL har både erfarenhet och ett helhetsperspektiv i och med att vi inte är klubbundna. Vår uppgift är att säkerställa att det blir ordning och reda och fair play, fortsätter Johan Hemlin.


Nils Höglander kan komma att dyka upp i Rögle i början av SHL-säsongen. Foto: Bildbyrån.


Ett besked runt det här kan fattas om ungefär två veckor.


NHL hyr också ut, vanligtvis yngre spelare och under hela säsongen, för att det i vissa fall är en bättre utveckling att vara i SHL än i AHL. Förra helgen blev det klart att Nils Lundkvist, som står utan kontrakt med New York Rangers som är den NHL-klubb som har draftat honom, stannar i Luleå kommande säsong. Lundkvist är därmed inte uthyrd utan enbart Luleås spelare.


***


Bra artikel? Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.