Keepern utan jobb – kan återvända till moderklubben: "Bollen ligger hos dem"

21 juni 2020
Coronapandemin ställer till det för många hockeyarbetare. Målvakten Robin Wallin är en av alla som står till arbetsmarknadens förfogande. 
En återkomst till moderklubben Skövde lockar. 
– Bollen ligger hos dem, säger Robin Wallin till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Efter en skadefylld säsong där Robin Wallin hade inlett seriespelet i Kristianstad – såg målvakten fram emot kvalseriespelet med sin nygamla klubb AIK. I den "bästa" av världar hade Wallin ställts mot tre (!) av sina tre gamla klubbar i i kvalserien; Kristianstad, Väsby och Mariestad som var framme i playoff 3 innan coronaviruset lamslog idrotts-Sverige. 

Wallin var nog i princip den enda personen i krisstämplade AIK som tyckte det var tråkigt att kvalserien ställdes in.

– Till skillnad från de andra så kände jag "fan också". Det hade varit en jättechans för mig att visa att jag var tillbaka på allvar efter skadan, säger Robin Wallin, som endast stod sju matcher i Kristianstad och två i AIK under förra säsongen på grund av en segdragen hjärnskakning. 

– Den första tiden var fruktansvärd och jag fick inte göra någonting. Jag gick knappt utanför sovrummet, utan låg mest och lyssnade på ljudböcker. Tiden gick och till slut blev det så att jag hörde av mig till AIK:s medicinska team som jag visste var duktiga på hjärnskakningar. Jag ringde dit och fick ett rehab-program där jag fick olika övningar. Bland annat tittade jag på tummarna och gjorde olika ögonrörelser. Vad är detta för hokus pokus tänkte jag för mig själv. Jag fick träningsvärk i hjärnan och jag blev hela tiden bättre.


En hjärnskakning förstörde stora delar av fjolårssäsongen för Robin Wallin. Foto: Bildbyrån


LÄS MER: Keepern kan ställas mot sitt CV i kvalserien

Det stod tidigt klart att det inte skulle bli någon fortsättning hos AIK för Wallins del.

– Jag hörde på olika vägar att de redan hade klart med målvakter, så det köper jag. Sedan har det en helt annan målsättning till nästa säsong. Däremot var jag mer irriterad förra gången de valde att inte satsa på mig. Då hade jag ändå gjort det riktigt bra i AIK, säger Wallin och syftar på säsongen 2018/2019 då AIK lånade in honom från Väsby. 

Just nu är keepern klubblös, men har sin bas i Skövde. Dagarna förgyller han med att jobba som kriminalvårdare i Tidaholm, men på hockeyfronten är det låst läge just nu. 

– Det är som för de flesta andra. Det ligger på is (skratt). Nä, men lite så är det. Huvudspåret har varit att fortsätta i allsvenskan, men jag har inte haft det bästa utgångsläget efter förra säsongen. Ett jäkla oflyt, men det är inte mycket att gråta över. Jag har haft tankar på utlandsspel, men "coronan" har dykt upp om någon har missat det. Det är nedstängt i Europa och vi svenskar är inte jättepopulära just nu. 


Blir det spel i moderklubben för förre AIK-målvakten Robin Wallin? Foto: Bildbyrån

Lösningen på gåtan på var Robin Wallin ska spela nästa säsong kan finnas i närheten av där han befinner sig dagligen. Det finns nämligen en kontakt mellan Wallin och moderklubben Skövde. En klubb som Wallin aldrig har representerat på seniornivå. Däremot har han spelat för rivalen Mariestad i ett antal derbyn i Billingehov. 

– Jag tror aldrig att jag har förlorat ett derby mot Skövde. Det är inte mycket som slår derbyna mellan de klubbarna. Det är riktigt häftiga matcher att spela. Jag har växt upp alldeles bredvid Billingehov så det är alltid speciellt att spela där.

Det kan bli spel i Skövde?

– Ja. Jag känner Anders (Lundström, klubb- och sportchef i Skövde) och många andra i klubben. Jag pratar med dem, det hade varit en grym lösning för mig, säger Wallin och fortsätter: 

– Men de har precis som alla andra klubbar en ekonomisk situation att brottas med. De behöver säkra upp det först. Som jag ser det så ligger bollen hos dem.

Skövde har Hugo Fagerblom på kontrakt och i en intervju med HockeyNews.se i våras sa Anders Lundström följande om målvaktssituationen: 

– Vi har gjort så här att vi har legat lite lågt på målvaktssidan och sagt att vi vill avvakta lite och se var övriga truppen landar rent kostnadsmässigt innan vi tar ett beslut.Vi har en 02:a, Fritz Abrahamsson som är ganska välutvecklad redan och kommer kunna bli riktigt bra. Vi har inte haft någon stress med det, det finns ganska mycket målvakter på marknaden och det är ganska många målvakter som har hört av sig.

LÄS MER: Sportchefen om målvaktssidan och spetsen som ska in


Skövde (här i vitt) gick till Allettan i fjol, men missade playoff. Foto: Fredrik Sten/Swe Press Photo

Anders Lundström berättar om kontakten med med Robin Wallin:

– Han är ju härifrån och har spelat i ungdomslag i Skövde. Jag känner honom personligen och det är en bra kille. Vi har en målvakt på kontrakt och sitter i en sits där vi fortfarande inte vet hur ska vi göra gällande den andra andra målvaktsplatsen. Jag och Robin har en dialog och det är ju en målvakt som är intressant för de flesta division 1-lagen, men nu är situationen som den. Självklart är vi på sätt och vis intresserade, men vi kan inte ta ett beslut här och nu. Sedan tror jag inte att han sitter i sjön. I slutändan kommer han att hitta en ny klubb, det är en så pass duktig målvakt.

När tror du att ni kan ge besked?
– Svårt att säga. Det enda vi vet just nu är att serien preliminärt drar i gång den 4 oktober. Vi har gett samma besked till Robin, som till andra målvakter som har hört av sig, att vi inte kan lämna något beslut nu. Vi måste vänta in det ekonomiska läget och vi kanske inte kan ge besked förrän sensommaren, säger Anders Lundström.

 * * *

Wow! Värd en pizza slice – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.