HockeyNews
PLUS

Sportchefen om målvaktssidan och spetsen som ska in

(14023) Hugo Fagerblom / Skövde
Jonathan Persson | Swe Press Photo

Publicerad: 24 maj 2020

De ligger förhållandevis långt framme med lagbygget, men Skövde har fortfarande ett par viktiga platser att fylla i truppen. För HockeyNews berättar klubb- och sportchefen Anders Lundström om jakten på spets, kommenterar några rykten och förklarar hur han resonerar kring målvaktssidan.
– Vi är hoppfulla om säsongen och tycker att vi har ett spännande lag. Vi skulle egentligen kunna gå till spel med det vi har om vi vill, men kommer fylla truppen med ett par spelare till, säger han.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Trots en spelarmarknad som står ganska still har Skövde så här långt lyckats fylla på sin trupp inför kommande trupp på ett framgångsrikt sätt. Många har valt att stanna och klubben har som strategi att bygga vidare på den utveckling som kunnat ses över de två senaste säsongerna.

– Vi hade som målsättning när vi drog igång arbetet att vi skulle kunna behålla stora delar av truppen då det finns mycket utvecklingspotential och är en bra grupp att jobba med, så vi har försökt bygga vidare på det till stora delar, berättar sportchefen Anders Lundström.

– Vi har många killar som är i bra ålder och som man kanske ska skörda frukten av nu, som man stoppat in på utvecklingskontot och då känns det ju konstigt att göra sig av med dem när de börjar närma sig 22-, 23-, 24-årsåldern. Det är ganska många som har tagit ganska stora kliv både som människor och som hockeyspelare. Vi hade som målsättning att inte behöva byta ut halva laget utan i lugn och ro kunna jobba.


Spelarna som ryktas in
Prominenta spelare som Alexander Henriksson, Jonathan Ström, Jesper Emanuelsson, Henrik Thegel och Adam Thilander kommer kriga vidare i den röda tröjan även kommande säsong. Men det ska ändå in lite mer spets i lagbygget.

– Vi ska signa upp åtminstone en eller två forwards till och en eller två backar, sen kan det bli plus minus någon beroende på hur marknaden ser ut. Vi har fått tänka till, det gäller ju att anpassa sig efter verkligheten och hur det ser ut på både marknad och världsläge och osäkerheten kring alla faktorer som finns.

– På backsidan skulle jag vilja hitta en eller två som är lite av en tvåvägsvariant. När det gäller den offensiva delen så har vi Thilander som sköter en stor del av powerplay-spelet så det är inte något vi måste jaga ihjäl oss efter, men alla lag vill ha så många backar som möjligt som kan jobba i båda ändar.

På forwardssidan signade klubben nyligen rutinerade Martin Olsson, men några specifika namn har figurerat i ryktesfloran. I förra veckan berättade forwarden Dennis Santesson som i vintras svarade för 32 poäng (12+20) på 33 matcher att han inte stängt dörren för en återkomst i Skövde.

– Han gjorde ett bra jobb hos oss, framför allt efter jul, i Allettan var han en riktig spetsspelare i den offensiva delen och vi har inte stängt dörren för någon egentligen utan det är lite grann beroende på hur han själv ser på det och hur han tänker kring sin framtid. Han har ju börjat komma upp i en ålder så jag förstår om han vill vänta och göra en satsning mot att få spela i allsvenskan och vi vet ungefär var vi har varandra i det läget.

– Han har väl inte haft jättebråttom och som det ser ut just nu med osäkerheten och allting har inte vi haft så bråttom heller. Vi har i lugn och ro jobbat vidare på vårat och vi vet var vi har honom och när han känner sig redo får vi se var vi kan ta det.

Dennis Santesson. Foto: Fredrik Sten | Swe Press Photo

LÄS MER: Spjutspetsen hoppas på en allsvensk chans 

Hur är det med Victor Wänghult, Skövde-produkten som tvingats lämna Västervik i Hockeyallsvenskan?

– Han är ju härifrån, sen tror väl jag att han siktar högre upp, men vi får se lite var han landar någonstans. Sen är det ju så att vi har inte så mycket kvar att bygga i truppen heller så det beror lite på vad vi kommer in med här på slutet och var kostnadsbilden landar.

Det har förekommit rykten att ni snackat med Mariestads Oskar Norlöv?

– Nej vi har inte pratat med Norlöv. Jag har hört rykten om att han skulle vara på väg hit, men vi har inte snackat med honom i år. Däremot så känner jag till honom väldigt väl, jag känner honom även personligen och det är en bra kille som när han är i form och skadefri är en offensiv spets i Hockeyettan, men jag vet inte riktigt hur det ser ut för honom och vad han har tänkt sig. Vi har inte haft någon kontakt med honom inför den här säsongen.


Avvaktar med målvaktssidan
Säsongen som gick hade Skövde två riktigt starka målvakter i Hugo Fagerblom och Viktor Andersson som delade broderligt på speltiden. Till kommande säsong har den senare lämnat för spel i Borås och klubben har ännu inte presenterat någon ersättare.

– De stod ju exakt hälften av matcherna var och man kan väl säga så här att hade det varit 15 matcher till i ligan så hade det inte varit något stort problem, men det är klart att hamnar man på 15-20 matcher som målvakt i Hockeyettan så kan man förstå att de vill spela mer. I det här fallet var det så att vi hade två målvakter som skötte sig väldigt bra och vi har väl sagt så här att det är klart att det är jätteskönt att ha två bra målvakter, det vill väl alla ha, men det är inte säkert att det behövs och det är en kostnadsfråga hur man vill göra. Därför väntar vi lite grann med den posten och känner oss trygga med det vi har.

Ni är inställda på att det är Hugo Fagerblom som ska vara förstekeeper?

– Vi har gjort så här att vi har legat lite lågt på målvaktssidan och sagt att vi vill avvakta lite och se var övriga truppen landar rent kostnadsmässigt innan vi tar ett beslut. När det gäller den biten är vi inte särskilt oroliga, vi har en 02:a, Fritz Abrahamsson som är ganska välutvecklad redan och kommer kunna bli riktigt bra. Vi har inte haft någon stress med det, det finns ganska mycket målvakter på marknaden och det är ganska många målvakter som har hört av sig.

– Vi har sagt så här att vi kommer fatta ett beslut längre fram under våren och sommaren hur vi kommer göra med målvaktsposten. Det har lite att göra med hur juniorlagen ska matchas och vilka serier de ska spela i också. Vi litar fullt på Hugo och tror att det kan bli en bra lösning även med Fritz som backup.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

* * *

Gillade du artikeln? Värd en 50/50 lott - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS