HockeyNews
PLUS

SHL-karriären började i Timrå – nu vill han ta sin nya klubb tillbaka dit

(14345) Christopher Liljewall
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 18 juni 2020

Han har gjort resan från allsvenskan till SHL två gånger med Rögle.
Nu är Christopher Liljewall på plats i Timrå för att göra resan en tredje gång – i arenan hans egen SHL-karriär tog fart i.
– Jag hoppas att jag ska kunna ta med mig den erfarenhet och de saker jag tycker var väldigt viktiga i de lägena när man ska ta sig tillbaka, säger han till HockeyNews.se.

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner 

Förra säsongen utgjordes till stora del Timrås lagbygge av unga spelare som kommit till klubben för att utvecklas och ta nästa steg, endast två spelare hade passerat 30-strecket i förra säsongens trupp.

Laget slutade trea i tabellen och vann sedan den första matchen i slutspelsserien innan det hela tog slut.

Till den kommande säsongen har man varit tydliga med att man siktar högt – det är en återkomst till SHL som gäller.

Som en del i det har sportchefen Kent Norberg hittat två spelare som ska tillföra bland annat rutin till resten av laget.

31-årige Per Svensson, med över 400 matcher i allsvenskan och tre säsonger som lagkapten i Almtuna, presenterades i tisdags precis som 30-årige Christopher Liljewall som skrivit på för de två kommande säsongerna.

Liljewall kommer närmast från Södertälje där han varit lagkapten under förra säsongen, något han tidigare varit i SHL med moderklubben Rögle.

– Jag tycker att det är väldigt kittlande med satsningen som hela klubben gör och möjligheten att vara med på den resan var något som kändes rätt för mig. Jag är oerhört taggad och motiverad på att spela i Timrå och att tillsammans som lag ha ambitionerna att ta sig tillbaka till finrummet är kittlande, säger han till HockeyNews.se.

Foto: Pär Olert/Bildbyrån

När det stod klart att Liljewall skulle lämna Södertälje berättade han för HockeyNews.se att han "vill till en förening som har ambitioner och vill uppnå saker".

– Timrå är väldigt tydliga med att de har ambitioner om att ta sig tillbaka och det är ett mål som vi tillsammans i gruppen kommer jobba stenhårt för, sedan är det alltid tuffa resor. Men jag tror verkligen att vi har möjligheter att göra något väldigt bra tillsammans så det känns superkul att få vara med på den resan. Timrås ambitioner passar mina väldigt bra så det känns jättekul med Timrå i två år, säger han.

Att spela upp ett lag från allsvenskan till SHL när något Liljewall gjort två gånger tidigare.

Säsongen 2011–12 stod han för nio poäng på tio matcher i kvalserien, vilket ledde till delad förstaplats i poängligan, när Rögle tog sig upp till SHL och tre år senare var det dags igen.

Även denna gång var Liljewall poängbäst i kvalspelet.

– Jag hoppas att jag ska kunna ta med mig den erfarenhet och de saker jag tycker var väldigt viktiga i de lägena när man ska ta sig tillbaka. Redan förra året visade Timrå vilket skickligt lag de var och nu till i år så har vi fått in ett par spelare som är lite äldre och jag tror att den balansen är lite bättre i laget än förra året, så jag hoppas att vi kan bygga vidare på det som de började på förra året. Sedan ska jag och Per Svensson, som är lite äldre, bidra lite med vår erfarenhet till den här gruppen, säger han.

SHL-debuten skedde i Timrå – med lyckat resultat. Foto: Robin Nordlund/Bildbyrån

Och även om han inte hunnit representera Timrå i matchsammanhang än har han goda minnen från det som då hette E.on arena men nu är NHK arena.

Inför omgång åtta av Elitserien 2008–09 drogs Rögle med skadebekymmer på forwardssidan och valde att kalla upp junioren Liljewall som därmed begick debut i elitseriedebut i just Timrå.

Hur det slutade? 

Två mål och lika många assist när Rögle vann med 5–4. Det första målet kom redan i sitt andra byte efter att han varit nära att göra mål redan i sitt första byte

– Jag vet inte riktigt vad som hände där, men man har bra minnen. Förhoppningsvis kan man peta in någon puck i år, i rätt mål så att säga, säger han.

Efter fyra dagar i Timrå väntar nu "semester" för Liljewall och hans lagkamrater i ett par veckor framöver innan de träffas igen.

– Sedan är det lite ovisst i dessa tider. Man vet inte hur det kommer se ut och när det kommer dra igång. VI får se hur det blir med det, det kan ju skjutas fram lite tänker jag. Men tanken är att vi ska återsamlas i juli och sedan får man se när vi kan dra igång, om vi kan dra igång och om det ska vara med eller utan publik. Men nu är det en månad med egen träning, sedan kommer det besked längre fram, säger han.

LÄS MER: Rutinerade backvärvningen om hur han ska hjälpa Timrå i jakten på SHL 

***

Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS