HockeyNews
PLUS

Hockeyallsvenskan backar Karlskrona – och går till attack mot förbundet

(14262) SLASLAL
Bildbyrån/Montage

Publicerad: 12 juni 2020

FacebookXWhatsApp

Konflikten mellan Hockeyallsvenskan och Svenska ishockeyförbundet är total.
I ett öppet brev på sin hemsida går Hockeyallsvenskan till hårt angrepp mot förbundet och dess ordförande Anders Larsson.

HockeyAllsvenskan presenteras av: 
UNIBET - ligans huvudpartner

Det är efter dagens besked om att Karlskrona tvångsdegraderas från Hockeyallsvenskan av Svenska ishockeyförbundet, på grund av att man inte uppfyller licenskraven på grund av att föreningen är på obestånd, som ligaorganisationen Hockeyallsvenskan riktar skarp kritik mot förbundet. 

"I dag möts vi av budskapet från Svenska Ishockeyförbundet att Karlskrona HK inte beviljas licens för spel i HockeyAllsvenskan 2020/2021 samt att klubben nedflyttas i seriesystemet. Detta trots att Karlskrona HK för tredje året i rad uppvisar ett positivt bokslut. Diskussionen och överenskommelsen om hur Licensnämnden skulle utföra sitt arbete var annorlunda än hur den nu agerar. Hade klubben inte tvingats av Svenska Ishockeyförbundet att bygga om sin arena inför säsongen 2016/2017, för att klara det för tidpunkten gällande licensreglemente för spel i SHL, hade klubben idag kunnat uppvisa ett eget kapital på cirka 5 MSEK" skriver Hockeyallsvenskan i öppet brev på sin webbsajt.

LÄS MER: Karlskrona tvångsdegraderas från Hockeyallsvenskan

Hockeyallsvenskan har varit kritisk mot förbundet och framför allt dess ordförande Anders Larsson under en längre tid. Tidigare i veckan uttalade sig Hockeyallsvenskans vd Stephan Guiance om att man som organisation känner sig misshandlad av förbundet.

"Är det så här vi utvecklar svensk hockey? Är det så här vi skapar engagemang och framtidstro i den svenska hockeyrörelsen? Vi anser att du i din roll som ordförande i Svenska Ishockeyförbundet måste leda reformationen av svensk ishockey och återge den dess framtidstro och möjlighet till utveckling. Styrelsen i HockeyAllsvenskan ställer upp när som helst och i vilket forum som helst för en diskussion med dig om hur svensk hockey mår, hur den styrs och vart den är på väg", går att läsa i det öppna brevet från ligaorganisationen.

Hockeyallsvenskan velat ha en extra kvalplats till SHL till kommande säsong, på grund av slutdelen av säsongen fick ställas in i våras och inga lag från Hockeyallsvenskan fick chansen att kvala upp till SHL.

Dessutom ifrågasätter Guiance hur tillsättningen av styrelseplatser ser ut i förbundsstyrelsen. Till exempel har varken Hockeyallsvenskan eller Hockeyettan någon plats i styrelsen. 

– Hockeyallsvenskan är mycket kritisk till nuvarande system och anser att Anders Larsson i kraft av styrelseordförande på ett helt annat sätt än vad som sker idag måste driva på en demokratiseringsprocess av förbundet, säger vd Stephan Guiance, och Vi tror inte att SIF helt enkelt ser det demokratiska underskottet som för närvarande råder, sa Stephan Guiance till SVT.

Anders Larsson svarade följande på kritiken i en intervju med SVT

– På vårt förbundsmöte och i vår styrelse finns ingen liga representerad. Utan det finns en möjlighet för de högsta ligorna på herr- och damsidan att välja sina representanter. Men hela hockeysverige finns ju med via sina distritksförbund. Alla distrikt finns ju representerade med två personer per distrikt på förbundsmötet.

***

Bra! Värd en liten popcorn – för en månads läsning? Swisha till123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)