HockeyNews
PLUS

Efter turbulensen – pusselbitarna börjar falla på plats: "Ser intressant ut"

(14243) Kalmar HC
Tove Dolff

Publicerad: 13 juni 2020

FacebookXWhatsApp

Mörka rubriker utanför isen. 
Nu ser Kalmar HC framåt och lagbygget inför kommande säsong har kommit en bra bit på vägen.
– Jag tycker att det ser intressant ut, säger sportchefen Roger Nyström till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

På lördagsmorgonen adderade Kalmar ytterligare en viktig pusselbit i lagbygget när det blev officiellt att den offensivt skicklige och rutinerade backen Jens Andersson skrivit på för en förlängning med klubben. Det blir Anderssons tredje raka säsong i klubben.

– Han trivs väldigt bra i stan och det är kul att Jens fortsätter hos oss. Han har gjort över 400 matcher i Hockeyettan och står för viktig rutin, säger Kalmars sportchef Roger Nyström.

I och med signeringen av Jens Andersson har Kalmar fem backar på kontrakt. En backsida som stark ut med spelare som Sebastian Ottosson och Niklas Dahlberg och så nu Jens Andersson.

Ytterligare två backar ska in i truppen innan säsongsstart. 

– Framför allt är vi ute efter en defensiv back och en tvåvägsback, säger Nyström.

Är Markus Lundberg aktuell för en fortsättning?

– Absolut. Vi snackar med honom.


Jens Andersson blir kvar i Kalmar. Foto: Tove Dolff

Det senaste året har det inte varit många positiva rubriker runt Kalmar. Sportsligt var den gångna säsongen blytung och det blev varken spel i Allettan eller playoff. Och utanför isen har det varit skriverier om brottsmisstänkta sponsorer, interna stridigheter och före detta spelare som har riktat hård kritik mot klubben.

– Att vi "failade" förra säsongen beror på många orsaker. Vi fick inte riktigt ihop det och det saknades en tydlighet på alla plan. Sedan var det hårfint med Allettan och hade vi ett gjort ett mål till i någon av sju uddamålsförlusterna vi hade, då hade vi spelat i Allettan. Men vi tar fullt ansvar för att vi inte lyckades på isen och vi kommer att göra en hel del annorlunda framöver, säger Nyström. 

LÄS MER: Pensionerade poängkungens kritik mot gamla klubben: "Mycket som är oproffsigt"

LÄS MER: Efter kritiken från förre stjärnspelaren - här är klubbens svar

Kommande säsong går Kalmar igenom ett ekonomiskt stålbad och kommer bland annat att spela i sina hemmamatcher i träningshallen som ska kunna ta emot runt 500 åskådare när säsongen väl drar i gång.

Gamla Iffehallen rivs och en ny arena kommer att stå klar till hösten 2021. En arena som ska klara de allsvenska kraven och som väntas ha en publikkapacitet på 2 500.

– Det kommer att bli en utmaning för vår del, men samtidigt kan vi få många fördelar. Det kommer inte att bli jätteroligt för motståndarna att komma till Kalmar och spela i en trång, liten hall som inte har de bästa omklädningsmöjligheterna. Det ska vi dra fördel av. 

Ovan har ni hallen Kalmar kommer spela i Hockeyettan den kommande säsongen. 

Roger Nyström berättar att det kommer att bli ett helt annat upplägg kring A-lagets träningar. 

– Alla ska veta vad som gäller från början och det kommer att synas en helt annan tydlighet i vår träning och vårt spel. Vi kommer att starta träningarna tidigare på dagen. I och med de här förändringarna ska det bli högre kvalitet på vår verksamhet, säger Nyström.

Häromdagen kom ett glädjebesked för Kalmar då viktige forwarden Mikael Friberg, 29, skrev på nytt kontrakt. Den egna produkten har varit med på klubbens resa från division 3 till Hockeyettan. 

– Jättekul att han kör ett år till. Friberg är viktig för föreningen och för vårt A-lag. En kulturbärare. En kille som har tagit sig hela vägen från Tre Kronors hockeyskola till A-laget utan några omvägar. Han tar sin uppgift på isen på största allvar och gör det till 100 procent i varje byte.


Kulturbäraren Mikael Friberg blir kvar i Kalmar. Foto: Tove Dolff

På forwardssidan har Kalmar tio spelare klara om man räknar in tryoutliraren Daniel Bohman. Bland spetsspelarna som har kontrakt märks Victor Crus Rydberg, Linus Dahlstedt, Johan Järlefelt och Linus Dahlstedt.

Nyström berättar att han även har dialoger med Robin Dahlstedt, David Algulin och Kim Runermark. 

– Kim pratade jag med i onsdags. Vi har en dialog jag hoppas kunna knyta ihop allt framöver, säger Nyström, som även bekräftar att man har kontakt med centern Marcus von der Geest.

– Han är en av flera centrar som är aktuella. Vi får se vad som händer där.

LÄS MER: Centern om sorgen efter faderns död och jakten på klubb i Hockeyettan

Status på Julius Selle Larsson och Albin Storm?

– Selle har jag pratat med och han säger att han inte vet om han ska spela nästa år. Albin Storm har jag en dialog med, vi får se.

Det känns som att du har fått ihop en hygglig trupp hittills?

– Jag tycker ändå att det ser bra ut. Vi har en bra stomme och det ser intressant ut med de unga spelarna, säger Nyström och syftar på backen Gustav Nilsson och forwardsduon Arvid Leremar och Robin Sundman som samtliga har värvats från Karlskronas J20-lag som spelade i Superelit den gånga säsongen. 

På tränarfronten fortsätter Andreas Holfelt, som i höstas tog över rodret efter att Lenny Eriksson fått sparken. Dock kommer inte Stefan Fredriksson att fortsätta som assisterande tränare. Där söker efter klubben efter en ersättare.

– Det är inget som är klart där, säger Roger Nyström. 

LÄS MER: 
Tidigare klubbchefen om kaoset: "De borde dra ner brallorna och be om hjälp"

* * *

Riktigt bra! Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)