Annons

AnnonsPensionerade poängkungens kritik mot gamla klubben: "Mycket som är oproffsigt"


27 maj
KALMAR. En poängrik karriär tog slut i våras. I en längre intervju berättar 35-årige finländaren Jarkko Oikarinen om åren i Asplöven, varför han uppskattar Per Kenttä och om kaoset i förra klubben Kalmar. 
– Det är mycket som är oproffsigt skött, säger Jarkko Oikarinen till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Vi går direkt in på det som många idrottsintresserade i Kalmar snackat om den senaste tiden: Hockeyklubben Kalmar HC:s samarbete med spel- och vadslagningsbolaget Kambua – vars vd, Stefan Sandström, greps och häktades för snart tre veckor sedan, något som tidningen Barometern var först med att skriva om. Men efter häktningsförhandlingar släpptes Sandström på fri fot. Dock kvarstår misstankarna om grov ekonomisk brottslighet och Ekobrottsmyndighetens utredning fortsätter.

Hockeyklubbens treårsavtal med Kambua löpte ut i februari och klubben avser att inte fortsätta samarbetet. Något som förre spelaren och profilen Jarkko Oikarinen inte tycker är mycket att orda om.

– Självklart, herregud. Det måste klubben göra, så känner jag i alla fall. De har inget val, och de borde ha erkänt att samarbetet inte var så genomtänkt, de skulle ha brutit samarbetet tidigare. Men visst, det är lätt att vara klok i efterhand, säger Jarkko Oikarinen till HockeyNews.se.

Vad har du för relation till Kambua?

– Jag har inte satt in pengar där, jag har inte satsat en enda krona. Jag har träffat både Stefan och Ivan Hansen som var med och värvade spelare. Men jag hade ingen större relation till dem. Jag har träffat dem i ishallen och sagt hej, typ.

Det har ryktats om att spelare har satsat pengar i bolaget?

– Jag känner ingen spelare som har gjort det, så det är rent skitsnack. 

Påverkades ni spelare av alla skriverier under åren?

– Det påverkade inte mig som spelare. Så länge vi hockeyspelare ser pengar på kontot så påverkas vi inte (skratt). Däremot tror jag mig veta hur det går till när en sponsor lägger sig i för mycket. De har nog satt press på klubben på alla sätt och vis. Ivan (Hansen) var ju med och värvade spelare och där tror jag att klubben lyssnade för mycket. Nu hoppas jag att klubben kan börja om på noll och rikta mer fokus mot de övriga sponsorerna. De är viktigast av allt nu, säger Oikarinen.


Det är tunga tider hos Kalmar HC. Foto: Bildbyrån

Kalmar HC har en fordran från Kambua som inte är betald – klubben har hittills inte velat uttala sig om några summor. Dessutom släpade föreningen efter med spelarlöner efter säsongen, något som nu ska vara åtgärdat. 

– Ja, alla spelare har fått det de ska, flikar Oikarinen in.

LÄS MER: Storsponsorn misstänks för grov brottslighet - klubben kallade till krismöte 

Den 35-årige finländaren avslutade en lång och intensiv karriär tidigare i år, som mestadels spenderades Hockeyettan där finländaren levererat över 300 poäng.

I Sverige spelade Oikarinen i Asplöven och Tingsryd – två klubbar som han var med och förde upp i Hockeyallsvenskan. Oikarinen avslutade karriären med fyra säsonger i Kalmar och var med på resan från division 2 till att nu vara ett etablerat lag i Hockeyettan. 

Dock blev karriärens sista säsong i Kalmar en besvikelse. Efter att ha tagit sig till playoff under debutåret i Hockeyettan var bågen rejält spänd. Men det platt fall. Rutinerade tränaren Lenny Eriksson fick tidigt in på hösten packa sina grejer och laget tog sig varken till Allettan eller playoff. 

Enligt Jarkko Oikarinen var det en klubb som inte var i harmoni – även om spelargruppen ska ha hållit ihop under säsongen.

– Snacket när Lenny gick var att spelarna var för dåligt tränade,  allt fokus lades på att det var Lennys fel. Även spelarna fick mycket kritik och vi anklagades för att läcka saker till pressen. Det är sant att vi inte fick inte ut all kapacitet i laget, men att spelarna läckte till pressen är jag väldigt tveksam till, säger Oikarinen och fortsätter:  

– Den sportsliga ledningen har det yttersta ansvaret för det sportsliga och det är deras arbete att få ihop laget och helheten. Det var mycket skitsnack. Spelarna snackade skit om coachen och tvärtom. Sportchefen snackade skit om spelarna, samma med coacherna och tvärtom. Jag var också kritisk till Lennys träningar och hans tränarstil. Men det blev inte mycket bättre resultatet efter att Lenny hade fått sparken. Och sedan vet jag inte om vi var så dåligt tränade, faktiskt.

Tog du med din rutin och status ett stort ansvar när det var som tuffast?

– Nej, det kan jag inte säga. Jag hade behövt ta en större roll och är nu i efterhand besviken på mig själv. Jag var själv med på skitsnacket, så jag kan inte direkt säga att jag var oskyldig.


Jarkko Oikarinen i Kalmar HC-dressen. Foto: Tove Dolff

Säsongen blev som sagt en käftsmäll för Kalmar och kanske hade klubben för högt ställda förväntningar. Redan inför premiärderbyt mot Nybro i september 2019 märkte Jarkko Oikarinen att klubben hade fått hybris.  

– Man kan väl sammanfatta säsongen ganska bra i samband med den matchen. När vi kom in till introt så såg vi på den stora skärmen där det stod att vi skulle till allsvenskan. Det var lite wow-känsla. För mig var det inget positivt och det är klart att budskapet satte en onödig press på oss spelare.

Var inte budskapet synkat mer er spelare?

– Vi hade väl mer bestämt att vi skulle ta oss till Allettan och sedan tar det vidare därifrån. Alla var ganska förvånade när vi såg orden på skärmen. Det kan inte vara en slump att de senare tog bort videon från sociala medier. Det blev inte helt lyckat.

Hade klubben fått hybris?

– Ja, verkligen. Jag hade spelat jäkligt länge och tagit upp två klubbar till Hockeyallsvenskan. Jag vet vad som krävs. Det gick ju hyfsat för oss som nykomling, vi tog oss till playoff. Nästa steg var Allettan och playoff igen, inte att ta klivet upp till allsvenskan direkt. Division 2 är inte division 1, det går inte att jämföra. Föreningen vill så himla mycket, det förstår jag. Men föreningen och organisationen var på division 2-nivå, och spelet på isen i Hockeyettan.

Oikarinen känner att hajpen runt klubben som hade funnits sedan resan från division 3 till division 1 på några år dog ut den gångna säsongen. 

– Klubben var skickliga på att skapa ett stort intresse för hockeyn och vi gjorde en hygglig säsong första året i ettan. Men hajpen försvann lite förra säsongen. Min sambos mormor som ser alla hemmamatcher sa: "Det känns som att Kalmar HC-andan försvann".

LÄS MER: Satsande klubben blöder - släpar efter med spelarlöner

Varför slutade du?

– Det var inget som var planerat. I julas var jag sugen på att köra ett år till. Men så gick det som det gick för oss och när jag cyklade hem efter en träning i slutet av säsongen så kom det en blixt från en klar himmel. "Nu räcker det, Jarkko. Du har gjort ditt". Jag sa det till min sambo när jag kom hem och därefter var det slut. Jag kände att det här inte var något för mig längre. Den största anledningen till att jag slutade var att jag helt och hållet tappade suget. Passionen som man hade haft för hockeyn försvann. 

Beror det på dig själv eller andra?

– Både och. Jag började märka att motivationen sinade och att jag hade svårt att ladda för matcherna. Det hade varit fel både mot coacherna och lagkamraterna att fortsätta. En annan faktor var att det var ett så struligt år för hela laget. Jag kände att det här inte var något för mig längre.

Nu när karriären som spelare i Kalmar är över så har finländaren hört saker om honom från klubbens sida;  att han skulle vara överbetald under det fjärde och sista kontraktsåret. 


– Jag förnekar inte att jag fick en drömlön när jag kom till klubben och vi var i division 2. Det sista kontraktsåret var ett optionsår som jag valde att fullfölja. Jag har hört från andra att folk i klubben tyckte att jag var överbetald och de har så klart rätt till sin åsikt. Men samtidigt har jag haft samma lön under alla år i klubben och det är klart att jag tycker det är konstigt. Jag tycker ändå att jag har hjälpt klubben på alla sätt och vis, säger Oikarinen som totalt levererade 199 poäng under sina fyra säsonger i Kalmar.

Den nyblivna hockeypensionären är bekymrad över vad som pågår i Kalmar HC och riktar nu skarp kritik mot klubben:

– Som jag sa innan har det gått lite för fort för klubben de senaste åren. Det är mycket som är oproffsigt skött. Saker runt omkring,  till exempel hur man för dialogen med spelarna och hela kittet. Och nu kommer alla som älskar hockey i staden kanske att döda mig, men det finns inte samma hockeytradition som det exempelvis finns i Tingsryd. Det går inte att jämföra. Sedan vill de som bestämmer i klubben mycket, men det känns inte som att kunskapen räcker till. Och då är det viktigt att ta våga ta hjälp utifrån. I början av min tid i klubben sa jag till dem att de skulle åka till exempelvis Växjö och se hur allt fungerar där. Jag vet inte om de åkte, men jag hoppas verkligen att de söker kunskap utifrån för annars kommer det inte att gå bra. 

Har du blivit tillfrågad om en roll i klubben?

– Nej, de har inte frågat.

Är ni ovänner?

– Nej, det är vi inte. Kanske efter den här intervjun (skratt).

Hade du velat ha en roll i klubben?

– I dagsläget tror jag inte det. 

Varför?

– Varför... jag tycker att det måste göras lite ändringar lite överallt i klubben.

Trots kritiken så ser Jarkko Oikarinen en stor slagsida hos uppkomlingen. Hösten 2021 kommer en helt ny arena stå klar i Kalmar – en arena som ska ha en publikkapacitet på 2 500 åskådare.

– Det finns en grym potential i klubben och de ska behålla sin "kaxighet" även framöver. Dock gäller det bara att de som är där och bestämmer nu hittar rätt. Att de gör rätt, har tålamod och inte får panik. Även fast den nya arenan kommer att stå klar nästa år så behöver klubben fortfarande inte ha bråttom. Jag tycker att de ska lugna sig lite med A-laget och bygga på lång sikt, annars tror jag det bli pannkaka av allt. Spela två-tre år i nya arenan, få ordning på ekonomin och ungdomssidan. Få hela föreningen att gå i takt, först då tycker jag att man kan lägga extra krut på A-laget för att ta nästa kliv. 

Finländaren vill se en stor satsning på ungdomssidan framöver. Klubben gör till kommande säsong en satsning på J18-sidan, men har i nuläget till exempel inget J20-lag.

– Det är bättre att de börjar om på noll och förstärker ungdomssidan och dam- och tjejhockeyn. I mina ögon är det den biten som man ska ha mest fokus på framöver. Tänk vad häftigt i framtiden, säg typ 2025, att exempelvis tre spelare från egna verksamheten tar klivet upp i A-laget. Vilken marknadsföring det hade varit för klubben och för unga talanger som kan se att det finns en chans att nå A-lagshockey i Kalmar.

Det låter som att du brinner för de här frågorna, du kanske skulle hjälpa till på ungdomssidan?

– Det skulle kunna vara intressant om man fick reda på deras ambitioner, vilka tillvägagångssätt de har och får deras tankar om verksamheten. Det finns mycket man kan förändra på ungdomssidan.

Trots att Jarkko Oikarinen riktar skarp kritik mot sin gamla klubb så vill finländaren framhäva att han vill föreningens bästa.

– Jag vill att det här ska bli en ögonöppnare och att alla i föreningen ska jobba tillsammans mot ett gemensamt mål.

Spelarkarriären är över för Jarkko Oikarinen. Foto: Tove Dolff

När Jarkko Oikarinen nu blickar tillbaka på sin spelarkarriär kan han se tillbaka på många galna år. Han kom till svensk hockey och Asplöven inför säsongen 2008/2009. Han var med på lagets resa mot Hockeyallsvenskan, även om han hann med en avstickare till Kiruna – en övergång som inte var jättepopulär i Haparanda.

– Det är en rolig story det. Jag hade en lagkamrat i Asplöven som hette Joel Asp som bodde i Kiruna på somrarna och som jobbade på en elfirma. Jag var i Finland och hade inget jobb så han frågade om jag ville vara i Kiruna i några veckor och ha trevligt. Jag flyttade dit och var Joels hjälpkille på jobbet. Det roliga var att hans chef satt i Kiruna IF:s sportgrupp. Och chefen försökte flera gånger värva mig till Kiruna. Tiden gick och jag väntade på att Asplöven skulle höra av sig, men det gjorde de aldrig. 

– En kväll satt vi i bastun, då sa han: "Vi gör så här, Jarkko, här är summan du får om du börjar spela i Kiruna IF, sen ska du få börja jobba fulltid hos mig. Sajnar du i dag får du en liten sign on-bonus av mig personligen". Vi hade tagit några öl och skrattade åt det, men det hela slutade med att jag sajnade för Kiruna IF på ett toapapper, säger Jarkko Oikarinen och skrattar.

Det blev liv när Oikarinens Kiruna IF kom till Haparanda för möte med Asplöven. 

–  Asplövens supportrar hade gjort ett stort plakat: "En gång Gud – nu en svikare. Svikarinen –  inget hjärta bara pengar". Sen avgjorde jag matchen, säger Oikarinen och minns tillbaka. 

– Jag kände många supportrar i Haparanda och hade en bra relation med dem. Det roliga var att det var Asplöven som hade pengarna och tog alla spelare från Kiruna och Piteå, nu gick jag från Asplöven till Kiruna. Det var bara kul.

Det blev en återkomst till Asplöven för finländaren som var med spelade upp Asplöven i Hockeyallsvenskan till säsongen 2012/2013 efter att Borås tvångsdegraderats på grund av nekad elitlicens. Förutom Jarkko Oikarinen ingick bland annat förre Luleåmålvakten Gusten Törnqvist och den numera SHL-meriterade Emil Bejmo i Asplövens historiska trupp.


Jarkko Oikarinen trivs med livet som hockeypensionär. Foto: Daniel Grozdanovski/HockeyNews.se

Under åren i Haparanda fick Jarkko Oikarinen se Per Kenttä växa som hockeyarbetare. Från assisterande tränare till huvudtränare och sportchef. Kentääs resa har sedan fortsatt och för knappt ett år sedan var han med och byggde ihop Oskarshamns allsvenska lag som tog sig upp i SHL. Numera är Kenttä i Björklöven och är avgudad av supportrarna. Jarkko Oikarinen hyllar sin tidigare tränare.

– Jag och Per har en jättebra relation och vi diskuterar alltid hockey. Det jag älskar mest med honom är hans ödmjukhet. Du vet, hans telefon går nog varm hela tiden, och även om jag bara var en vanlig division 1-spelare så hade han alltid haft tid att prata och tugga med mig. Det är hans styrka, det är samma Per som var assisterande tränare i Asplöven. 

– Under Pers ledning spelade vi en hockey som jag uppskattade. Per har helt och hållet fattat hur man bygger ett lag, hur viktigt det är. Han bygger lag med många spelskickliga backar som kan spela upp pucken fort och lösa lägena oavsett hur svår situationen är. Då skapar man sig mycket tid på banan. Det är bara att klappa händerna.

Hyllade Per Kenttä. Foto: Bildbyrån

Förutom några år i hemlandet och en säsong i Österrike så blev det spel i de lägre divisionerna i Sverige – men det är inget som har stört Jarkko Oikarinen. Framtiden ser ut att bli i Kalmar där han har jobb, sambo och en dotter på åtta månader. 

– Jag har varit med om en hel del. Jag har gått upp en division med tre lag. Och även om jag har spelat på den här nivån har jag inte behövt jobba utanför hockeyn förutom de sista åren i Kalmar. Jag har haft en väldigt bra hockeykarriär, säger Jarkko Oikarinen.

***

Gillade du artikeln? Värd en 50/50 lott - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.


Annons

Annons

Annons