Farsan är legendar i klubben – nu ska sonen skriva sin historia

6 juni 2020
Backlegendaren Ronny Björlin har sin tröja i taket i arenan i Nyköping.
Sonen Charlie är redo att ta över och föra arvet vidare.
– Nu är det dags för mig att visa vad jag kan, säger den 19-årige backtalangen till HockeyNews.se.


Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Alla med idrottsintresse i Nyköping vet vem Ronny Björlin är. Och egentligen behöver han ingen närmare presentation. Men för att ge lite information så spelade Nyköpingslegendaren i staden under i princip hela karriären och står noterad för över 200 poäng i Hockeyallsvenskan – i Hockeyettan har den förre backen levererat över 300 poäng. 

Nu är det dags för nästa generation Björlin att ta över. Sonen Charlie, som flyttade till Malmö innan grundskolan var över, vänder hem till staden efter flera nyttiga säsonger i Malmös juniorverksamhet där han har konkurrerat med supertalanger som Helge Grans och Anton Olsson, som båda har känt på SHL-spel under säsongen som var. 

– Det är riktigt bra killar och båda är stora talanger. Det är bara att se vad de har åstadkommit hittills. Det har varit lärorikt och jag har lärt mig från dem och de har säkert lärt sig något från mig också, säger Charlie Björlin till HockeyNews.se.

Helge Grans - en framtida svensk storback? Foto: Bildbyrån

Under tiden i Malmös i Superelit-lag hade Björlin AIK:s nye assisterande tränare, Anton Blomqvist, som tränare. Blomqvist, som själv var back under karriären, lärde Björlin en hel del.

– Han var bra och rättvis och han hjälpte mig med mitt defensiva spel.  Mitt vapen finns i offensiven och jag har behövt jobba mycket med defensiven. Och där har Anton varit viktig för mig, säger Björlin.

LÄS MER: AIK-tränaren vill ta sin egen väg till toppen


Backlöftet Charlie Björlin spelade förra säsongen en CHL-match med Malmö. Foto: Bildbyrån


Själv blev det en CHL-match och en hel del nyttig träning med A-laget för Charlie Björlin under förra säsongen i Malmö. Dock blev det aldrig något spel i SHL för tonåringen. Nu väntar nästa kapitel i 19-åringens hockeyliv. Det blir spel med moderklubben Nyköping i Hockeyettan.

– Det känns verkligen som rätt val och det är kul att få vända hem och få spela seniorhockey i moderklubben. Jag känner nästan alla killar i laget och det ska bli extremt roligt att få spela där.

Vad har klubben och tränaren Lenny Eriksson sagt till dig?

– De kontaktade mig rätt tidigt och berättade hur de såg på mig som spelare och om Nyköpings framtid. De tror på mig och jag tror att det är nyttigt att ta ett steg tillbaka och spela mycket och på så sett utvecklas,  än att i stället hamna i en klubb på högre nivå där man får lite istid.

LÄS MER: Tuff utmaning väntar tränarprofilen i återkomsten

2011 pensionerades tröjnummer 25 i Rosvallas tak i Nyköping. Numret tillhörde Ronny Björlin som totalt gjorde över 600 matcher i Nyköping. Charlie, som då var 10, stod på läktaren och såg sin fars tröja hissas upp i taket.

Nu är det hans tur att bli en nyckelspelare i Nyköping. 

– Vi är rätt lika som spelare. Han var kanske lite skickligare i defensiven än vad jag är just nu, men generellt så är båda offensiva backar. Han har gjort sitt och har gjort det ganska bra. Nu är det dags för mig att visa vad jag kan. Det är mycket snack här hemma nu, det kommer bli heta diskussioner framöver, säger Charlie Björlin och skrattar.

Ronny Björlin (spelaren i vitt) är en legendar i Nyköpingshockeyn. Foto: Bildbyrån

***

Bra artikel?! Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.