HockeyNews
PLUS

Tuff utmaning väntar tränarprofilen i återkomsten: "Inget högbudgetsbygge"

(13566) Lenny Eriksson
Bildbyrån

Publicerad: 12 april 2020

FacebookXWhatsApp

Han var tränare i klubben under några framgångsrika säsonger för 15-talet år sedan. Nu kommer Lenny Eriksson "hem" till Nyköping, men det väntar en rejäl utmaning och till en start där inte lär bli någon dans på rosor.
– Det blir till att bygga upp klubben, säger Lenny Eriksson till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Det ryktades om en återkomst redan i julas när Fredrik Mälberg fick lämna tränar- och sportchefsuppdraget i Nyköping, men då blev det ingen återkomst för den rutinerade tränaren Lenny Eriksson.

– Det var lite rykten, ja. Men det gick inte att lösa just då av ekonomiska skäl och lite andra praktiska saker, säger Lenny Eriksson till HockeyNews.se.

Men Lenny Eriksson och Nyköping skulle mötas igen. Lagom till påskhelgen blev det officiellt att tränarikonen, som har coachat lag i över 30 år,  skrivit på ett tvåårskontrakt med Hockeyettanklubben.

– Det känns jättebra av flera skäl. Socialt hade vi bestämt oss för att slå oss ner i Nyköping, vi flyttade hit för tre veckor sedan. Jag har bott i Örebro i många år och kommer från Gävle, så Nyköping känns bra av både familjära och sociala skäl, säger Eriksson.

Det blir andra vändan i Nyköpingshockeyn för Lenny Eriksson. Första sejouren i klubben var under åren 2004-2007 där höjdpunkten naturligtvis var lookout-säsongen 2004/2005 då Nyköping tog sig till kvalserien där man ställdes mot lag som Brynäs och Leksand. I laget den säsongen fanns den tidigare NHL-liraren Trent Hunter som blev en publikfavorit i Nyköping.

– Det var fina år och det är alltid en speciell känsla att komma tillbaka till en klubb en andra gång. Det är faktiskt fjärde gången det händer (Nybro, Sparta Sarpsborg, Arboga och Nyköping). Oavsett hur det var då och nu så finns det ett latent hockeyintresse i staden och i regionen, något som vi ska försöka väcka till liv igen.


Trent Hunter från tiden när det begav sig i Nyköping. Foto: Bildbyrån

Men det är ingen lätt uppgift som väntar Lenny Eriksson, Nyköping brottas med ekonomiska problem. På grund av coronapandemin har klubben tappat intäktsmöjligheter i form av SM-slutspelet för J18 och J20, som brukar arrangeras i Nyköping, samt en egen ungdomscup.

– Ekonomin är som den är och vi kommer inte att chansa hit och dit. Det tillåter inte ekonomin och det är inget som är hållbart på sikt. Annars har klubben arenan, en fin anläggning och jag tycker faktiskt att den här utmaningen kittlar. Vi ska bygga något förnuftigt och på ett tydligt skapa någonting bra. Jag tycker att det är en inspirerande uppgift. 

Förutom den ekonomiska situationen i klubben har silly season börjat tungt för Nyköping. Visserligen har den egna produkten och nyckelspelaren Albin Ivarsson Hamberg skrivit på ett nytt kontrakt, men samtidigt har tunga pjäser som målvakten Oscar Malm (HC Dalen), och forwardsduon Marcus Lindblom (Strömsbro), Oliver Ödman-Hadzinikolic (Wings HC), lämnat klubben.

Förre Vita Hästen-spelaren Albin Ivarsson Hamberg blir kvar i Nyköping. Foto: Bildbyrån

Lenny Eriksson, som hastigt och lustigt fick lämna Kalmar HC en bit in på höstsäsongen i fjol, har sett mycket hockeyn efter tiden i den småländska klubben. Möjligtvis har han hittat några fynd som han vill se i Nyköpings trupp framöver.

– Jag har tittat på väldigt många matcher och kikat in unga spelare, som skulle kunna bli aktuella om jag skulle ta mig an ett nytt uppdrag. Jag har säkert några namn jag kommer ta upp med sportgruppen i Nyköping, säger Lenny Eriksson, som själv kommer att vara en del av sportgruppen i klubben. 

Som assisterande tränare kommer Lenny Eriksson att ha sin gamle adept, Antti Koponen, som har en mångårig karriär som spelare i Nyköping bakom sig. Koponen kom in i ledarstaben efter att Fredrik Mälberg lämnade och fortsätter alltså nu sin sin resa i föreningen tillsammans med sin gamle tränare.

– Ja, jag minns honom som en skicklig ytterforward. Det ska bli intressant att jobba med honom framöver.

Hur går tankarna kring truppbyggandet?

– Det kommer ju inte att bli något högbudgetsbygge, utan här gäller det att hitta rätt karaktärer av spelare. Även om laget gick till playoff förra säsongen så tycker jag att laget var lite felbalanserat gällande spelartyper och karaktärer, säger Eriksson,  som är tokimponerad över hur skrällgänget Halmstad har arbetat de senaste åren.

– Det har satsat ungt och haft många egna förmågor. Första året kvalade de sig kvar. Ledningen hade lite is i magen och hade fortsatt tro på sin grej. Nästa säsong vinner de Allettan. De tyder på en sund verksamhet, som alla önskar att ha. De höll fast vid sin linje och vek inte en tum från den. Jag är väldigt imponerad och deras sportchef och tränare ska ha stor cred för jobbet de gjort. Det är någonting man tar med sig, säger Lenny Eriksson.

***

Bra artikel?! Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)