HockeyNews
PLUS

AIK-tränaren vill ta sin egen väg till toppen: ”Farligt att stressa fram”

(14099) Anton Blomqvist
Bildbyrån

Publicerad: 31 maj 2020

FacebookXWhatsApp

Spelarkarriären tog ett abrupt slut redan som 26-åring och i stället sadlade Anton Blomqvist om och blev tränare.
Trots locktoner från allsvenskan tidigare har han inte velat ta nästa steg förrän nu – kommande säsong ska han assistera Håkan Åhlund i nysatsande AIK. 

– Jag kände att jag ville ta steg för steg, bygga på mig rutin och lära känna jobbet innan jag hoppade på något större, säger han till HockeyNews.se.

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner 


Redan som 26-åring tvingades Anton Blomqvist lägga klubban på hyllan, sedan en ryggskada satt stopp för vidare spel. De tre matcherna med Pantern säsongen 16/17 blev de sista i karriären. 


– Jag kände väl rätt tidigt att jag var klar med hockeyn när jag flyttade till Pantern, jag kände ingen glädje till att spela längre. Framför allt ingen glädje kring att lägga ner det jobb som krävs för att spela på den nivån. När jag fick den skadan var jag helt inställd på att lägga av, berättar han. 


Hur var det att ta det beslutet, när man i huvudet kanske tänkt spela tio år till åtminstone?


– Det var inget jättejobbigt beslut. Det fanns inget driv kvar till att spela på den nivån. Det var tråkigt att vara skadad och jag har fortfarande sviter av det i dag i det vardagliga. Men jag försöker ta hand om det så gott det går. 


Vadå för sviter?


– Jag kan vakna upp ibland och det kan vara jättesvårt att bara ta på ett par strumpor. Ofta funkar det hyfsat. Jag har som så många andra blivit frälst av det här med padel och spelar någon gång i veckan, men ibland kan jag inte vara med för att jag har problem med ryggen. 


I samband med skadan började han söka jobb inom det civila arbetslivet, men i stället för att ta ett jobb utanför hockeyn hamnade han i båset som ett komplement till Panterns dåvarande tränarduo Håkan Åhlund och Fredrik Hallberg. 


– Håkan (Åhlund) frågade om jag ville hjälpa till med att kolla på lite detaljer och vara övergripande i båset. Jag hade lön från Pantern då, så jag pratade med Joakim Tillgren (sportchef) och han tyckte att det var okej. Jag blev egentligen rätt fast från start, jag tyckte att det var så jäkla roligt att jobba på ledarsidan av spelet och kände direkt att det här var någonting jag ville göra, säger han. 


Han halkade in på ledarbanan och sedan dess har han varit tränare för så väl Malmös J18- som J20-lag med framgång. Erbjudande från SHL-lagens juniorlag samt allsvenskan har funnits under resans gång, men det är inte förrän nu han känner sig redo för större uppdrag. 


– Jag tror att det kan vara farligt att stressa fram någonting, som gammal spelare får du alltid lite fördel till de här hockeyjobben. Och ibland behöver det inte vara rätt bara för att man spelat hockey, det är inte säkert att du är en bra ledare bara för du har varit en bra spelare.


– Jag kände att jag ville ta steg för steg, bygga på mig rutin och lära känna jobbet. Nu känner jag att jag har byggt upp rutin och fått göra mina misstag. Jag är väldigt glad över att Tomas Kollar och Patrik Sylvegård gav mig chansen, de har betytt mycket för mig. 

Man lär sig så jäkla mycket av att vara ansvarig för någonting, och oavsett om det blir vinst eller förlust, så måste du stå för det du sålt in hos spelare och övriga ledare. 


Till kommande säsong återförenas han med sin tidigare tränare och kollega; Håkan Åhlund i AIK:s bås. 


– Det känns helt rätt. Det känns som ett naturligt kliv, ett kliv jag känner mig trygg i. AIK kommer från en tuff säsong och senaste åren har det varit blandade resultat, både positiva och negativa. Vi vill strukturera upp det och göra AIK attraktivt igen, det är en väldigt anrik och gammal klubb. Det finns många bra människor som jobbar och sliter hårt för föreningen. Vi ska se till att det blir en bra verksamhet. Sen hur många månader eller år det tar – det får ta sin tid, säger han. 


Har det inte varit svårt att säga nej till smickrande erbjudande under den här tiden?


– Jag tror att det är väldigt lätt som ung ledare att bli smickrad och hoppa på ett jobb som lockar. Man glömmer ofta att man ska coacha spelare som kanske är äldre eller varit mer lyckosamma i sin egen karriär. Det är inte alltid lätt att göra det. Jag vet själv som spelare, att när det kommer in ledare, så känner man på varandra och det samarbetet ska funka. Jag tror på att göra ett år extra i stället för att stressa upp i seriesystemet. 


Anton Blomqvist ihop med Håkan Åhlund och Fredrik Hallberg i Pantern. Foto: Bildbyrån

Vad har du för målsättningar med din tränarkarriär? Är drömmen att en dag stå högst upp i ett SHL-bås?


– Det vill jag definitivt göra. Som spelare var jag väldigt målinriktad och jag satte upp tydliga mål. Men nu försöker jag mer leva i nuet och jobba röven av mig och skaffa mig erfarenhet. Jag vet att, om jag vill det, så kommer det att hända. När den dagen kommer ska jag vara förberedd. Sen om det är när jag är 35 eller 45, det får resan utvisa. 


Hur är du som ledare?


– Jag skulle säga att jag är väldigt engagerad och tydlig i min kommunikation. Jag gillar att jobba med system och sätta en struktur, och jag tycker att jag ser spelet på ett bra sätt. Jag brinner för att utveckla individen, med allt ifrån teknik till hur man ska bli stark mentalt. Därför försöker jag jobba väldigt nära mina spelare, jag tror väldigt mycket på att skapa en trygg miljö där spelarna känner förtroende. När jag kom upp i A-laget var det mer att man skulle visa tränaren vad man gick för, jag resonerar mer som så att jag ska visa mina spelare vad jag kan erbjuda dem. Jag vill visa för dem att jag bryr mig om dem, och då blir det lättare att ställa krav i slutändan.


Förberedelserna inför kommande säsong är i full gång och Anton Blomqvist trivs redan på sitt nya jobb. 


– De första veckorna har varit bra. Det är mycket nytt att sätta sig in i. Framför allt är det en omställning att prata med vuxna spelare igen. På något känns det mer naturligt i och med att jag har levt i den världen när jag spelade. Sen blir man mer utmanad som ledare när man jobbar med spelare som är vuxna, de har fler frågor och kommer från erfarenheter där de har koll på saker. De har smarta frågor och då gäller det att kunna bygga upp sina argument kring varför vi ska göra det vi ska. Vi har haft lite individuella samtal och jag har fått lära känna AIK som klubb, säger han. 


Vad har du för förhoppningar på lagbygget? AIK gör ju en rejäl satsning igen. 


– Jag tycker att det känns jätteintressant. Vi har ett roligt lag med många roliga spelartyper, det är ett ungt och fräscht lag och många ska in och spela på allsvensk nivå för första gången. Jag är helt övertygad om att det kommer gå jättebra. Det är många som är i steget i sin karriär där man ska ta nästa kliv, så det känns jätteintressant. 


Hur kompletterar du och Håkan varandra?


– Håkan är en ledare som gjort resultat var han än varit, och han ställer krav och är väldigt mån om gruppen och spelarna, precis som jag. Han är duktig på att delegera och våga släppa saker till sina kollegor. Det var en grej som jag kände, att om jag skulle byta mitt jobb i Malmö där jag trivdes väldigt bra, så skulle det vara för någonting där jag fick vara med och påverka och sätta min prägel på saker. Vi var överens om arbetsfördelningen rätt tidigt Håkan och jag. Det ska bli roligt att jobba ihop på riktigt.

***

Bra artikel?! Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)