AnnonsSå har HA-klubbarna värvat – de har värvat bäst och sämst


7 juni
Hur har de Hockeyallsvenska klubbarna värvat såhär långt?
Vilka har värvat bäst, och vilka har värvat sämst?
HockeyNews.se:s reporter Alexander Nilsson tar en titt och sätter betyg på lagens silly season såhär långt.

Annons

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner 

AIK


Nyförvärv:

Claes Endre, mv, Boden
Edvin Olofsson, mv, Väsby
Christian Kåsastul, b, Frisk Asker
Amil Krupic, b, Kristianstad
Simon Fernholm, b, Vita Hästen
Oliver Horrsell, b, Väsby
Filip Windlert, b, TPS
Anton Holm, f, Skellefteå
Fredrik Weigel, f, Björklöven
Nicklas Heinerö, f, Oskarshamn
Anton Karlsson, f, Villacher

Betyg: ✰✰✰✰✰

Kommentar:
AIK har varit aktiva i jakten på att ta sig ur det bottenträsk man hamnade i under förra säsongen. Stort fokus har varit på att locka tillbaka spelare som var med för två säsonger sedan när man gick till allsvensk final. Holm, Weigel och Krupic är alla spelare av högsta klass i allsvenskan och Heinerö, Karlsson, Fernholm samt Windlert är inte långt därifrån. Och det mesta tyder på att man inte är klara heller. Målvaktssidan dock oprövad på allsvensk nivå.

Almtuna


Nyförvärv:

Nikolai Belov, b, Modo
Emil Berglund, f, Timrå
Felix Carenfelt, f, Djurgården J20
Jesper Norbäck, f, Vimmerby
David Karlström, f, AIK J20

Betyg:

Kommentar: Almtuna bygger om en hel del och har siktat in sig på yngre spelare med rum för utveckling i Carenfelt, Norbäck och Karlström. Emil Berglund hoppas få en offensivare roll än vad han haft i Timrå kommer kommer dra ett tungt lass, även som ledare då han är ny lagkapten. Publikfavoriten Belov kommer bidra med stabilitet defensivt, men många luckor kvar att fylla.

Henrik Björklund, tillbaka i Karlskoga. Foto: Pär Olert/Bildbyrån

BIK Karlskoga


Nyförvärv:

Arvid Aronsson, b, Vita Hästen
Axel Bergkvist, b, Kitchener
Sebastian Fakt, f, Almtuna
David Lindquist, f, Björklöven
Henrik Björklund, f, Modo
Robin Carlsson, f, Tingsryd

Betyg: ✰✰✰

Kommentar: Ett av de lag som är längst fram med sitt lagbygge och de presenterade alla sina värvningar, hittills, i slutet av mars och början av april. Tappat toppnamn men hoppas bygga vidare på traditionen att ta in spelare som får karriärlyft i BIK-tröjan. Axel Bergkvist är en av seriens intressantaste värvningar inför kommande säsong. Henrik Björklund blir viktig efter att Fredrik Höggren lämnat.

LÄS MER: LISTA: Fem nordamerikanska allsvenska spelare som står utan kontrakt 

Björklöven


Nyförvärv:

Karl Johansson, b, Graz
Daniel Rahimi, b, Växjö
Daniel Norbe, b, HV71
Gustav Possler, f, Lukko

Betyg: ✰✰✰

Kommentar: Bara fyra nyförvärv än så länge, varav en rutinerad back med Björklövenhjärta i Daniel Rahimi, men då ska man komma ihåg att många från förra säsongens trupp har förlängt sina kontrakt, däribland hela succékedjan med Alex Hutchings, Tyler Vesel och Justin Crandal. Det saknas dock ett par tunga pjäser som måste hämtas in för att man ska vara på samma nivå som förra säsongen, en förstemålvakt bland annat. Backvärvningarna är av allra högsta klass.

Karlskrona


Nyförvärv:
Inga

Betyg:

Kommentar: Karlskrona går en tuff match utanför isen ekonomiskt där klubbens existens står på spel. I truppen finns endast fem spelare under kontrakt och det lär inte ramla in några fler innan det står klart huruvida klubben tar sig ur de ekonomiska trångmålen eller inte.

LÄS MER: Lagkaptenen efter nya konkurshotet för krisklubben: "Är i chock" 

Lucas Edmonds, en av fyra som KIK värvat från J20-lag. Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Kristianstad


Nyförvärv:


Calle Clang, mv, Rögle
Acke Ringström, b, Herlev
Adam Falk, f, Djurgården J20
Lucas Edmonds, f, Växjö J20
Joel Wahlgren, f, Modo J20
Max Wahlgren, f, Modo J20

Betyg: ✰✰

Kommentar: Förra säsongens nykomling har tappat målskytten Anton Heikkinen och toppbacken Amil Krupic och Fredrik Lindblom till kommande säsong, där de alla kommer lämna tomrum efter sig. Har inte seriens största budget utan har istället riktat in sig på att värva yngre spelare. Fem av sex värvningar hittills har anslutit från J20-lag, där assistkungen Adam Falk sticker ut. Mycket potential finns i värvningarna, men hur många slår igenom?.

Modo


Nyförvärv:

Anthony Peters, mv, Iserlohn
Jesper Dahlroth, b, Oskarshamn
Brendan Mikkelson, b, Salzburg
Frank Corrado, b, Belleville
Gustav Olhaver, f, Tingsryd
Filip Sveningsson, f, Oskarshamn
Mikkel Aagaard, f, Grizzlys Wolfsburg
Sebastian Ohlsson, f, Timrå

Betyg: ✰✰✰

Kommentar:
Ett av de lag i allsvenskan som drabbats hårdast av spelarflykt då hela förstakedjan lämnat tillsammans med ett par andra spelare högt upp i hierarkin. Sportchefen Fredrik Glader har dock gjort ett flertal spännande spelare i namn som bland annat Mikkel Aagaard och Filip Svenningsson. Den kanadensiska trion med målvakten Anthony Peters samt backarna Brendan Mikkelsson och Frank Corrado kommer bli nyckelspelare om laget ska slåss i toppen igen.

Robin Johansson, tillbaka i Mora efter ett år i Linköping. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Mora


Nyförvärv:

Matteus Ward, mv, Linköping
Isac Heens, b, AIK
Isac Andersson, f, Frölunda J20
Robin Johansson, f, Linköping
Oskar Stål Lyrenäs, f, Tingsryd
Nils Thomasson, f, Växjö J20
Lukas Wernblom, f, Västervik

Betyg: ✰✰

Kommentar: Mora bygger om, främst på forwardssida, och likt många andra satsar man på yngre spelare. Att skyttekungen Johan Persson valde att stanna var ett rejält glädjebesked och att Robin Johansson vänder hem betyder mycket för karaktären och gruppen. Utöver Persson saknas dock spets offensivt i nuläget.

LÄS MER: Centern vänder hem – för att ta upp Mora till SHL: "Ska vara ett topplag" 

Södertälje


Nyförvärv:

Henrik Malmström, b, Västervik
Emil Alba, f, Västervik
Simon Andersson, f, Modo J20
Emil Aronsson, f, AIK
Jacob Dahlström, f, AIK
Anton Heikkinen, f, Kristianstad
Rasmus Kahilainen, f, Djurgården J20

Betyg: ✰✰✰

Kommentar: SSK har fått behålla mycket av spetsen från förra säsongen och har därför fokuserat på att fylla på laget för att skaffa större bredd och på så sätt bli starkare. Två intressanta juniorer i Kahilainen och Andersson, samtidigt som det ska bli mycket intressant att se hur Anton Heikkinen utvecklas i en miljö som förväntas vara ett bättre lag än det Kristianstad han spelade i förra säsongen.

Jacob Johansson, ny förstemålvakt i Timrå? Foto: Josefine Loftenius/Bildbyrån

Timrå


Nyförvärv:
Jacob Johansson, mv, Linköping
Jonathan Dahlén, f, San Jose
Hugo Reinhardt, f, American International College

Betyg: ✰✰✰✰

Kommentar: Timrå har framförallt presenterat kontraktsförlängningar med sina toppspelare den här våren, men den största nyheten var såklart att Jonathan Dahlén stannar. Efter dialog med San José kom parterna överens om att Dahlén stannar i Timrå efter att hans lånekontrakt gått ut vilket såklart var ett drömbesked. Klubben har stora förhoppningar på Jacob Johansson som lär bli förstemålvakt. Hugo Reinhardt har hyllats av olika personer inom hockeyvärlden och blir spännande att följa. Har hål kvar att fylla, det saknas en toppback utöver Hardegård – bland annat.

Tingsryd


Nyförvärv:

Adam Åhman, mv, HV71
Simon Appelquist, f, Brynäs J20
Filip Cederqvist, f, BIK Karlskoga
Hannes Johansson, f, Karlskrona
Romans Semjonovs, f, Vimmerby
Sebastian Åkesson, f, Halmstad

Betyg: ✰✰

Kommentar: Tingsryd har tappat mycket rutin i kapten Robin Olsson som slutat samt Filip Owesson och Oscar Holst som inte gjort klart med några nya klubbar. Detta har lett till att det just nu ser ut att bli något av en generationsväxling. Flera yngre namn har kommit in samtidigt som man tagit in Roman Semjonovs och Sebastian Åkesson som båda varit toppspelare i Hockeyettan. Framförallt den förstnämnde ska bli riktigt intressant att följa i allsvenskan den kommande säsongen, precis som målvaktstalangen Adam Åhman som ska ta fart uppåt igen. 

Vita Hästen


Nyförvärv:
Julius Pohjanoksa, mv, TPS
Jacob Stöffling, b, Leksand J20
Albert Lyckåsen, b, Linköping J20
Karl Påhlsson, f, HV71 J20

Betyg: ✰✰

Kommentar: Vita Hästen har fått se flera spelare från förra säsongen lämna, däribland två av målvakterna, och man bygger om en del i laget. Fokus hittills har legat på unga, lovande spelare där J20-poängkungen Karl Påhlsson är ett namn man tror högt om. Finske målvakten Pohjanoksa är ett oskrivet kort, precis som lovande backarna Stöffling och Lyckåsen, men är spännande namn.

Anton Blomberg, ett av många nyförvärv i Västervik. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Västervik


Nyförvärv:

Daniel Marmenlind, mv, Visby/Roma
Zackarias Skog, mv, American International College
Alexander Anderberg, b, Almtuna
Michael Kapla, b, Newfoundland
Saku Kinnunen, b, IPK
Anton Blomberg, f, Södertälje
Casey Fitzgerald, f, Lehigh Valley
Gilbert Gabor, f, Banska Bystrica
Fabian Ilestedt, f, Nybro
Marcus Westfält, f, Brynäs

Betyg: ✰✰

Kommentar: Västervik har varit riktigt aktiva och har presenterat elva värvningar, om man räknar med Cody Bradley som hunnit med att lämna, och har mer på ingång. Utöver sportchefen Emil Georgsson och tränaren Mattias Karlin är det nog inte många som har koll på de nya nordamerikanerna Michael Fitzgerald och Michael Kapla, men Georgsson har visat god känsla när det kommer till värvningar från USA och Kanada tidigare. Och vad håller JVM-vinnaren Saku Kinnunen för klass? Många frågetecken, men har visat förr att de kan göra mycket med lite.

Västerås


Nyförvärv:

Gustav Berglund, b, Frölunda (lån)

Betyg: ✰✰

Kommentar: Lovande backen Gustav Berglund är hittills det enda Västerås presenterat när det kommer till nya spelare jämfört med förra säsongen. Den av Detroit draftade backen är en bra skridskoåkare för sin storlek och har bra balans vilket gör honom svårt att ta pucken av och gillar att fylla på offensivt. Lånet av 19-åringen räcker för godkänt betyg för Västerås, men mer måste – och kommer såklart – in.


***

Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.


Annons

Annons