HockeyNews
PLUS

Lagkaptenen efter nya konkurshotet för krisklubben: "Är i chock"

(14134) Niklas Johansson
Bildbyrån

Publicerad: 1 juni 2020

Karlskrona HK är på ruinens brant. Efter tunga besked från Skatteverket och Blekinge tingsrätt under måndagen ser det mörkt ut för den allsvenska klubben.
– Konkursen har aldrig varit närmare än vad den är nu, det är bara fakta, säger en deppig lagkapten i Karlskrona, Niklas Johansson till HockeyNews.se.


HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner 

Efter måndagens borgenärssammanträdde där Karlskrona HK:s bolag, Idrotts AB fick rött ljus av både Skatteverket och Blekinge tingsrätt och inte blev beviljade en rekonstruktion ser läget prekärt ut för klubben. Konkurshotet hänger över klubben som just nu går på en skör lina.

– Det kan bli konkurs. Utan intäkter och den skuldbörda vi har så ser det väldigt mörkt ut, sa Karlskronas ordförande Tobias Larsson till SVT Nyheter Blekinge efter chockbeskedet. 

HockeyNews.se ringde upp lagkaptenen Niklas Johansson, som har ett gäng med säsonger i klubben, och som har bott i regionen i snart tio år. Johansson var tagen när han skulle beskriva sina känslor efter dagens besked. 

– Jag är i chock, det känns tomt. Konkursen har aldrig varit närmare än vad den är nu, det är bara fakta. Innerst inne hoppas och tror jag att det finns en liten chans att det kommer lösa sig, säger Niklas Johansson till HockeyNews.se.

Karlskrona försöker att rädda bolaget Idrotts AB, där bland annat elitverksamheten ingår, genom att skriva ned fordringar med 75 procent – men Skatteverket sa nej i samband med sammanträdet. Klubben har nästan tio miljoner kronor i skulder i bolaget, där 1,8 miljoner kronor är skatteskulder. 

– Vi har tittat på balansräkningen och menar att vi inte kan stå bakom det här. Sedan Idrotts AB bildades 2017 har bolaget visat dålig betalningshistorik och hamnat hos Kronofogden vid ett antal gånger, sa Skatteverkets Oskar Alm som medverkade vid dagens borgenärsammanträdde via telefon, enligt BLT.

LÄS MER: Blytungt besked för allsvenska klubben: "Kan bli konkurs"

Niklas Johansson vet i nuläget inte mer än det som har stått i media. 

– Vi kommer att få lite information i kväll och klubben kommer att köra en sändning i kväll via sina officiella kanaler och berätta hur allt ligger till. Det är det som är sagt. Vad det blir för besked har inte sagts, de har ett extrainsatt styrelsemöte i kväll, säger Johansson.

Karlskrona HK betyder mycket för Niklas Johansson som är rotad i regionen. 

– Vi har byggt hus här och jag träffade min sambo här och vi har fått vår dotter här i Karlskrona. Jag har bott här i sammanlagt tio år och vi är djupt rotade i Karlskrona.

Hoppet tändes för KHK för en månad sedan då bland annat privatpersoner, supportrar, spelare och företag samlade in in 1,6 miljoner kronor till rekonstruktionen, och Karlskrona kommun gick med på att köpa loss inventarier för 1,3 miljoner kronor.

– Allt vändes till det positiva då, det var häftigt att se hur insamlingen bara växte och växte, säger Johansson som själv bidrog till insamlingen. 

– Det var inget frågetecken kring det, det är klart att man hjälper till. Det var positiva vibbar och så läser man det här i dag. Det var en rejäl käftsmäll.

Vad tror du kommer ske nu?

– Det finns bara en väg. Antingen hittar de folk som kan betala summan till Skatteverket, eller så blir det konkurs. Det är så jag har uppfattat situationen. Sedan vet jag inte hur det ligger till eller hur svårt det är. Det får jag väl reda på i kväll.

Du är 34 år, hur ser du på din framtid som spelare om det blir konkurs?
– Jag har gjort mina två bästa säsonger i karriären efter varandra nu. Kroppen är fräsch, jag är skadefri och känner fortfarande ett sug för hockeyn. Jag vill fortfarande spela hockey och har egentligen inte ens tänkt i de banorna. Det är bara Karlskrona som existerar. Sedan får jag ta konsekvenserna efter vad som händer. Det är där vi är i dag. 

Karlskronas livesändning kan ni i kväll följa på klubbens Facebooksida här.

***

Intressant?! Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS