Kodie Curran om utköpet och färska NHL-kontraktet: ”Visste inte om det skulle gå att lösa”


2 juni 2020

Från gärdsgårdshockeyn i Danmark till spel i världens bästa liga på några några år. Nu börjar nästa kapitel i Kodie Currans hockeyliv. 
Här berättar han om utköpet i Ryssland, Rögles betydelse och om att slutligen ha nått drömmen om spel i världens bästa liga.
– Jag har inte ens ord för att beskriva hur mycket det betyder för mig, säger Curran till HockeyNews.se.


Med sina 49 poäng i grundserien var Rögles kanadensiske back Kodie Curran en av SHL:s allra bästa spelare den gångna säsongen. Han belönades med pris som årets back och årets MVP på SHL Awards efter säsongen.


Redan i höstas läckte det ut att den 30-årige backen skulle lämna SHL för KHL-spel med Avangard Omsk efter säsongen. Kontraktet med den ryske storklubben gällde fram tills i förra veckan, då han enligt ryska uppgifter valde att köpa sig ur sitt eget kontrakt för en summa på motsvarande 2,7 miljoner svenska kronor. 


Under måndagskvällen blev det officiellt att han skrivit på ett tvåårigt envägskontrakt med Anaheim Ducks i NHL. När vi når honom hemma i Nordamerika har affären precis blivit officiell.


– Jag har inte ens ord för att beskriva hur mycket det betyder för mig. Jag har drömt om detta under hela mitt liv, det har jag sagt till er i media under de senaste två åren. Den dagen du slutar drömma om NHL, då tror jag att du ska sluta spela hockey. Då vill du inte tillräckligt. Jag blev inte draftad, men jag har ändå drömt om detta från det att jag var 15 tills nu, säger Kodie Curran till HockeyNews.se och fortsätter: 


– Jag är en late-bloomer och har jobbat hårt för att nå hit. Jag har försökt bli bättre varje dag och gjort val som jag trott var det bästa för mig själv. Jag ser verkligen framemot det här äventyret. 


Stämmer det att du köpte ut dig ur kontraktet i Ryssland för nästan tre miljoner kronor?


– Det är inte hela sanningen. Det stämmer att jag köpte mig ur mitt kontrakt, men inte för den höga summan, säger han med ett skratt innan han fortsätter:


– Du kan mer än halvera den summan. 


När insåg du att NHL-drömmen kunde bli sann?


– Typ för fyra-fem dagar sedan. Jag visste inte om det skulle gå att lösa först. Det fanns olika regler som gjorde det svårt. Men vi kom överens om en summa till slut och alla blev nöjda. Det känns bra att det löste sig. 


”Jag har inte ens ord för att beskriva hur mycket det betyder för mig”. Foto: Bildbyrån

LÄS MER: Miljonsumman som Curran fick betala KHL-klubben för att spela i NHL


För fyra år sedan lämnade han farmarligorna i Nordamerika för dansk hockey och efter stor succé i så väl Danmark som Norge gav hans framgångar eko till SHL. Han signerade ett tvåårskontrakt med Rögle. Men att han två år senare skulle sitta med ett nysajnat NHL-kontrakt i handen trodde han absolut inte. 


– Du sätter saker i perspektiv när du är i ligor som den norska eller danska och du hör om spelare som gjort klart med klubbar i NHL, jag har använt det som min bensin. Jag har tänkt många gånger, är jag den killen som kan nå hela vägen eller inte? För två år sedan började jag tänka att NHL var möjligt om jag bara tog mig till en bättre liga. Mycket handlar om att sätta sig i rätt situation och göra rätt val. Det tycker jag att jag gjorde. 


– Det är lätt att säga i efterhand att jag gjorde det, men nej jag kan inte säga att jag trodde att jag skulle spela i NHL om två år när jag var i Norge. Det var ett slutmål för mig, men jag insåg samtidigt att jag skulle behöva gå till Finland, Sverige eller Tyskland. 


Hur mycket har Rögle betytt för dig?


– Enormt mycket. Rögle kommer alltid att finnas i mitt hjärta och förhoppningsvis får vi möjligheten att jobba med varandra igen. Jag kan inte tala tillräckligt om killarna i laget, jag har fått vänner för livet: Dennis (Everberg), Ted (Brithén), Craig (Schira), Taylor (Matson). 


– Ja jag kan nämna allihop. Chris och Cam (Abbott) strukturerade upp laget och fick oss att prestera tillsammans. Hela föreningen var som en familj, allt ifrån mediasidan till tjejen som satt på kontoret. Alla i organisationen har delaktighet i framgångarna. 


Han tycker det är synd att avslutet blev som det blev. 


– Vi hade ett riktigt bra lag och jag tror att vi kunde gjort det jobbigt för många. Samtidigt ska vi vara stolta över att vi lyckades ta nästa steg med Rögle. Klubben har velat göra det länge, men inte riktigt varit redo. Nu känns det verkligen som Rögle blivit en attraktiv förening för många. 


Kodie Curran har bjudit på stor underhållning i SHL de senaste två åren. Foto: Bildbyrån

LÄS MER: Curran: ”Det här laget har potential att vinna sista matchen för säsongen”


Nu väntar tuffa förberedelser för att Kodie Curran ska vara redo att ta en plats i NHL till hösten. Han är redo att jobba hårt och är medveten om att det kommer bli en omställning från SHL.


– Det kommer att bli mycket hårdare, tuffare och snabbare. Samtidigt tror jag att omställningen är större från att gå från liten till stor rink än från stor till liten. Jag är kanadensare och har spelat hela mitt liv på liten rink förutom de här senaste åren. Jag förstår att det kommer bli en omställning, men jag tror inte att det kommer vara något problem, säger han. 


Vad har du för målsättningar, vad vill du nu?


– Det handlar inte om vad man vill för mig. För mig handlar det inte om att göra 50 poäng eller vinna ett individuellt pris. För mig handlar det om att jag ska vara den bästa versionen av Kodie Curran för Anaheim Ducks. Det har jag sagt under tiden i Rögle också. Är du din bästa version av dig själv så kommer det att bli bra. Jag kommer få extremt duktiga lagkamrater kommande säsong och jag ska lära mig av dem. 


Känner du någon i laget sedan tidigare?


– Jag känner Hampus Lindholm. Vi ska prata om någon dag. Han har tränat med oss i Rögle och jag ser verkligen fram emot att få honom som lagkamrat. Men jag tror inte att jag känner någon annan, det ska bli kul att lära känna nya lagkamrater.


***


Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.