Ännu en profil i Hockeyettan lägger skridskorna på hyllan: "Det är finito nu"

23 maj 2020
Suget finns inte längre. 
SHL-meriterade poängmakaren Jonathan Tholander väljer att lägga av – endast 27 år gammal. 
 Det är finito nu, säger han till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Hockeyettan blir av med fler tunga profiler inför nästa säsong. Redan nu står det klart att spelare som Dave Lindarv, Petter Sundquist, Mikael Adamsson, Måns Krüger och Mikael Adamsson valt att lägga karriären på is.

Nu talar det mesta för att även 27-årige Jonathan Tholander hänger upp skridskorna på hyllan.

För HockeyNews.se berättar forwarden att han inte kommer att spela någon hockey kommande säsong.

– Jag tycker fortfarande att det är asroligt med hockey, men det finns ingen ambition eller driv för att ta sig uppåt. Jag är inte längre beredd att lägga jobbet som krävs, hade jag varit yngre kanske jag hade tänkt på ett annorlunda sätt. Suget finns inte längre, säger Jonathan Tholander.

Redan som junior fick Jonathan Tholander känna på spel i landets högsta serie – säsongen 2011/2012 spelade han 22 matcher med moderklubben HV71.

Säsongen efter blev det spel hos Hockeyettan-nykomlingen Nittorp där Tholander hamnade i samma miljö som två andra lovande spelare i samma ålderskull – backen Daniel Bertov och centern Linus Johansson. Och alla som kan sin hockey vet att de nämnda spelarna har haft fina karriärer sedan Nittorp-tiden.

Daniel Bertov har blivit en etablerad SHL-back och Linus Johansson var förra säsongen lagkapten i Färjestad och som fortsatt fått förtroende i Tre Kronor – nästa säsong spelar Johansson i KHL och Sotji.

– Bertov och jag är barndomsvänner och har känt varandra sedan vi var fem år. Det är jäkligt kul att han blev klar för HV. Vi bor rätt nära varandra, så vi kommer säkert att ses en hel del, säger Tholander och fortsätter:

– Linus har gjort en superbra resa och är extremt duktig. Han var ju kapten i Färjestad och har haft det här i sig. Det är roligt att det har gått så bra för dem, säger Tholander. 

Jonathan Tholander och Daniel Bertov (bilden) är barndomsvänner och spelade tillsammans under junioråren i HV71 och i Nittorp. Foto: Bildbyrån

Själv lyfte det aldrig på samma nivå för Tholander, som överlägset vann den interna poängligan i Nittorp före just Johansson och Bertov.

Under i princip hela karriären har Tholander spelat i Hockeyettan (96 mål och 119 assist på 249 matcher), förutom en hel säsong i allsvenska Vita Hästen (2017/2018). Den gångna säsongen blev det spel i HC Dalen innan han blev värvad av Boden i samband med att övergångsfönstret stängde i mitten av februari. 

Med Boden blev det playoff-spel där det tog slut mot Troja/Ljungby efter tre tuffa bataljer.

– Det var jättebra i Boden. De är seriösa där uppe och har ett jäkla driv. Det finns ett stort intresse för hockeyn i Boden.

Playoffmatcherna med Boden blev, enligt Tholander själv, de sista han gjorde i karriären.

Vi har uppgifter på att du har fått erbjudande från Hockeyallsvenskan?

– Nej, det har jag inte. Det är väl Boden och Dalen som har ringt och förhört sig, men inget mer.

Så det är definitivt slut nu?

– Man ska aldrig säga aldrig. Det finns spelare som har sagt så innan och sedan dykt upp igen. Men just nu är det finito. Drivet för att spela finns som sagt inte. Jag hade kunnat spelat i tvåan eller trean, men jag har hela tiden spelat för att ta mig framåt. Nej, det drivet finns inte.

Varför tror du att så många spelare i Hockeyettan väljer att lägga av just nu. Flera av dem är inte lastgamla direkt?

– Det är svårt att säga, det finns väl ingen riktig förklaring. Någon känner sig färdig när man är 25 år, någon annan vid 32. Jag tror att det är väldigt individuellt och det finns inget klockrent svar på frågan.Med största sannolikhet har Jonathan Tholander gjort sitt på hockeyrinken. Foto: Bildbyrån


***

Intressant?! Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.