HockeyNews
PLUS

Satsande klubben blöder utanför isen – släpar efter med spelarlöner

(13013) Kalmar HC
Magnus Ekeros

Publicerad: 5 mars 2020

FacebookXWhatsApp

Kalmar HC:s satsning mot Hockeyallsvenskan har fått sig en rejäl törn. Inte bara sportsligt, utan även ekonomiskt. Nu berättar klubben att man bland annat släpar efter med spelarlöner.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Det har varit rock'n'roll sedan Kalmar HC gick upp i Hockeyettan inför säsongen 2018/19. Första säsongen blev en sportslig framgång då man tog sig till playoff, via fortsättningsserien. Den här säsongen började tungt och man gjorde sig av med rutinerade tränaren Lenny Eriksson en bit in på hösten. Det blev inget spel i Allettan och i fortsättningsserien blev Vimmerby för tufft. Kalmar blev tvåa och missade playoff. En käftsmäll för den småkaxiga uppkomlingen, som har höga ambitioner. 

Sportsligt blev säsongen alltså ingen succé, och det är även tufft utanför isen. I ett brev till medlemmar, partners och supportrar som har publicerats på Kalmar HC:s hemsida, redogör styrelsen för hur läget är i klubben. Där framkommer det att ekonomin inte är i balans. Bland annat går det att läsa att klubben har köpstopp och att man har fått bromsa alla kostnader, till exempel har Kalmar HC fått ställa in åtta bussar till ungdomsmatcher.

Dessutom släpar man efter med spelarlöner i A-lagsspelarna. "Vi tackar herrarnas A-trupp som ställde upp med att skjuta upp en löneutbetalning några veckor för att vi har bekymmer med likviditet", skriver klubben i brevet.

Victor Crus Rydberg var poängkung i Kalmar den här säsongen. Foto: Swe Press Photo

Hur har klubben hamnat i den här prekära situationen? 

Här är klubbens förklaringar:

* Omorganisation/överlämning mellan före detta klubbchef och ny marknadsansvarig gjorde att försäljningen blev lidande och vi har fortfarande inte återtagit allt.

* Under verksamhetsåret tillkom oförutsedda kostnader som ärvts sedan förra året.

* Det sportsliga resultatet för herrarnas A-lag påverkar ekonomin negativt. I år hade vi till exempel två hemmamatcher mindre mot Nybro och inget playoff-spel, det vill säga lägre intäkter.

* På grund av kommunens brist på information och försenade beslut gällande ersättningsyta har vi inte kunnat erbjuda våra marknadsföringspaket. När vi inte vet var vi ska vara kan vi inte sälja sponsring för 20/21. Det skadar KHC som varumärke och vi har försökt få besked och kompensation, än vet vi inte vad de resulterar i.

LÄS MER: Efter misslyckandet - framtiden oklar för tränaren

Dessutom står klubben inför andra tuffa utmaningar. Till säsongsstart 2021/2022 är tanken att en ny arena ska stå klar i Kalmar. Klubben berättar att ansökningstiden för upphandlingen av entreprenaden har just gått ut.

Den nya arenan är tänkt att ha allsvenska mått med en publikkapacitet på 2 500 åskådare. Den nuvarande hallen, IFFE-hallen, ska rivas och därför har klubben tillsammans med kommunen funderat över ersättningsyta under säsongen 2020/2021. En hel del talar för att Kalmar HC kommer att spela sina hemmamatcher i Hockeyettan till hösten i B-hallen, som är tänkt att rustas för att ta runt 500 åskådare.

Kalmar HC har sedan tidigare en uttalad målsättning att spela i Hockeyallsvenskan, men nu skriver klubben att man får tänka om lite: "Visionen om Allsvenskan får vi omvärdera utifrån våra nuvarande förutsättningar, det är vi ödmjuka inför men att ge upp är inget vi ens funderar över".

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)