HockeyNews
PLUS

Storsponsorn misstänks för grov brottslighet – klubben kallade till krismöte

(13013) Kalmar HC
Magnus Ekeros

Publicerad: 10 maj 2020

Efter att huvudsponsorn Kambuas vd Stefan Sundström gripits och frihetsberövats så avser Hockeyettanklubben Kalmar HC nu att avbryta samarbetet. "I dagsläget kommer vi inte att förnya samarbetet med Kambua", skrev klubben i ett pressmeddelande som publicerades sent på lördagskvällen.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Kalmar HC har i tre år fått stort ekonomiskt stöd av huvudsponsorn Kambua, som är ett spel- och vadslagningsbolag. Men redan från början har det stormat kring samarbetet som har ifrågasatts från flera håll. Och på lördagen kom nog den största smällen som förmodligen tog slut på samarbetet. 

Barometern var först med att berätta att Kambuas vd Stefan Sandström gripits på ett tåg från Kastrup i torsdags. Enligt tidningen är Sundström – som just nu är frihetsberövad – misstänkt för grovt penningtvättsbrott, samt grovt bedrägeri, alternativt grovt svindleri.

LÄS MER: Satsande klubben blöder utanför isen - släpar efter med spelarlöner

Kalmars avtal med Kambua löpte ut efter den här säsongen, men det fanns planer på en fortsättning. På lördagskvällen kallade hockeyklubben till krismöte och framåt midnatt släppte Kalmar ett pressmeddelande där man kommenterade den senaste tidens händelser: 

"Vi i styrelsen för Kalmar HC är påverkade av händelseutvecklingen kring Kambuas vd Stefan Sandström. Därför vill vi informera om följande: De senaste tre årens samarbete med Kambua har varit en förutsättning för A-lagets avancemang från division 3 till Hockeyettan. Det har även gett förutsättningar för tillväxt och utveckling av hela föreningen. Avtalet med Kambua löpte ut vid säsongslut 19/20. Kalmar HC har en fordran på Kambua. Kalmar HC kände till att Stefan Sandström var på väg till Sverige och hade för avsikt att ha ett uppföljningsmöte och diskutera eventuellt fortsatt samarbete I dagsläget kommer vi inte att förnya samarbetet med Kambua."

I pressmeddelandet skriver klubben också att man är i ett ekonomiskt ansträngt läge och att man nu behöver stor hjälp från övriga sponsorer. 

I mars meddelade Kalmar att man bland annat släpade efter med spelarlöner, men det tog inte lång tid innan läget blev stabiliserat. 

Kalmar avslutade i februari sin andra säsong i Hockeyettan sedan man gick upp i divisionen inför säsongen 2018/2019.

Som nykomling gjorde man succé och tog sig till playoff, men den gångna säsongen blev ett bakslag då man varken tog till Allettan eller kvalificerade sig för playoff. Den kommande säsongen kommer klubben att spela sina matcher i träningshallen, då en ny arena håller på att byggas i samma område som den tidigare matchhallen. Den nya arenan väntas stå klar hösten 2021.

***

Gillade du artikeln? Värd en 50/50 lott - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS