HockeyNews
PLUS

Här är beskedet om den allsvenska kvalserien: "Alla var tämligen överens"

(13165) kollage måndag
Bildbyrån/Montage

Publicerad: 12 mars 2020

SHL har skjutit upp slutspelsstarten till 24 mars. Hockeyallsvenska finalserien och allsvenska slutspelsserien spelas utan publik. Nu har ett beslut tagits kring den allsvenska kvalserien. 

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Det härjande coronaviruset, covid-19, fortsätter att skaka om världen. Och virusets spridning i Sverige har naturligtvis varit med och skakat om den svenska idrottsrörelsen.

Kort efter att Folkhälsomyndigheten presenterade förslaget till regeringen om att stoppa stora folksamlingar på publika arrangemang kom beskedet på torsdagskvällen: Regeringen följer uppmaningen om begränsade sammankomster.

Det fick direkta följder på den inhemska hockeyn. SHL har valt att spela torsdagens avslutande grundserieomgång med tomma läktare. Däremot har slutspelet, som skulle ha dragit i gång på lördag med åttondelsfinaler (play-in), skjutits upp knappt två veckor (24 mars).

Den hockeyallsvenska finalen mellan Modo och Björklöven kommer att fortlöpa utan publik, likaså gäller för slutspelsserien.

I playoff-spelet mot Hockeyallsvenskan tog samtliga tre klubbar (Mariestad, Troja/Ljungby och Hudiksvall) beslutet att spela inför tomma läktare på fredag kväll.

LÄS MERPlayoff-lag kan slå publikrekord trots spel utan publik 

LÄS MER: De väljer att släppa in 420 personer

Men vad händer med den allsvenska kvalserien som ska dra igång den 19 mars?

På torsdagen satt representanter från ligaorganisationen Hockeyettan och de kvalserieaktuella klubbarna i ett telefonmöte för att diskutera framtiden.

– Det var en bra diskussion där alla fick säga sitt. Alla var intresserade av att få till en lösning, till slut var alla tämligen överens, säger Hockeyettans ligachef Mats Johansson till HockeyNews.se.

Beskedet? Kvalserien drar i gång som planerat den 19 mars – om inte Folkhälsomyndigheten eller regeringen kommer med andra besked. Eller exempelvis  att någon spelare blir smittad.

– Vi kör kvalserien inför tomma läktare. Förutom SHL-slutspelet, som har skjutits upp, så fortsätter svensk hockey spelas, säger Hockeyettans ligachef Mats Johansson till HockeyNews.se.

Kvalserien kommer att bli en dyr historia för samtliga klubbar. 


– Det var givetvis en invändning som klubbarna hade. Det är dyrt att inte kunna ta in publik, men nu har klubbarna några dagar på sig att vara kreativa och försöka hitta på grejer för hitta intäkter, säger Johansson och syftar på biljettkampanjerna som exempelvis Björklöven och Modo har dragit i gång.

Kommer Hockeyettan att stötta kvalserieklubbarna på något sätt för inkomstbortfallet?

– Det har jag inga kommentarer till nu.

Det var aldrig aktuellt att skjuta på kvalseriestarten i någon vecka?

– Jag ser egentligen inte vitsen med det. För det första, så är det i alla fall för våra klubbar på Hockeyettanivå, många klubbar som bara har is till den 13 april. Det kan bli väldigt dyrt att förlänga istiden i några veckor. Sedan har du aspekten med spelarkontraktet som ser olika ut mot slutet av säsongen.

Med på telefonmötet var också SHL:s säkerhetschef Abbe Törsleff, som gick igenom det rådande läget i landet gällande coronaviruset.


Fotnot: Kvalserieklara klubbar är AIK, Kristianstad och Väsby. I playoff 3 gör Troja/Ljungby–Visby/Roma, Mariestad–Tranås och Hudiksvall–Vimmerby upp om tre kvalserieplatser.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

Dela artikeln

FacebookXWhatsApp

Följ ämnen i artikeln