HockeyNews
PLUS

De väljer att släppa in 420 personer: ”Har följt restriktionerna”

(13160) Magnus Rahm Tyrs Hov
Montage Bildbyrån

Publicerad: 12 mars 2020

FacebookXWhatsApp

De flesta klubbar väljer efter regeringens beslut under onsdagen att begränsa publika möten till 500 deltagare att spela sina matcher under veckoslutet inför tomma läktare. I Tyringe väljer man att tolka direktivet mer bokstavligt och kommer att släppa in 420 personer till söndagens hemmamöte med Bäcken HC i kvalet till Hockeyettan.
– Vi tyckte att den här lösningen var bäst för oss, säger klubbens tränare Magnus Rahm till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Under onsdagen beslutade regeringen att sätta en gräns för publika möten till max 500 personer. Detta efter att Folkhälsomyndigheten höjt risknivån för det härjande coronaviruset, covid-19, till mycket hög och för att förhindra smittspridning.

Sista omgången i SHL kommer att spelas inför tomma läktare, likaså kommer slutspelet i Hockeyallsvenskan och playoff till kvalserien att spelas utan publik. Men i Tyringe som kvalar för att behålla sin plats i Hockeyettan kommer publiken att släppas in. I alla fall 420 stycken till antalet.

– Det var det Hockeyettan la ut, att man får ta in 500, säger klubbens tränare Magnus Rahm som står som avsändare till publikinformationen på klubbens hemsida .

– Vi måste ju ha in pengar på något sätt. Det ska ändå betalas löner och domare och vi har inte de närmsta grannarna i den här serien utan vi har långa resor och det kostar ju också.


”Inte varit aktuellt”
Det är med hänsyn till klubbens ekonomi som beslutet att släppa in exakt den mängd publik som tillåts (efter att ha räknat bort spelare, funktionärer etcetera) har tagits. Man har valt att dra in sponsorbiljetter och ta bort gratis entré för vissa grupper för att kunna sälja så många av de begränsade biljetterna som möjligt.

– Jag vet inte hur de andra lagen ska göra, men vi tyckte att det här var ett bra sätt för att försöka rädda det lite ekonomiskt. Det är ändå fyra hemmamatcher kvar, så kan vi få de här kan vi rädda en del, men det är klart att det blir en förlustaffär.

Har det varit en svår diskussion i föreningen hur ni ska hantera det?
– Nej, jag har inte diskuterat så mycket med någon, jag tog beslutet. Jag och sportchefen tog det och jag satte ihop det och la ut det. Vi var tvungna att ta ett snabbt beslut så man hinner inte kalla till möten.

Det är ganska många som väljer att spela inför tomma läktare, har det varit ett alternativ för er också?
– Jag tyckte inte att det var aktuellt, utan vi tyckte att den här lösningen var bäst för oss. Nu har vi ändå följt restriktionerna som finns och sen är det upp till gemene man att avgöra lite vad de själva tycker.

Du tror inte det finns risk för smittspridning bland 420 personer?
– Jo det är klart, jag jobbar på en skola med 700 personer och vi är ju här. Men fördelen med 420 personer är att de är utspridda på ett större område.

Beslutet om att släppa in 420 personer gäller än så länge söndagens hemmamöte med Bäcken HC från Göteborg. Efter det kommer situationen att utvärderas fortlöpande.

– Vi måste följa det som kommer, blir det utan publik eller stänger de det helt det vet vi inte än.

Magnus Rahm har varit i kontakt med Hockeyettans ordförande Ronnie Glysing och fått beskedet att det inte verkar vara något alternativ att ställa in utan att de får lösa situationen efter bästa förmåga.

– Det kändes inte från Hockeyettan som att det var något alternativ att inte spela, utan det ska spelas inför tomma läktare om det är så. Det svaret jag fick av dem var att det är bara för oss att lösa situationen ekonomiskt.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)