HockeyNews
PLUS

Spel inför tomma läktare för playoff-lag – kan ändå slå biljettrekord

(13159) Ljungby Arena
Bildbyrån

Publicerad: 12 mars 2020

FacebookXWhatsApp

Inte helt oväntat väljer playofflagen Troja/Ljungby, Mariestad och Hudiksvall att spela inför tomma läktare i fredagens returmöten i playoff 3.

Vi hade kunnat ta in 450 åskådare, men har tagit det fulla ansvaret i den situationen landet befinner sig och valt att spela inför tomma läktare, säger Hudiksvalls klubb- och sportchef Pär Langer till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Efter Regeringens beslut att stoppa allmänna sammankomster med fler än 500 personer för att förhindra smittspridning av det härjande coronaviruset (covid-19), så har det varit stora diskussioner hos playoff 3-klubbarna. På fredagskvällen väntar matcher i Mariestad, Ljungby och Hudiksvall.

Men på torsdagen kom samma besked från samtliga berörda klubbar: Spel inför tomma läktare.

– Vi har valt att spela inför tomma läktare. Funktionärer och personal som behövs för att genomföra matchen kommer att vara på plats. Även ackrediterad media kommer att kunna se matchen för att kunna sprida information om matchen, säger Hudiksvalls klubb- och sportchef Pär Langer till HockeyNews.se.

Men ger inte spel utan publik en sportslig nackdel?

– Vi tänker inte i de banorna, utan i ett större perspektiv. Vi vill undvika smittspridning, så att vi samhället till slut kan få farsot på coronaviruset.

För klubbarna kan spel inför tomma läktare ge en rejäl ekonomisk smäll med uteblivna intäkter från hemmamatcher.

– Det får bli en senare frågare. Vi kanske åker ut mot Vimmerby i morgon (läs fredag) och då blir det kanske inte en så stor ekonomisk påverkan. Man får tänka på att det här med viruset kan komma att kosta samhället miljarder kronor och visst påverkar det idrottsrörelsen mycket. Vi är en liten av det, så är det ju, säger Langer.

LÄS MER: Slutomgången genomförs utan publik 

Troja/Ljungby har inspirerats av Modo och Björklöven som har valt att öppna biljettförsäljningen till deras finalmatcher för att få in nödvändiga intäkter.

– Vi tyckte att det var en bra grej och det har tickat på bra sedan vi tog beslutet att sälja biljetter. Vi vill slå publikrekordet (biljettrekord) på 4 050, som är det gällande i gamla Sunnerbohov. Biljetterna kostar 50 kronor per styck och jag har köpt fyra biljetter, då vi är fyra i familjen,  säger Troja/Ljungbys klubb- och sportchef Daniel Håkansson.

Hur har tankarna annars gått runt att stänga Ljungby Arena på fredag?

– Vi hade haft långa diskussioner under förmiddagen. Vi har vänt och vridit ur alla aspekter och kom till slut fram till att det var den enda lösningen, säger Håkansson och fortsätter:

– Nu gäller det att förberedda killarna på spel inför tomma läktare. Det är jättetråkigt att det har blivit som det har blivit. Vi har haft bra tryck på playoff-matcherna hittills och det nya klacken har stöttat oss enormt mycket. Jag hoppas att det här viruset försvinner och att vi kan bjuda vår publik på hockey om vi skulle gå till kvalserien, säger Daniel Håkansson.

Även Mariestad väljer spel inför tomma läkare på fredag.

"Mot bakgrund av de beslut som det senaste dygnet tagits från Folkhälsomyndighet och Regering finner Mariestad Bois det nödvändigt att spela fredagens avgörande Playoff-match inför tomma läktare. Skulle det bli en tredje match under lördagen så kommer även denna att spelas i en tom Mariehus Arena".

Matcherna som spelas på fredagskvällen är: Mariestad–Tranås (0–1 i matcher), Hudiksvall–Vimmerby (0–1 i matcher), Troja/Ljungby–Visby/Roma (0–1 i matcher).

LÄS MER: SM-slutspelet skjuts fram - så ändras upplägget 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)