NHL-svepet: Mål nummer 700 för Ovetjkin – Fast hjälte för Rangers

(12785) kollage måndag
Bildbyrån/Montage

Publicerad: 23 februari 2020

Till slut kom mål nummer 700 för ryske superstjärnan i Washington Capitals, Alexander Ovetjkin. Det och mycket mer hittar ni i nattens svep från världens bästa liga.

New Jersey Devils–Washington Capitals 3–2

Svenskarna: New Jersey:
 Jesper Bratt (ett mål, en assist). Washington: Nicklas Bäckström (en assist).

.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

Äntligen efter lite måltorka så kom mål nummer 700 för superstjärnan Alexander Ovetjkin på lördagskvällen. Knappt fem minuter in i den tredje perioden kom målet var som jubileumsmålet för "Ovie".

Fullträffen betydde 2–2 borta mot New Jersey för Washington som hade hämtat upp 0–2. Alexander Ovetjkin blev den åttonde NHL-spelaren att nå milstolpen 700 mål. Närmast framför sig i listan finns Mike Gartner på 708 mål. Flest mål har Wayne Gretzky (894) gjort.

Men det blev bottenlaget New Jersey som fick sista ordet i den här fajten. Damon Severson blev matchhjälte när han gjorde 3–2 i powerplay med två minuter kvar av matchen.

I skymundan av Ovetjkins mål så glänste New Jersey-svensken Jesper Bratt. Bratt gjorde läckert matchens första mål i inledningsperioden och spelade även fram till Wayne Simmonds powerplay-mål i mitten av den andra perioden.

Pittsburgh Penguins–Buffalo Sabres 2–5

Svenskarna: Pittsburgh:
Patric Hörnqvist (en assist). Buffalo: Marcus Johansson (en assist), Rasmus Dahlin (en assist).

Buffalo chockade Pittsburgh i den första perioden och redan efter knappt elva minuters spel ledde gästerna med 3–0. Evgeni Malkin reducerade i i mitten av den andra perioden, men när Jeff Skinner och Jack Eichel utökade Buffalos ledning i den andra perioden så var matchen över. Eichels mål kom till i powerplay och var den andra fullträffen i just den spelformen från stjärnans sida.

Pittsburgh sköt 43 skott, men gjorde bara två mål och även Buffalo-keepern Carter Hutton ska ha sin beskära del av beröm efter den här skalpen.

I Buffalo stod Marcus Johansson och Rasmus Dahlin för var sin assistpoäng, vilket Pittsburghs powerforward Patric Hörnqvist kan stoltsera med.

Philadelphia Flyers–Winnipeg Jets 2–4

Svenskarna:
Philadelphia: Robert Hägg (en assist).

Scott Laughtons två fullträffar för Philadelphia i den första perioden angav tonen i den här matchen. Hemmalaget gjorde även 3–0 i den andra perioden, innan Winnipeg fick in en reducering.

Patrik Laine satte ett powerplay-mål i början av den tredje perioden och gav matchen hetta igen. Men det här var Philadelphias match. Med drygt tio minuter kvar punkterade Tyler Pitlick tillställningen efter att ha blivit framspelad av svenske backen Robert Hägg.

New York Rangers–San Jose Sharks 3–2

Svenskarna: Rangers:
 Jesper Fast (två mål), Mika Zibanejad (ett mål).

Svenskarna fortsätter att dominera i New York Rangers. Forwarden Jesper Fast blev tvåmålsskytt efter att ha avgjort matchen en bit i den tredje perioden. Fast petade in en retur framför San Jose-målet. Fasts mål betydde 3–2 och innebar i slutändan att Rangers kunde bärga hem sjunde vinsten på de åtta senaste matcherna.

Fasth gjorde även 1–0-målet i första perioden. Därefter gjorde San Jose-veteranen Joe Thornton dubbla mål och satte San Jose i förarsätet. Mot slutet av den andra perioden kvitterade Mika Zibanejad till 2–2 innan Fast då avgjorde i avslutningsperioden.

Jakten på slutspel fortsätter för Rangers som fortsatt inte spelar med Henrik Lundqvist i målet. I stället glänste Igor Shesterkin med 44 räddningar mot San Jose.

Något slutspel lär det inte bli för San Jose, som har en blytung säsong.

Ottawa Senators–Montreal Canadiens 0–3

Svenskarna:
Inga svenska poäng.

Slutspelsjagande Montreals stjärnkeeper Carey Price dominerade mot Ottawa och höll nollan (30 räddningar) på bortais och tystade hemmapubliken. Detta även om Brady Tkachuk gjorde allt vad kunde för att störa Price.

Framåt var det Max Domi som levererade. 24-åringen gjorde mål nummer 14 och 15 för säsongen i den första perioden.

Matchbollen sköt Paul Byron in i slutet av den andra perioden fram till 3–0. Ottawa hade sedan inte kraften att vända på tillställningen och när Price var så bra som han kan vara så var det godnatt för hemmalaget.

Toronto Maple Leafs–Carolina Hurricanes 3–6

Svenskarna: Toronto:
 Pierre Engvall (ett mål), William Nylander (en assist). Carolina: Lucas Wallmark (ett mål).

Viktig seger för Carolina i en match som mest blev känd efter att ismaskinsföraren David Ayres fått hopp in i Carolinas mål efter dubbla målvaktsskador på James Reimer och Petr Mrazek. Läs mer om den storyn här.

Efter att Alexander Kerfoot gett Toronto ledningen med 1–0 i slutet av den första perioden så var det Carolina för i princip hela slanten i den andra perioden. På 13 minuter gjorde gästerna fyra mål och där Lucas Wallmark inledde målfesten.

Visserligen reducerade både John Tavares och svenske forwarden Pierre Engvall mot slutet av den första perioden, men det här var Carolina och David Ayres match.

53 sekunder in i den tredje perioden kom 4–2 till Carolina där Warren Foegele var målskytt. Spiken i kistan sköt Martin Necas in, även det tidigt i perioden.

Carolina stjärncenter Sebastian Aho fick en assistpoäng i matchen och har nu gjort poäng i tolva raka matcher.

Nashville Predators–Columbus 4–3 eft. straffar.

Svenskarna: Nashville:
 Filip Forsberg (två assist). Columbus: Emil Bemström (ett mål), Jakob Lilja (en assist).

Det krävdes åtta straffomgångar för att skilja på lagen. Men väl då kunde Rocco Grimaldi fixa segern åt Nashville i en svängig match.

Ryan Johansen och Mikael Granlund gav Nashville en perfekt start på matchen. I den andra perioden vaknade Colubmus till och gjorde tre raka mål, där Emil Bemström slog till i powerplay fram till 3–2. En snärtigt och mäktigt dragskott av Bemström. Dock skulle Nashvilles replik komma per omgående genom Colton Sissons där FIlip Forsberg noterades för sin andra assist i matchen.

Efter en mållös förlängning avgjorde sedan Grimaldi. Nashville-keepern Juuse Saros noterades för 40 räddningar och var givetvis en av matchhjältarna i hemmalaget.

Även Nashville jagar slutspel och är nu bara en poäng bakom Winnipeg Jets som för tillfället innehar den andra wildcard-platsen.

Arizona Coyotes–Tampa Bay Lightning 7–3

Svenskarna: Arizona: Carl Söderberg (ett mål), Oliver Ekman-Larsson (en assist).

Andra raka förlusten för Tampa Bay kom borta mot Arizona. Och det blev till slut en rejäl smäll efter att Arizona vunnit den tredje perioden med 3–0 där Clayton Keller (tvåmålsskytt), Conor Garland (tvåmålskytt) och Derek Stepan blev målskyttar. 4–3 blev 7–3 och det var game over för Tampa Bay.

Efter att Anthony Cirelli gett Tampa Bay ledningen i matchens inledning var det Arizona som tog över matchen. Både Conor Garland och Clayton Keller gjorde mål i den första perioden. Svenske liraren Carl Söderberg sköt in 3–1 i powerplay en bit in i den andra perioden.

Tampa Bay tog sig tillbaka in i matchen efter dubbla mål av Ondrej Palat och Brayden Point. Dock skulle Arizona replikera snabbt genom Brad Richardson och därefter var det hemmalagets match för hela slanten.

Arizona har just nu den första Wild Card-platsen till Stanley Cup-slutspelet.

Vancouver Canucks–Boston Bruins 9–3
Svenskarna: Vancouver: Jacob Markström (33 räddningar, 91.9 i räddningsprocent), Loui Eriksson (ett mål och en assist), Elias Pettersson (ett mål), Alexander Edler (två assist).

Svenskarna i Vancouver höll hov när Vancouver krossade topplaget Boston med 9–3. Jacob Markström var stabil i målet, Lou Eriksson gjorde mål, Elias Pettersson nätade också och Alexander Edler hade två assist i matchen. Totalt fem svenska poäng i kampen där Vancouvers senaste förvärv från Los Angeles Kings, Tyler Toffoli, gjorde sina två första mål i nya klubben.

Vancouver grundlade segern i den andra perioden där man gick från 2–1 till 5–1 där Loui Eriksson satte femman. Elias Pettersson satte sexan 46 sekunder in i den tredje perioden och det blev alltså ytterligare två Vancouver-mål i matchen.

I Boston kunde tjeckiska stjärnan David Pastrnak glädja sig åt att han nu leder skytteligan i NHL efter att ha gjort mål nummer 44 och 45 för säsongen.

Los Angeles Kings–Colorado Avalanche 1–2

Svenskarna: Colorado:
Gabriel Landeskog (en assist).

Colorado straffade Los Angeles på bortais i en målsnål tillställning.

Los Angeles ledde efter en period och höll 1–0 ända till slutet av den andra perioden då Ryan Graves kvitterade efter pass från Gabriel Landeskog.

Efter en mållös tredjeperiod och förlängning fick straffar avgöra. Där missade både Nathan MacKinnon och Gabriel Landeskog för Colorado, men vad gjorde det när lagkamraten Joonas Donskoi gjorde mål och ordnade segern.

Vegas Golden Knights–Florida Panthers 5–3

Svenskarna: Inga svenska poäng i matchen.

Vegas är i storform. Femte raka segern kom på hemmais mot formsvaga Florida.

Reilly Smith blev tvåmålsskytt och punkterade också matchen med en fullträff i öppen kasse fram till 5–3 med 77 sekunder kvar av perioden. Smith var också den som gjorde det så viktiga 4–2-målet i inledningen av den tredje perioden.