Dubbla målvaktsskador – då fick ismaskinisten (!) NHL-debutera


23 februari 2020

Ismaskinsföraren David Ayres hade sitt livs stund i Scotiabank Arena i Toronto i natt. Helt osannolikt fick 42-åringen NHL-debutera för Carolina Hurricanes – och det blev ett lyckligt slut.42-årige ismaskinsföraren i Toronto, David Ayres, lär aldrig glömma den här lördagen.

Ayres som normalt sett kör ismaskinen när AHL-laget Toronto Marlies spelar sina matcher i Coca-Cola Coliseum tränar då och då med Toronto Maple Leafs när det finns behov.

Inför Carolinas Hurricanes bortamatch mot just Toronto Maple Leafs var Ayres uppsatt som tredjemålvakt i fall det skulle ske skador på de ordinarie målvakterna James Reimer och Petr Mrazek. Och det var precis vad som hände. James Reimer inledde matchen, men försvann redan i den första perioden efter kollision med egna backen Jacob Slavin.

LÄS MER: NHL-svepet: Äntligen mål nummer 700 för Ovetjkin 

Nästa skadesmäll på målvaktssidan för Carolina kom i mitten av den andra perioden då Petr Mrazek åkte på en överkroppsskada efter en frontalkollision med Torontoforwarden Kyle Clifford i egen zon.

Då fanns det bara ett val för Carolina: Att plocka in David Ayres. I det läget ledde Carolina matchen med 3–1. Ayres höll sig hel, räddade åtta skott och blev en vinnare i sin NHL-debut då Carolina till slut vann med 6–3 efter bland annat ett mål av Lucas Wallmark.

Lirarna som fick hål på Ayres var John Tavares och svenske forwarden Pierre Engvall, som tog upp Toronto upp till 3–4, men efter det stängde Ayres igen.


 – Det var fantastiskt. Jag hade mitt livs stund där ute. Jag har varit på den här isen flera gånger utan publik, men det här var en helt annan grej. Sådant som händer en gång i livet, sa David Ayres till Sportsnet efter matchen.

Efter matchen firades Ayres rejält av Carolinas spelare och ledare – och det med all rätta.