Genomgång: En av sex har fått lämna tränarjobb i Hockeyettan


22 december

Vi närmar oss Allettor och fortsättningsserier i Hockeyettan. Av de 46 lagen är det sju som har en annan tränare än än vad vad som var fallet när försäsongen inleddes i somras. HockeyNews.se:s reporter Daniel Grozdanovski redogör läget.


Annons

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Vi inleder den här genomgången med att konstatera att det råder arbetsro i norra delarna av landet. De förväntade lagen har tagit sig till Allettan och det kanske inte är ett megafiasko för en klubb som Kalix att missa Allettan. Därför har vi inget att rapportera i denna fråga från Hockeyettan Norra.

***

Nästan lika lugnt har det varit i Hockeyettan Östra, där man ett tag trodde att Huddinge skulle göra sig av med tränaren Mikael Österblom. Där visade klubbledningen kyla och behöll Österblom och resultaten under senhösten har talat för sig själv. 

Däremot gjorde väl Hammarby det enda rätta när man valde att avbryta samarbetet med Tommy Latva och tog in klubbikonen Benny Rönnelöw, som också är sportchef i klubben... Det snackades om Allettan för Bajen, men så blev det inte på långa vägar. I stället blev man det stora flopplaget i serien.

***

I den västra hockeyettan är det Forshagas Per Lundell och Nyköpings Fredrik Mälberg, som inte längre finns kvar på tränarsidan. Forshaga hade väl förhoppningar om att kriga om en plats till Allettan, men verkligheten blev en annan. Nu har man plockat in unge och hungrige coachen Dennis Hall, som kommit hem efter ett kort äventyr som assistent till Fredrik Söderström i Olten i den schweiziska andraligan. Tidigare har Hall ett par framgångsrika säsonger som tränare i Borlänge.

LÄS MER: Efter avhoppet i Schweiz - tränaren klar för nytt uppdrag i Sverige 

Några säger att Nyköpings bomb av Allettan är fiasko, andra inte. Jag tycker inte att det är något godkänt resultat och det var Mälberg som var ansvarig för att lösa ett slagkraftigt lag, trots inte en allt för bred plånbok. 66-årige Oew Holmberg flyttas upp från klubbens J20-lag och det känns rent spontant som ett budgetlösning, men kanske en bra lösning i det läget laget befinner sig i. Annars var det en del snack om sparkade Kalmartränaren Lenny Eriksson. 

LÄS MER: Nyköping sparkar tränaren och sportchefen 


Fredrik Mälberg fick lämna jobbet i Nyköping. Foto: Staylive/Skärmdump


***

Den största ruljansen på tränare har varit i de södra delarna av landet och i Hockeyettan Södra. Där har det varit rock'n roll som en viss kollega brukar kalla Hockeyettan. 

Sergei Zhukov presenterades storslaget på torget i Karlshamn när han blev klar som tränare i somras. Någon månad senare ville ingen veta av honom runt Jössarinken. Då hade inte ens seriespelet ens inletts. Brutalt svaga resultat i träningsmatcher och en spelidé som ingen förstod, om den nu fanns, blev ryssens fall. 

Mörrum tog in Peter "Piva" Johansson, som har fått ordning på verksamheten, men någon plats i Allettan blev det inte. 

Nästa lag som valde att bryta med sin tränare tidigt var Vimmerby där värmlänningen och förre storspelaren Peter Nordström, inte alls trivdes. Och det verkar som det har varit ömsesidigt från klubbens sida. Efterspelet var inte vackert från någon av sidorna. Nygamle Phil Horsky, som även han fick "sparken" på försäsongen av allsvenska Karlskrona, har kommit tillbaka och försöker stabilisera den småländska klubben.

S MER: Horsky tillbaka i hetluften

Peter Nordström är mer älskad i Karlstad än i Vimmerby. Foto: Bildbyrån

Nästa Smålandsklubb som skiftade tränare en bit in på hösten var storsatsande Kalmar HC där det skar sig mellan rutinerade Lenny Eriksson och lagledningen. Den rutinerade tränaren förde fjolårets nykomling till playoff där man pressade Huddinge över tre matcher. Assisterande tränaren och förre Nybrotränaren Andreas Holfelt tog rodret över tillsammans med Stefan Fredriksson och det blev inte direkt någon succé då laget bommade att ta sig till Allettan.

LÄS MER: Satsande klubben ser framåt efter turbulensen 

Slutligen har Janne Ericson, tillsammans med nykomlingen Borås HC, kommit överens om att avsluta kontraktet. Janne har knappt tränat laget under hösten då han varit borta med en hjärnskakning efter en olycka på en träning i början av hösten.

LÄS MER: Tränaren på sjukhus efter träningsolycka 

***

Summa summarum har 7 av 46 klubbar valt att göra av sig med sina tränare. Det är en ganska hög siffra och vi lär nog passera tio när vi summerar säsongen framåt vårkanten. Den som lever får se.


Annons

Annons