HockeyNews
PLUS

Spaningar från Timrå–Björklöven: "Det kan bli en rolig vår i Umeå"

(11215) Häman
Magnus Lejhall/Bildbyrån

Publicerad: 29 november 2019

FacebookXWhatsApp

TIMRÅ. Timrå IK och Björklöven gjorde upp i en underhållande match under fredagen där gästerna vann med 4–1 efter två mål i tom bur. Här är spaningarna HockeyNews.se:s reporter, Alexander Nilsson, gjorde under matchen.

Boyce, Boyce, Boyce

Att en spelare gör 500 matcher i en och samma klubb hör inte till vanligheterna inom hockeyn nu för tiden. En som dock kan skriva ned den bedriften på sitt CV är Timrås Jeremy Boyce, trots att han bara är 26 år gammal. Boyce kom till Timrå under 2009 i samband med att det var dags att börja gymnasiet och sedan dess har han blivit kvar i klubben. Inför fredagens match mot Björklöven hyllades Boyce för att han under onsdagens match gjorde sitt 500:e framträdande i Timråtröjan. Till tonerna av klackens ivrigt skanderande av ”Boyce, Boyce, Boyce” och Sabrinas ”Boys boys boys”  hyllades han innan nedsläpp. En bedrift väl värd att fira.

Inge sarg ut här inte

Få undgick att lägga märke till och hylla Oskarshamn under förra säsongen för deras mod och stolthet i att alltid spela sig ur egen zon med en passning rakt in i slottet, något de gjorde med beröm godkänt. Fler lag är det som gjort och gör samma sak, däribland Björklöven. Det är enkelt att dra kopplingen mellan lagen med Per Kenttä som sportchef nu i Björklöven och i Oskarshamn förra säsongen. Huruvida det är Kenttä som matat in instruktionerna i spelarna och tränarna eller inte går att diskutera. Klart är i alla fall att Björklöven är skickliga på det de gör. När uppspelen stämmer kommer de enkelt ur egen zon och ofta i numerära överlägen genom mittzon.

Publiken var hälften av underhållningen

Det var ”arenafredag” i NHK Arena och de dryga 3 900 som hade tagit sig till arenan bjöd upp till en härlig inramning. Ståplatssektionen för hemmasupportrarna gungade före och under matchen, dels med hyllningarna till Jeremy Boyce och sedan manade de på sina favoritspelare. Men det var inte bara hemmalaget som hade starkt stöd. Björklövenfansen hade fyllt sin sektion på motsatt kortsida och höll där låda under matchens gång. Detta i kombination med spelet på isen gjorde att det blev en trevlig kväll, som sig bör i ett allsvenskt toppmöte.

Timrå fick de svar de ville – trots förlust

Efter en mindre bra insats mot Västerås i onsdags var det tydliga besked från Timrålägret inför fredagens match. Passningsspelet måste bli bättre för att på så sätt få bättre fart i spelet överlag. Sagt och gjort. Mot Björklöven kom man ut på samma sätt som mot BIK Karlskoga. Passningarna satt på bladen och det var intensiv forechecking och de var, trots underläge efter 20 minuter, det bättre laget. Men det räcker inte med att vara det bättre laget om motståndarna gör fler mål. Förlusten till trots studsade Timrå tillbaka på rätt spår igen.

Det kan bli en rolig vår i Umeå

Åtta raka segrar nu för serieledarna som inte ser ut att darra oavsett hur motståndarna uppträder. Mot Timrå var de inte det bättre laget i första perioden, men ledde ändå med 1–0. I andra perioden såg det snarlikt ut fram tills att Hardy Häman Aktell gjorde 2–0, vilket gav Umeålaget momentum tills det att Timrå reducerade. I tredje perioden öste hemmalaget på för en kvittering som sig bör, men Björklöven såg inte ut att svikta en enda centimeter. Att det byggts ihop ett slagkraftigt lag med ambitioner om spel på högre nivå råder det inga tvivel om och som det ser ut just nu, både för deras egen del och i botten av SHL finns det goda möjligheter för en rolig vår i Umeå.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)