NHL-svepet: Lehner bäddade för viktig seger

(10410) Robin Lehner
Mike Dinovo/Bildbyrån

Publicerad: 19 oktober 2019

TAMPA. Robin Lehner svarade för sin klart bästa insats hittills i Chicago. Med 37 räddningar la han grunden för segern i övertid, som Jonathan Toews ordnade.

Det var en strålande svensk natt med 21 poäng, fördelat på fem mål och hela 16 assist, varav fyra spelare hade dubbla assist.

Chicago–Columbus 3–2 förl.

Svenskarna:
Erik Gustafsson 1 ass och Robin Lehner 94,9 i räddningsprocent i Chicago, Gustav Nyquist 1 ass i Columbus

Det var bara Robin Lehners andra match från start, men han visade att Chicago behöver ha honom mellan stolparna för att ta fler vinster i jämna matcher.

Robin testades 39 gånger av Columbus, men han räddade 37 av försöken. Speciellt i tredje perioden, i powerplay, spelade han en helt avgörande roll för att 2–2 skulle stå sig ordinarie matchtid ut.

– Det kändes bra, men jag gjorde en del misstag. Första målet var oacceptabelt, men jag revanscherade mig för det senare. Jag har haft svårt med returerna sedan jag kom hit och Columbus körde rakt på mål för att trycka in pucken, summerade Robin sin insats till NBC Sport, där också Nick Folignos mål dömdes bort för att han var för tuff mot Lehner.

Göteborgaren avslutade med:

– Jag var inte i zonen i dag, men vi kämpade oss till segern.

Chicago tog ledningen, men på assist från Gustav Nyquist i förstakedja, kvitterade Columbus. Gästerna tog också ledningen. I powerplay ordnade Erik Gustafsson och Patrick Kane förarbetet till Alex DeBrincats kvittering i tredje perioden.

I förlängningen behövde Toews bara 46 sekunder innan han slog in returen efter Kanes skott till sitt 13:e mål efter 60 minuter. Klart bäst i klubben genom tiderna.

Pittsburgh–Dallas 4–2

Svenskarna:
Patric Hörnqvist 1 mål, 2 ass och Marcus Pettersson 1 ass i Pittsburgh John Klingberg 1 mål och 1 ass. i Dallas

Sidney Crosby tog ledning från poängproducerandet, men då klev andra in. Det är ju så de brukar göra i Pittsburgh.

Kris Letang sköt två mål och Patrik Hörnqvist bidrog med sitt fjärde mål för säsongen, plus två assist.

Marcus Pettersson gjorde en ny stabil match och fixade en assist han också.

Dallas har dock fortsatt svårt att få fart på de offensiva kanonerna. Roope Hintz gjorde sitt femte mål och är Dallas överlägset bäste målskytt hittills. John Klingberg hade också en bra offensiv match och fick till slut göra sitt första mål för säsongen.

Anaheim–Carolina 4–2

Svenskarna:
Jakob Silfverberg 1 mål, Rickard Rakell 2 ass och Hampus Lindholm 1 ass

Anaheim vann sin fjärde raka hemmamatch. Laget gick fram till 4–0 efter 5.56 i andra perioden, då Carolina bänkade Petr Mrazek, som så långt släppt fyra av 13 skott. James Reimer kom in och höll nollan, men det var för sent för att vinna matchen.

Anaheims förstakedja med Rickard Rakell och Jakob Silfverberg på var sin sida om Adam Henrique var bäst med fyra poäng fördelat med två assist på Rakell och Silfverbergs fjärde mål i höst. Hampus Lindholm noterades också för en assist.

Anaheims fjärde svensk, backen Jacob Larsson, gör inte många poäng. Men defensivt är han mycket viktig. I natt gjorde han en stormatch och fick massor av speltid på slutet när Carolina jagade fler än de två reduceringsmål de lyckades få in bakom Ryan Miller.

Edmonton–Detroit 2–1

Jonathan Bernier räddade 35 skott och höll nere Detroits förlust i en match där Connor McDavid blev utan poäng. NHL:s skyttekung James Neal gjorde mål igen och har nu nio före David Pastrnak på åtta. Backen Ethan Bear blev nu segerskytt i den målsnåla matchen.