HockeyNews
PLUS

Stjärnspelaren har lekstuga i ettan: "Går inte att gå på 90 procent"

(10320) Marcus Paulsson
Bildbyrån

Publicerad: 15 oktober 2019

FacebookXWhatsApp

Tillbaka i moderklubben efter 15 år på vift. Nu ger Marcus Paulsson både Mörrum och Hockeyettan finfin reklam genom att vara det stora affischnamnet för hela ligan. 

Han hade förmodligen gått in i valfritt stjärngäng i SHL alla dagar i veckan. Men 35-årige forwardsstjärnan Marcus Paulsson väljer att ge några av sina sista år isen till moderklubben Mörrum i Hockeyettan.

Men tro inte att Paulsson kan glida på halvfart för att dominera i Hockeyettan. Det blev han varse om på försäsongen. 

– Allt handlar om inställning och fokus, annars blir det inte bra. Jag märkte det på försäsongen när vi fick dyngstryk av Kalmar med 7–1. Då kände jag att det var dags att köra på lite. Det går inte att gå på 90, utan jag måste köra på 100 procent, det handlar om det eller inget alls om jag ska häng med. Jag jobba stenhårt varje dag för att bidra i matcherna, säger Marcus Paulsson till HockeyNews.se.
Har nivån på Hockeyettan överraskat dig?

– Det är lite tuffare än vad jag hade förväntat mig. Det finns många skickliga spelare och bra lag. Jag vet att lagen i Hockeyallsvenskan mer och mer har börjat plocka spelare från Hockeyettan, men jag tycker att de skulle kunna göra det i ännu större utsträckning, framför allt i söderserien. Det finns flera spelare som hade gått rakt in i allsvenskan i dag, säger Paulsson och fortsätter:

–  Jämfört med Hockeyallsvenskan är det inte så jättestor skillnad, förutom bredden i lagen och försvarsspelet som är skarpare i allsvenskan. Även spelet i boxplay är bättre ju högre upp du spelar.

Marcus Paulsson, som redan 2002 blev draftad i femte rundan av New York Islanders, har haft en framgångsrik karriär. Det har dock inte blivit några NHL-matcher, men han har så väl blivit svensk - som schweizisk mästare (två gånger med Färjestad och en med HC Davos).

Det har även blivit spel i Tre Kronor där Marcus Paulsson står noterad för nio A-landskamper.


Marcus Paulsson har två SM-guld med Färjestad. Foto: Bildbyrån

Efter säsongsstarten i Mörrum med nio mål (9+6) och där han nästan har varit inblandad i 50 (!) procent av "Goisets" målskörd är det många som anser att Paulsson är för bra för Hockeyettan.

– Jag bryr mig inte speciellt mycket om det. Jag kör klyschan att det viktigaste är att vi vinner. Jag tycker varje match är skitkul och känner mig väldigt motiverad, oavsett motstånd.

Har klubbar på högre nivå hört av sig under hösten?

– (lång tystnad). Jag kör inga kommentarer på den frågan.

Svaret får var en och tolka precis hur den vill. Men Marcus Paulsson, som inför säsongen skrev på ett treårskontrakt med Mörrum, har för avsikt att fullfölja avtalet med moderklubben.


Marcus Paulsson i Tre Kronor-dressen. Foto: Bildbyrån

Tillbaka till livet i Mörrum och Blekinge. Från att under i princip hela karriären levt på hockeyn har Paulsson den här hösten börjat jobba på gymnasieskolan Fria Läroverken i Karlshamn där han arbetar som hockeyinstruktör och hjälper till på marknadssidan.

– Det är jätteroligt. Kul att kunna ha något än hockey att fokusera på. Mitt uppdrag är att rekrytera fler elever till skolan och det är motiverande.

Mörrum, som var upphaussat inför säsongen, har redan har hunnit skifta tränare. Från Sergei Zhukov till Peter "Piva" Johansson. Och inte helt oväntat har spelet under höstens inledning varit upp och ner för det, inför säsongen, upphaussade laget.

– Först och främst tycker jag att det var ett grymt bra beslut av klubben att byta tränare. Spelmässigt börjar komma i fatt, men har en bit kvar. Det börjar sätta sig med, vi tog tredje raka segern i lördags mot Kalmar (6–5 efter straffar, hattrick av Paulsson) men det är en bit kvar. Mot Kalmar tappade vi en 3–0-ledning och det är inte okej. Offensivt sätt har vi inga oroligheter, utan det är bakåt vi behöver hitta rätt.

Elaka tungor säger att Mörrum är för beroende av din kedja med Adam Ingvarsson och Hampus Melén?

– Utåt sett kanske det ser ut så, men jag ser ju vad vi får ut av alla grabbar varje kväll. Just nu är det kanske vår kedja som producerar, men jag är övertygad om att fler kommer kliva fram, säger Paulsson.

Skulle det vara ett misslyckande om ni missar Allettan?

– Det är många lag som satsar på att nå Allettan, men visst. På ett sätt skulle det var ett misslyckande. Vi vill verkligen dit, säger Marcus Paulsson, som för första gången någonsin spelar i Hockeyettan.

Och som för första gången på 15 år spelar i moderklubben igen.

– Det är ett sätt att ge tillbaka och det känns rätt i hjärtat.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)